current views are: 3

5 Μαΐου 2021
Δημοσίευση13:39

Στην αντεπίθεση το γηροκομείο Χανίων: Ζητά την εξέταση ακόμα 95 μαρτύρων υπεράσπισης

Σύμφωνα με το δικηγόρο, μέχρι τώρα η ασφάλεια Χανίων εξετάζει μόνο τους μάρτυρες κατηγορίας, κάτι που όπως αναφέρει πλήττει την διερεύνηση της αλήθειας.

Δημοσίευση 13:39’

Σύμφωνα με το δικηγόρο, μέχρι τώρα η ασφάλεια Χανίων εξετάζει μόνο τους μάρτυρες κατηγορίας, κάτι που όπως αναφέρει πλήττει την διερεύνηση της αλήθειας.

Η πλευρά της διοίκησης του Γηροκομείου στα Χανιά ζητά την εξέταση ακόμα 95 μαρτύρων μαρτύρων υπεράσπισης. Ο οίκος ευγηρίας έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρχών, μετά τις σοκαριστικές καταγγελίες για τις συνθήκες θανάτου 68 φιλοξενούμενων.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της διοίκησης του Γηροκομείου, Νίκος Ρουσσόπουλος, πρότεινε νέα πρόσωπα για να καταθέσουν, εκτινάσσοντας τον αριθμό των προτεινόμενων μαρτύρων στους 148.

Ο Νικ. Ρουσσόπουλος επεσήμανε ότι το 90% από τους μάρτυρες είναι πρώην φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι στο γηροκομείο οι οποίοι κατά τον ίδιο, διαψεύδουν τις καταγγελίες για τις συνθήκες στο χώρο.

Στο συμπληρωματικό υπόμνημα μάλιστα, ζητείται να μην γίνεται διαχωρισμός των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης και να εξεταστούν όλοι μαζί κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας, κίνηση η οποία αν γίνει δεκτή, ισοδυναμεί με έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που δύσκολα είναι διαχειρίσιμος.

Σύμφωνα πάντως με το δικηγόρο, μέχρι τώρα η ασφάλεια Χανίων εξετάζει μόνο τους μάρτυρες κατηγορίας, κάτι που όπως αναφέρει πλήττει την διερεύνηση της αλήθειας.

Η αυτοψία στη δομή και οι 28 παραβάσεις

Σοβαρά είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν γύρω από τις συνθήκες και τους όρους αδειοδότησης της υπό έρευνας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, μέσα από έγγραφα που δίνει στη δημοσιότητα η ΕΡΤ Χανίων.

Στην έκθεση απορρίπτεται το αίτημα αδειοδότησης, όχι όμως για «κάποιες πολεοδομικές παραβάσεις», αλλά για 28 συνολικά σοβαρές παρατυπίες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι «τα φάρμακα των ασθενών είναι διασκορπισμένα σε WC, αποθήκες – χώρους εντελώς ακατάλληλους, με συνθήκες επικίνδυνες για τη φύλαξή τους», «η λινοθήκη έχει τροποποιηθεί σε αποθήκη τροφίμων και μέσα στο ψυγείο βρέθηκαν αλλοιωμένα τρόφιμα, επίσης υπήρχαν κατεψυγμένα κρέατα χωρίς ενδείξεις, ημερομηνίες παραγωγής – λήξης – προέλευσης», «το λουτρό των ασθενών έχει μετατραπεί σε αποθήκη και χώρο φύλαξης φαρμάκων», «στο ίδιο χώρο» -δηλαδή τα αποδυτήρια προσωπικού- «φυλάσσονται είδη καθαριότητας και είδη προσωπικής καθαριότητας (ξυραφάκια χρησιμοποιημένα, βούρτσες, και όχι στα ατομικά συρτάρια στα δωμάτια των ασθενών, με προφανές τους δυνητικούς κινδύνους».

Στην ίδια αυτοψία διαπιστώνεται ότι «ο χώρος ακαθάρτων και σκοραμιδίων έχει μετατραπεί σε αποθήκη όπου φυλάσσονται σε άσχημη κατάσταση τα ρούχα των ασθενών», «σε κανένα WC ασθενών δεν υπάρχουν οι προβλεπόμενες μπάρες στήριξης για άτομα με ειδικές ανάγκες και υπερήλικες», «ο νεκροθάλαμος έχει μετατραπεί σε χώρο άπλυτων και δεν υφίσταται». Επίσης ότι «στη γενική αποθήκη υπάρχουν ρούχα άπλυτα και σε κακή υγιεινή» και «τα ρούχα των ασθενών είναι απλωμένα στο ημιτελές, παράνομο κτίριο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι το γραφείο της Κοινωνικής Λειτουργού και ο κοιτώνας του προσωπικού δεν υφίσταντο, αφού μετατραπεί σε δωμάτια για τους ηλικιωμένους, ενώ το γραφείο γιατρού σε γραφείο προσωπικού και φύλαξης φαρμάκων.

Η κοινοποίηση των συμπερασμάτων

Και ενώ κατά τη διάρκεια της αυτοψίας επισημαίνεται ότι δεν είχαν προσκομιστεί «βιβλιάρια υγείας των εργαζομένων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που προβλέπονται από τον Νόμο (πχ. Μάγειρας – τραπεζοκόμος, νοσηλευτικό προσωπικό κ.λπ.), σε έγγραφο της Διεύθυνσης Πρόνοιας Χανίων προς το Νομικό Σύμβουλο της Νομαρχίας, διατυπώνονται παραβάσεις σε δύο δομές. Σε ό,τι αφορά την επίμαχη δομή, επισημαίνεται ότι «η υπεύθυνη αρνείται να δώσει στοιχεία συγγενών» για να τους ειδοποιήσει η Υπηρεσία για την απόφαση διακοπής λειτουργίας της.

«Λουκέτο» και πρόστιμο

Ενώ η απόφαση αναστολής λειτουργίας της μονάδας υπογράφεται στις 03/05/10, στις 17/07 ο τότε Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης επέβαλε πρόστιμο ύψους 14.673,51 ευρώ, αφού η Μονάδα συνέχιζε τη λειτουργία της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 30/08/11 δόθηκε άδεια λειτουργίας.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η άδεια δόθηκε, όταν διαπιστώθηκε ότι καμιά αντίστοιχη υποδομή στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, δεν είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει τους ανθρώπους που έμεναν στην ιδιωτική δομή.


σχετικα αρθρα