ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα μουσείων, θερινών σινεμά, θεάτρων και αθλητικών ακαδημιών εισηγούνται οι ειδικοί - Δείτε τις ημερομηνίες

Δημοσίευση 7 Μαΐου 2021, 14:00 / Ανανεώθηκε 7 Μαΐου 2021, 16:15
Άνοιγμα μουσείων, θερινών σινεμά, θεάτρων και αθλητικών ακαδημιών εισηγούνται οι ειδικοί - Δείτε τις ημερομηνίες
Facebook Twitter Whatsapp

Τι αποφάσισε η Επιτροπή των ειδικών για τις νέες άρσεις των περιορισμών που είχαν επιβληθεί. Τι αλλάζει από το Σάββατο.

Το πράσινο φως στις προτάσεις της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση κι άλλων δραστηριοτήτων έδωσε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, που συνεδρίασαν για τα επόμενα βήματα άρσης του lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται το άνοιγμα των μουσείων στις 14 Μαΐου και των θερινών κινηματογράφων μία εβδομάδα μετά, στις 21 Μαΐου.

Η εισήγηση περιλαμβάνει επίσης την έναρξη των θεατρικών και μουσικών παραστάσεων σε ανοιχτά θέατρα από τις 28 του μηνός.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τα όσα εισηγείται η Επιτροπή, από 17 Μαΐου ξεκινούν οι αθλητικές ακαδημίες σε ανοιχτούς χώρους, σε μικρά, σταθερά γκρουπ μέχρι δέκα άτομα και για τρεις εβδομάδες.

Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στις 18:00 από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Ένα άλλο ζήτημα που συζητείται, καθώς απασχολεί πολύ κόσμο, είναι η επανεκκίνηση δημόσιων και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών, η οποία προσανατολίζεται για τις 24 Μαΐου. Η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου θα εξηγήσει το απόγευμα, στην ενημέρωση, γιατί αποφασίστηκε να μην γίνει αυτό το βήμα νωρίτερα.

Τι αλλάζει από το Σάββατο, τι ανοίγει

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το απόγευμα η Πολιτική Προστασία, οι δραστηριότητες που επανεκκινούν διαδοχικά από το Σάββατο, είναι:

· Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

· Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

· Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

· Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

· Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Πότε θα καταργηθούν τα SMS

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 15 Μαΐου είναι η «πρεμιέρα» του τουρισμού. Εως τις 15 Μαΐου είναι σε ισχύ η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 για τη δικαιολόγηση όλων των μετακινήσεων. Θεωρείται ότι τα μηνύματα θα σταματήσουν με το «άνοιγμα» στον τουρισμό, ακόμη όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί και ανακοινωθεί επίσημα.

Αντίστοιχα, την ίδια ημερομηνία εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Ο κ. Χαρδαλιάς έως σήμερα έχει ανακοινώσει ότι απαγορεύονται τουλάχιστον έως τις 10/5.

Ακόμη ένα ζήτημα για το οποίο συμφώνησαν οι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι σε συνεδρίασή τους προχθές, Τετάρτη, είναι η κατάργηση του ραντεβού στο λιανεμπόριο, επίσης από τα μέσα του μήνα. Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr