ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θωμαϊδης στον Alpha 98,9: Μέτρα έως και τον Ιανουάριο - Σταδιακή αποκλιμάκωση - Υπάρχει Ελληνική μετάλλαξη

Δημοσίευση 12 Μαΐου 2021, 14:00 / Ανανεώθηκε 12 Μαΐου 2021, 14:46
Κορωνοϊός - Θωμαϊδης στον Alpha 98,9: Μέτρα έως και τον Ιανουάριο - Σταδιακή αποκλιμάκωση - Υπάρχει Ελληνική μετάλλαξη
Facebook Twitter Whatsapp

«Αυτή τη στιγμή γίνονται έρευνες, ναι υπάρχουν μεταλλάξεις συνέχεια και παντού σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα», είπε. 

Για την εξέλιξη της πανδημίας, την αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου, τις μεταλλάξεις αλλά και τους εμβολιασμούς μίλησε ο Νίκος Θωμαϊδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ στο ραδιοφωνικό σταθμό  Alpha 98, 9, και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή.

«Από τις αναλύσεις που γίνονται στην Αττική στα λύματα εδώ και τρεις βδομάδες  έχουμε μια σταδιακή μικρή  αποκλιμάκωση η  οποία διαμορφώνει μια τάση ύφεσης», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής και συνέχισε: «Αυτό που θα συμβεί  μέχρι το  τέλος Μαϊόυ θα υπάρξει μια σταδιακή αποκλιμάκωση και η εικόνα θα βελτιωθεί σημαντικά μετά τις 10 – 20 Ιουνίου. Γιατί αυτή την ώρα είναι αρκετά υψηλό το ιικό φορτίο»

«Αυτό το διάστημα που έχουν ανοίξει σταδιακά δραστηριότητες η επίδραση μικτή αυτή που βλέπουμε, δηλαδή ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι εμβολιασμοί, υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα αλλά αυτό δεν είχε ως αποτέλεσμα  να γίνει κάποια έκρηξη στο ιικό φορτίο, να υπάρξει διασπορά, όπως τα προηγούμενα διαστήματα», σημείωσε

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαϊδη, δεν έχουμε απαλλαγεί από τον ιό. Μέρα με τη μέρα έχουμε αυξημένα μοριακά τεστ, που σημαίνει έχουμε αυξημένα κρούσματα και η διασπορά του ιού στην Αττική είναι ακόμα μεγάλη.

Σταθερότητα λόγω εμβολιασμών και testing

«Αυτό που εκτιμώ ότι συμβαίνει από τη μια έχουμε κάνει μια κίνηση ματ, για να εμβολιάσουμε  τις ηλικίες από  30 και άνω – τις  δραστήριες  ηλικίες. Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί ο αριθμός των ιχνηλατήσεων, έστω και με τα self Test, έστω και με τα Rapit Test», τόνισε και συνέχισε: «Η αύξηση της ιχνηλάτησης  έχει παίξει σημαντικό ρόλο παρόλο που δίνει μια μικτή εικόνα στα δεδομένα». «Μια αισιόδοξη εικόνα είναι η μείωση των εισαγωγών και των διασωληνωμένων», είπε επίσης με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά στοιχεία. 

Υπάρχει ελληνική μετάλλαξη…

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού από άλλες χώρες ο κ. Θωμαίδης ανέφερε: «Το βρετανικό στέλεχος είναι το πιο μεταδοτικό και ανθεκτικό  δεν αφήνει τα άλλα να επικρατήσουν»

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ελληνικές μεταλλάξεις είπε: «Αυτή τη στιγμή γίνονται έρευνες, ναι υπάρχουν μεταλλάξεις συνέχεια και παντού σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα». Ενώ επισήμανε: «Το θέμα είναι αυτό που δημιουργείται από τη φύση να είναι το πιο μεταδοτικό».

Μέτρα έως το 2022

«Με τον κορωνοϊό δε θα τελειώσουμε πολύ γρήγορα, σίγουρα μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 θα υπάρξουν σενάρια που πρέπει να κρατάμε υγειονομικά  μέτρα – ίσως να περιμένουμε και νέα μετάλλαξη. Εμείς σε αυτή τη φάση πρέπει να κάνουμε ένα σχεδιασμό μεσοπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο για τους εμβολιασμούς γιατί είναι το  μόνο όπλο που έχουμε», κατέληξε ο κ. Θωμαΐδης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr