ΕΛΛΑΔΑ

Το υπουργείο Πολιτισμού απαντά με φωτογραφίες στα δημοσιεύματα για το κομπρεσέρ στην Ακρόπολη

Δημοσίευση 11 Μαΐου 2021, 16:00 / Ανανεώθηκε 11 Μαΐου 2021, 17:27
Το υπουργείο Πολιτισμού απαντά με φωτογραφίες στα δημοσιεύματα για το κομπρεσέρ στην Ακρόπολη
Facebook Twitter Whatsapp

Το ΥΠΠΟΑ δίνει στη δημοσιότητα τις δύο εκθέσεις των αρμόδιων αρχαιολόγων της Εφορείας Πόλης Αθηνών.

Για fake news εξακολουθεί να κάνει λόγο το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφορικά με τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για την φθορά μνημείων κατά τη διάρκεια των εργασιών στην Ακρόπολη.

Το ΥΠΠΟΑ δίνει στη δημοσιότητα τις δύο εκθέσεις των αρμόδιων αρχαιολόγων της Εφορείας Πόλης Αθηνών και κάνει λόγο για «παραπληροφόρηση» και «υποτιθέμενη καταστροφή αρχαίου μέλους από τη χρήση κομπρεσέρ».

Η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Όπως προκύπτει από την απάντηση της ΕΦΑ Αθηνών και από το χθεσινό δελτίο Τύπου χρήση κομπρεσέρ ή άλλου  μηχανήματος, έγινε μόνον για το σπάσιμο τσιμεντένιων επιφανειών, εκτός του λυόμενου οικίσκου. Όπως προκύπτει και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν χθες από το ΥΠΠΟΑ, όλες οι άλλες εργασίες έγιναν χειρωνακτικά, με την ίδια μεθοδολογία που γίνονται οι αρχαιολογικοί καθαρισμοί και οι ανασκαφές.

Στα αμέσως υποκείμενα στρώματα του δαπέδου  (από πλακάκια) του λυόμενου οικίσκου, ανάμεσα στην επίχωση για την κατασκευή του οικίσκου, εντοπίστηκαν θραύσματα αρχαίων μελών, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε χθες. 

Το εν λόγω θραύσμα, εξαιρετικά διαβρωμένο και με ρηγματώσεις σε όλη του την επιφάνεια, το οποίο, κατά το δημοσίευμα της «Αυγής» κατεστράφη από χρήση κομπρεσέρ, επλήγη κατά τις εργασίες που έγιναν χειρωνακτικά, αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση αξίνας και φτυαριού. 

Εκείνοι που διαδίδουν τα fake news -όπως αποδεικνύεται από την έκθεση των αρμοδίων αρχαιολόγων- έφτασαν στο σημείο να πλύνουν (!) το θραύσμα, προκειμένου να εξαφανίσουν κάθε χρωματικό ίχνος χώματος, που είχε εισχωρήσει στη ρηγμάτωση και να το εμφανίσουν ως κάτι διαφορετικό από ό,τι είναι πραγματικά. Ακόμη και οι φωτογραφίες του άρθρου είναι τραβηγμένες από τέτοια οπτική γωνία, που παραπλανούν. 

Η αθλιότητα των fake news στρέφεται κατά  των υπαλλήλων της αρχαιολογικής υπηρεσίας και της ακεραιότητας, με την οποία εργάζονται εδώ και δεκαετίες για την προστασία και τη συντήρηση των μνημείων μας. 

Συνημμένες θα βρείτε τις δύο εκθέσεις των αρμοδίων αρχαιολόγων της ΕΦΑΠΑ καθώς και την φωτογραφική τεκμηρίωση».

Διαβάστε την πρώτη έκθεση

Διαβάστε την δεύτερη έκθεση

Δείτε τις φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr