ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από την Παρασκευή - Τι θα γίνει με ωράριο κυκλοφορίας, SMS μετακίνησης, λιανεμπόριο – Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά

Δημοσίευση 12 Μαΐου 2021, 06:00 / Ανανεώθηκε 12 Μαΐου 2021, 06:42
Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από την Παρασκευή - Τι θα γίνει με ωράριο κυκλοφορίας, SMS μετακίνησης, λιανεμπόριο – Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά
Facebook Twitter Whatsapp

Αναμένουμε την άρση των περιορισμών από την Παρασκευή, δηλαδή ένα 24ωρο πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού.
 

Συνεδριάζουν την Τετάρτη  οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να αποφασίσουν για μία σειρά θεμάτων, όπως οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, τα SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Αναμένονται θετικές εισηγήσεις.

Επιταχύνονται τα πλάνα της κυβέρνησης για άρση των μέτρων του lockdown και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Αμέσως μετά τις εισηγήσεις των ειδικών της Τετάρτης, αναμένουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας, τη λειτουργία του λιανεμπορίου, τη χρήση του SMS και τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Τι θα γίνει με τα SMS μετακίνησης

Έτσι, αναμένουμε την άρση των περιορισμών από την Παρασκευή, δηλαδή ένα 24ωρο πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού.

Από τις 05.00 το πρωί της Παρασκευής λοιπόν αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν το SMS για τις μετακινήσεις μας στο 13033 και στο 13032 για τις αγορές μας.

Ακολούθως, καταργούνται το click inside και το click away. Ο αριθμός των πελατών στο εσωτερικό του θα συναρτάται από τα τ.μ. του καταστήματος.

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας (1) πελάτης για κάθε 25 τ.μ..
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β' 1441/10.04.21. Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Το ωράριο ελεύθερης κυκλοφορίας παρατείνεται μετά τις 23:00, μάλλον κατά μία ώρα, ίσως και μέχρι τις 12.30. Βέβαια, μένει να δούμε αν θα διατηρηθεί η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας με τους τουρίστες στη χώρα.

Αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των χώρων της εστίασης, οι οποίοι θα κλείνουν μισή ώρα πριν από το απαγορευτικό.

Φυσικά, η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική ως έχει.

Πάντως, τα καταστήματα της εστίασης αναμένεται να εξακολουθήσουν να λειτουργούν χωρίς μουσική για ολόκληρο το Μάιο, ενώ προκρίνεται το σενάριο η κυβέρνηση να εισηγηθεί στους ειδικούς λοιμωξιολόγους τα γυμναστήρια να ανοίξουν για όλους τους πολίτες και όχι μόνοι για τους εμβολιασμένους από τις 24 Μαΐου και όχι από τις 17 του μήνα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Ωστόσο, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή το εάν θα είναι απαραίτητες οι μάσκες και πόσοι πελάτες θα μπορούν να γυμνάζονται ανά τ.μ. θα πρέπει να αποφασιστούν από την Επιτροπή.

Απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Ακόμη, από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Η σύσταση της κυβέρνησης προς τους μη εμβολιασμένους πολίτες, οι οποίοι θα από νομό σε νομό, είναι να προηγείται self, rapid ή μοριακό τεστ πριν από το ταξίδι.

Σχετικά με τα ταξίδια στα νησιά, σύμφωνα με το βασικό σενάριο που εξετάζουν οι επιστήμονες, το self test αναμένεται να είναι υποχρεωτικό, ή σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει κατά τον έλεγχο να επιδειχθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, δήλωσε πως τα self test θα είναι επαρκή για όλους τους κλάδους για τους οποίους θα είναι απαραίτητα.

Σχετικά με τον τουρισμό, ανοίγει επίσημα στις 15 του μήνα, με πιστοποιητικό εμβολιασμού (θα βεβαιώνει ότι έχουν γίνει και οι 2 δόσεις) ή μοριακό τεστ 72 ωρών. Το ακριβές σχέδιο θα ισχύσει για τον τουρισμό, θα το παρουσιάσει ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, την Πέμπτη. Σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι στιγμής γίνει γνωστά, οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Ημερομηνίες ανοιγμάτων

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στις 14 Μαϊου ανοίγουν τα μουσεία. 

Στις 17 Μαϊου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος πιστοποιήσεων απόφοιτων μεταλυκιακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

Στις 21 Μαϊου επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά με πληρότητα 75%.

Και μια εβδομάδα μετά, στις 28 Μαϊου, θα μπορούν να γίνονται και παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα όπως και συναυλίες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr