ΕΛΛΑΔΑ

«Ντόμινο» άρσης μέτρων τις επόμενες ημέρες – Δείτε τι ανοίγει

Δημοσίευση 5 Μαΐου 2021, 20:00 / Ανανεώθηκε 5 Μαΐου 2021, 20:04
«Ντόμινο» άρσης μέτρων τις επόμενες ημέρες – Δείτε τι ανοίγει
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση ανακοίνωσε ποιες θα είναι οι δραστηριότητες που επανεκκινούν.

Το πράσινο φως για τη επανεκκίνηση νέων δραστηριοτήτων έδωσε η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού. Έτσι μετά την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση ανακοίνωσε ποιες θα είναι οι δραστηριότητες που επανεκκινούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

  • Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Η Πελώνη αποκάλυψε τον οδικό χάρτη ανοίγματος των δραστηριοτήτων

Τα επόμενα βήματα αναφορικά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων αποκάλυψε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση για το άνοιγμα της εστίασης, υπογράμμισε: «Νομίζω ότι έχουμε πάει καλά. Είναι νωρίς, βέβαια, υπάρχει μια ευφορία, το περίμενε πολύς κόσμος. Πρέπει να είμαστε, όμως, προσεκτικοί. Περισσότερη ελευθερία σημαίνει προφανώς και περισσότερη υπευθυνότητα».

Επισήμανε ότι ο οδικός χάρτης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, εξαρτάται πάντα από τα επιδημιολογικά δεδομένα και «μίας τυχόν έξαρσης, που όλοι την απευχόμαστε».

«Προχωράμε, τηρώντας τα μέτρα, εμβολιαζόμαστε και δεν εφησυχάζουμε για να μπορέσουμε όλο αυτό σταδιακά να το αφήσουμε πίσω μας, προχωρώντας και τους εμβολιασμούς, που είναι η ασπίδα μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα πότε θα ανοίξουν παιδικοί σταθμοί, φροντιστήρια και γυμναστήρια, η κ. Πελώνη τόνισε: «Προφανώς είχαμε πολύ κόσμο έξω και σε επαφές τις μέρες του Πάσχα, έχουμε τα ανοίγματα τη Δευτέρα (σ.σ.: σχολεία), θα πρέπει να συνυπολογιστούν αυτά πριν προχωρήσουμε σε κάτι άλλο».

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει αγωνία για πολλά πράγματα, θα πρέπει ωστόσο να είμαστε προσεκτικοί και να πάμε σταδιακά σε φάσεις επανεκκίνησης δραστηριοτήτων. Άρα, θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί πώς έχουν λειτουργήσει όλα τα προηγούμενα για να μπορέσουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε.

Είναι πιθανόν αυτά τα ανοίγματα να έρθουν πριν από τις 15 Μαΐου; Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, το λογικό είναι να αξιολογηθεί τότε η κατάσταση, επισημαίνοντας: Υπάρχει μια σταθεροποίηση στην επιδημιολογική εικόνα, έχει αποδείξει, βέβαια, η ζωή πόσο εύθραστο μπορεί να είναι αυτό. Εξαρτάται βέβαια από όλους μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε να φοράμε τη μάσκα, να τηρούμε τις αποστάσεις και φυσικά εφόσον μας δίνεται το δώρο του εμβολιασμού, σπεύδουμε και δεν το αφήνουμε. Όσο πιο γρήγορα κάνει κάποιος το εμβόλιο τόσο πιο θωρακισμένος είναι».

Όπως είπε, μάλιστα, «Προκύπτει και από τα στοιχεία από τα νοσοκομεία, το 95% όσων μπαίνουν σε ΜΕΘ είναι κατά κύριο λόγο συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Όσον αφορά τα φροντιστήρια και τους παιδικούς σταθμούς, αν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν πριν από τις 15 Μαΐου, η ίδια είπε «όχι, δεν το βλέπω».

«Στους παιδικούς σταθμούς είναι πιο δύσκολο για τα παιδιά να φοράνε μάσκες, τα self tests είναι ένα ερωτηματικό, άρα θα πρέπει να περιμένουμε», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Τόνισε ότι στις 15 Μαΐου που ανοίγει ο τουρισμός, θα επιτραπούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

«Έχει μια αξία το SMS και σε συμβολικό επίπεδο»

Αναφορικά με την κατάργηση των SMS, η κ. Πελώνη επισήμανε πως «έχει μια αξία το SMS και σε συμβολικό επίπεδο, ακριβώς για να μην εφησυχάζουμε. Δεν είμαστε στο τέλος αυτή τη στιγμή, θέλω να πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της περιπέτειας. Ωστόσο, έχουμε ακόμη δρόμο».

«Δεν ήταν καπρίτσιο η απαγόρευση της μουσικής»

Τι θα γίνει με τη μουσική στην εστίαση, όπου εκφράστηκαν πολλά παράπονα; «Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Καταλαβαίνω τον προβληματισμό, έχουν αποφανθεί οι ειδικοί για αυτό. Όλοι γνωρίζετε ότι η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση στη φωνή, οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά για να μιλήσουν και να ακουστούν. Ακουσα και τους ειδικούς, στέλνονται τα σταγονίδια πολύ πιο μακριά απ' ό,τι θα έκανε η φυσιολογική ομιλία. Δεν είναι δηλαδή κάποιο καπρίτσιο, θέλει προσοχή. Δεν έχει να κάνει προφανώς με τον ήχο, αλλά με την ένταση της φωνής και το πώς αυτό μπορεί να μεταδώσει πιο εύκολα των ιό. Προφανώς και αυτό είναι κάτι που θα επανεκτιμηθεί στην πορεία».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr