current views are: 4

11 Μαΐου 2021
Δημοσίευση04:04

Κορωνοϊός: Αργή η αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων – Παραμένει στο επίκεντρο η Αττική – Φόβοι για νέα αύξηση κρουσμάτων

Η Αττική παραμένει στο «κόκκινο», καθώς την Πέμπτη καταγράφηκαν 802 νέες μολύνσεις. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 184 νέα κρούσματα, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία εντοπίστηκαν 107.
 

Δημοσίευση 04:04’

Η Αττική παραμένει στο «κόκκινο», καθώς την Πέμπτη καταγράφηκαν 802 νέες μολύνσεις. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 184 νέα κρούσματα, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία εντοπίστηκαν 107.
 

Σημάδια σταθεροποίησης φαίνεται πως δείχνουν τα ημερήσια κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, ωστόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στο σύστημα υγείας. Την ίδια ώρα από την πλευρά των ειδικών έρχονται θετικά μηνύματα για μείωση με αργούς ρυθμούς, ωστόσο κάποιοι βλέπουν σύντομα μία αύξηση στα κρούσματα.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη επιβεβαιώθηκαν 1.904 νέα κρούσματα, ενώ ακόμη 60 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Αυτή τη στιγμή, 732 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, έναντι 728 την Κυριακή. Διενεργήθηκαν 28.127 τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 7.169 μοριακά και τα 20.958 rapid.

Η Αττική παραμένει στο «κόκκινο», καθώς την Πέμπτη καταγράφηκαν 802 νέες μολύνσεις. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 184 νέα κρούσματα, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία εντοπίστηκαν 107.

Παγώνη: Υπάρχει μια μείωση με αργούς ρυθμούς

Υπάρχει μια μείωση με αργούς ρυθμούς που σημαίνει ότι πάμε καλά, τόνισε, μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Όπως ανέφερε οι θάνατοι αρχίζουν να μειώνονται ενώ είναι στο -9 τα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας. 

Για το άνοιγμα το σχολείων υπογράμμισε πως δεν ανησυχώ γιατί τα παιδιά δώσανε εξετάσεις και με τις μάσκες και τις αποστάσεις από τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, η κα Παγώνη πρότεινε να διευρυνθεί τουλάχιστον μέχρι την μία ώρα, τα μεσάνυχτα το ωράριο της εστίασης γιατί όπως είπε δεν έχει σημασία να φεύγουν από το μπαρ και να μαζεύονται στις πλατείες ενώ επεσήμανε πως τα sms πρέπει να τελειώσουν γιατί κανένας δεν τα χρησιμοποιεί.

Αναφορικά με την μάσκα η ίδια τόνισε πως πιθανότατα θα βγάλουμε τις μάσκες μετά τις 20/9 ανάλογα με τα δεδομένα των εμβολιασμών και ότι υπολογίζεται μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουμε ανοσία στο 50% και τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου να φτάσει το 75% που και τότε «πετάμε την μάσκα» όπως είπε ενδεικτικά. Παράλληλα τόνισε πως το φετινό καλοκαίρι δεν συγκρίνεται με το περσινό. 

Βατόπουλος: Θα υπάρξει μια αύξηση κρουσμάτων

Το άνοιγμα που γίνεται δεν γίνεται με υγειονομικούς όρους, δεν είναι υγειονομική απόφαση ότι τέλειωσε η επιδημία, τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, Καθηγητής Μικροβιολογίας μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο στο ραδιόφωνο του Alpha.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «θα έχουμε μία αύξηση κρουσμάτων. Ελπίζω να είναι διαχειρίσιμη».

Για τις κατηγορίες ότι η επιτροπή των ειδικών είναι «αποκομμένη» από την κοινωνία σημείωσε: «Μας κατηγορούν δύο ομάδες ανθρώπων για να το πω χονδρικά. Οι μεν ότι έχουμε πάρα πολλά μέτρα και έχουμε καταστρέψει την οικονομία ή έχουμε προτείνει πάρα πολλά μέτρα και οι δε ότι δεν έχουμε προτείνει πολλά μέτρα και άρα έχουμε αφήσει την επιδημία ανεξέλεγκτη. Προσπαθώ να πω ότι οι κατηγορίες που δεχόμαστε είναι πολυποίκιλες και αλληλοσυγκρουόμενες. Πολύ συχνά. Σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό πως μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων ουσιαστικά μένει στην εμπειρογνωμοσύνη της. Κάθε επιδημία και κάθε μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας απαιτεί και πολιτικές λύσεις όχι μόνο αυστηρά υγειονομικές».

«Πολλές φορές οι επιδημίες και το ξέρουμε από την ιστορία έχουν εκτός από το κομμάτι το υγειονομικό και πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Οι ασχολούμενοι με τη δημόσια υγεία και όχι όλοι οι γιατροί το ξέρουν αυτό και ξέρουν ότι εμπλέκεται πάρα πολύ η πολιτική με την έννοια της αλλαγής της συμπεριφοράς του κόσμου. Πρέπει να πείσουν τον κόσμο να αλλάξει συμπεριφορά», συμπλήρωσε.

«Τα περιθώρια που είχαμε ως κοινωνίες, παγκόσμια, να πολεμήσουμε τον ιό με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης όπως λέγονται έχουν αρχίσει να κάνουν τον κύκλο τους. Πλέον έχουμε τα εμβόλια και τις εξετάσεις αντιγόνου που μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε μία άλλη πολιτική και εχει αποφασιστεί πλέον, πολιτικά, ότι θα προχωρήσουμε», είπε στη συνέχεια.

Σε ερώτηση αν ένα νέο κύμα πανδημίας θα έπρεπε ή θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με νέο lockdown σημείωσε: «Εξαρτάται από το μέγεθός του. Θέλω να ελπίζω ότι τα rapid test και ο εμβολιασμός θα μπορέσουν να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Για το κύμα της Ινδίας και τη μετατόπισή του στην Αίγυπτο: «Αυτή τη στιγμή και το έχουμε πει πολλοί από εμάς εδώ και μήνες, ότι το πρόβλημα του εμβολιασμού και της πανδημίας είναι οπωσδήποτε παγκόσμιο. Δηλαδή δεν έχει θέμα να περιχαρακώσουμε την Ελλάδα από τον ιό και να είμαστε μία χαρά. Πρέπει εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης διότι λόγω της παγκοσμιοποίησης των μετακινήσεων κλπ που δεν μπορούν να σταματήσουν η οποιαδήποτε εστία οπουδήποτε στον κόσμο μπορεί να διασπείρει τον ιό οπουδήποτε και να γίνει εργαστήριο μεταλλάξεων».

Ερωτηθείς αν είναι μονόδρομος η άρση των πατεντών των εμβολίων σχολίασε: «Είναι μονόδρομος η οποιαδήποτε προσπάθεια μπορεί να γίνει για να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων. Δεν θέλω να μπω στη λεπτομέρεια παρόλο που έχω υπογράψει και εγώ ένα κείμενο με πολλούς άλλους επιστήμονες ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να φτιαχτούν γρήγορα πολλά εμβόλια. Και επίσης πρέπει να ξέρετε ότι η νομοθεσία για τις πατέντες – έχω μιλήσει με δικηγόρο που ασχολείται διεθνώς με αυτά τα θέματα – πάντα περιέχει ένα άρθρο που λέει ότι σε περίπτωση μείζονων καταστροφών δεν τίθεται θέμα πατέντας αλλά πρέπει το κράτος να πάρει το προϊόν σε λογική τιμή και να το χρησιμοποιήσει».

Για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα ανέφερε: «Κοιτάξτε η επιδημία είναι έτσι κι αλλιώς σε εξέλιξη. Συνεπώς το άνοιγμα που γίνεται δεν γίνεται με υγειονομικούς όρους, δεν είναι υγειονομική απόφαση ότι τέλειωσε η επιδημία άρα πάμε στο καφενείο όλοι μαζί και πάμε για μπάνια και για διασκέδαση. Ανοίγει γιατί πρέπει να ανοίξει για την οικονομία, γι’ αυτά που είπαμε προηγουμένως και συνεπώς ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα».

Για τη ροή των εμβολιασμών σχολίασε: «Θα ήθελα να ήταν περισσότεροι. Απλώς νομίζω ότι αυτά είναι τα όρια. Αυτές είναι οι δυνατότητες που υπάρχουν».

«Θα έχουμε μία αύξηση κρουσμάτων. Ελπίζω να είναι διαχειρίσιμη», συμπλήρωσε.

Για τα φάρμακα έναντι της COVID-19 σημείωσε: «Γίνεται τεράστια προσπάθεια σε πάρα πολλά επίπεδα. Ακόμα δεν έχει φτιαχτεί το φάρμακο. Με διάφορα φάρμακα υπάρχει μία αισιοδοξία που αποδεικνύεται πρόωρη. Ας κρατάμε μικρό καλάθι. Η πρόληψη είναι το βασικό».