current views are: 9

13 Μαΐου 2021
Δημοσίευση09:02

Εργασιακό νομοσχέδιο: Εργατολόγοι αναλύουν στον Alpha 98,9 τις βασικές αλλαγές – Τα «θολά» σημεία

Πώς σχολιάζουν οι εργατολόγοι Γιάννης Καρούζος και Γιώργος Κουτσούκος το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Οι αλλαγές και τα «σκοτεινά» σημεία των διατάξεων.

Δημοσίευση 09:02’

Πώς σχολιάζουν οι εργατολόγοι Γιάννης Καρούζος και Γιώργος Κουτσούκος το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Οι αλλαγές και τα «σκοτεινά» σημεία των διατάξεων.

Για τις αλλαγές που θα επιφέρει στις εργασιακές σχέσεις το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μίλησαν στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ» με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο οι εργατολόγοι Γιάννης Καρούζος και Γιώργος Κουτσούκος.

Σχετικά με τη μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή, ο κ. Καρούζος είπε πως «το εγχείρημα έχει τεράστια δυσκολία. Ένα σώμα που είναι σήμερα υποστελεχωμένο και δεν έχει τα τεχνικά μέσα, είναι δύσκολο να βρεις επιθεωρητή εργασίας, είναι λίγα τα τμήματα του ΣΕΠΕ… Πώς αυτό θα γίνει ανεξάρτητη αρχή; Είναι πολύ δύσκολο. Αν γίνουν όλα αυτά, και γίνουν προσλήψεις και ηρεμήσει ο κόσμος της επιθεώρησης εργασίας και δεν ατονήσουν οι έλεγχοι σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, θα πετύχει το εγχείρημα».

«Στη χώρα μας με τις ελεγκτικές αρχές που έχουμε, υπάρχουν και στοχευμένοι έλεγχοι με πολιτικό πρόσημο. Πολλές φορές στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας είχαν πολιτική καθοδήγηση. Ως προς την ουδετερότητα είναι θετικό το πρόσημο» πρόσθεσε.

Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το 8ωρο, ο Γιάννης Καρούζος σημείωσε πως «η συμφωνία που μπορεί να κλειστεί ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη, είναι θεσμός που λειτουργούσε από το 1990. Τότε κανείς δεν είπε ότι καταργείται το 8ωρο και εφαρμόζεται και στην Ευρώπη. Τώρα αλλάζει. Ενώ διατηρεί το δικαίωμα του σωματείου να …. τις συμφωνίες, ο νόμος προβλέπει ότι αν δεν υπάρχει σωματείο και το θέλει ο εργαζόμενος……

«Όταν λέει ο νόμος ότι θα κάνει αίτηση ο εργαζόμενος, προφανώς η πρωτοβουλία θα ανήκει στον εργαζόμενο. Αν εκβιαστεί ή εξαναγκαστεί, προβλέπεται ότι αν απολυθεί και αρνηθεί η απόλυση είναι άκυρη και τότε η Επιθεώρηση Εργασίας πρέπει να επιβάλει τα χειρότερα πρόστιμα» σημείωσε ακόμα. Κατά την άποψή μου, η ανάγνωση έχει δύο πρόσημα. Αν υπάρξουν εργαζόμενοι που θέλουν να διευκολυνθούν οι οικογενειάκες τους ανάγκες, εκεί καταλαβαίνω να υπάρχει μια συμφωνία. Μέχρι τώρα ήταν παράνομο. Από το 1990 που ισχύει σε επίπεδο συμφωνίας συνδικάτων, εφαρμόστηκε μόνο σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Πολύς θόρυβος για το τίποτα». 

Όσον αφορά στις απολύσεις, είπε ότι «αλλάζει πλήρως το δίκαιο. Μέχρι σήμερα, όποιος απολυόταν επαναπροσλαμβανόταν αν δικαιωνόταν από το δικαστήριο και έπαιρνε αναδρομικά μισθούς. Αυτό διατηρείται, πλην όμως απολύσεις που θα γίνονται για οικονομικοτεχνικούς λόγους και δικαιωθούν οι εργαζόμενοι, σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορούν να επαναπροσλαμβάνονται. Άρα χάνουν ένα κεκτημένο δικαίωμά τους. Αλλά θα παίρνουν μια μεγάλη αποζημίωση, αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή. Εγώ θεωρώ ότι αυτό δεν έπρεπε να συμβεί, γιατί η χώρα ξυπνά από τη νάρκη της Covid-19 και πιθανόν να δημιουργηθούν θέματα. Σαν μέτρο έπρεπε να νομοθετηθεί αργότερα». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η χώρα δεν έχει επανακάμψει ακόμα από τα μνημόνια, ήρθε και η κατάσταση με την Covid-19 και δεν συζητάμε καθόλου για τη μετάβαση στην κανονικότητα. Τα προβλήματα είναι τεράστια. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει με τις απολύσεις. Οριακά η Ευρώπη τις προστατεύει μέχρι τέλη Ιουνίου. Εμείς τι θα κάνουμε όταν οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να απολύουν; Υπάρχει ζήτημα με τις γυναίκες και τους νέους που χτυπήθηκαν από την κρίση το ατομικό τους εισόδημα. Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο; Ασφαλώς υπάρχουν θετικά κεφάλαια στο νομοσχέδιο, κυρώνει ευρωπαϊκές οδηγίες με φιλεργατικό πρόσημο, όπως η σεξουαλική παρενόχληση, με την τηλεργασία. Πρώτη η Ελλάδα καθιερώνει το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Αλλά βγήκε το συμπέρασμα, ότι από την πανδημία χτυπήθηκαν οι νέοι και οι γυναίκες, αυτές οι κατηγορίες εργαζομένων έχουν φτάσει πανευρωπαϊκά στο 32% στο όριο της φτώχειας. Άρα η χώρα χρειαζόταν περισσότερο τώρα στοχευμένες πολιτικές». 

Κουτσούκος: Ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης του ρόλου των ελεγκτικών μηχανισμών

Αρκετά θετικά σημεία εντοπίζει στο νομοσχέδιο και ο εργατολόγος Γιώργος Κουτσούκος, ωστόσο επισημαίνει πως «για να αποδειχθούν στην πράξη τα θετικά θα πρέπει να συνοδεύονται από αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή οι έλεγχοι έχουν αδρανήσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πολλές φορές οι έλεγχοι δεν στέκονται στην ουσία. Πολλές φορές καταγράφονται δεδομένα και περιστατικά που δεν βοηθούν στο να εξελιχθεί η σχέση εργαζομένου-εργοδότη. Να γίνει ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου των ελεγκτικών μηχανισμών».

Ως προς το συνδικαλιστικό κίνημα, ο Γιώργος Κουτσούκος σημειώνει πως «οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν παίξει τον δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση πραγμάτων στον εργασιακό χώρο και περιφρούρησης των δικαιωμάτων. Με το νομοσχέδιο θα υπάρχει η καταχώριση των δεδομένων τους, ποιοι είναι αυτοί που θα εκπροσωπούν αυτό το κίνημα, αλλά υπάρχει και το θέμα των προσωπικών δεδομένων. Υπάρχει ένα μητρώο που θα καταχωρούνται πρόσωπα με συγκεκριμένες ιδιότητες. Αυτό έχει ελεγχθεί αν συνάδει με την προστασία των δεδομένων τους;».

Όπως επισήμανε ο εργατολόγος, σχετικά με το τι αποκομίζει από την ειδική εφαρμογή στο Newpost.gr όπου του θέτουν τις ερωτήσεις τους οι αναγνώστες, «υπάρχει τεράστια ανασφάλεια από πλευράς εργαζομένων, που μεταφράζεται στην τήρηση του 8ωρου».

«Η τήρηση κάποιων πραγμάτων πρέπει να συνοδεύεται από ελεγκτικούς μηχανισμούς. Το να αναβαθμιστεί η Επιθεώρηση Εργασίας είναι θετικό μέτρο, αλλά θα είναι μόνο στους τύπους; Αυτό το κύρος θα συνοδεύεται από ουσιαστικές αρμοδιότητες; Πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του ρόλου των ελεγκτικών αρχών και των κλιμακίων ελέγχου. Δεν αρκεί μίνο η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Ο εργαζόμενος είναι τώρα πολύ περισσότερο σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τον εργοδότη. Δεν έχει διαπραγματευτικό πλαίσιο, ώστε να κάνει ελιγμούς. Πώς θα διασφαλίσει το νομοσχέδιο που δίνει την πρωτοβουλία στον εργαζόμενο αλλά δεν μπορεί να μπει στην εργασιακή σχέση και να την ελέγξει; Θα μείνει κενό γράμμα».

«Υπάρχει εργασιακό πρόβλημα, γιατί δεν τηρούνται πράγματα στην πράξη, όπως μη καταβολή δεδουλευμένων, δώρα που δεν καταβάλλονται παρόλο που υπάρχουν ποινικές κυρώσεις. Το νομοσχέδιο δίνει ευελιξία στο κομμάτι της ανάπτυξης, δηλαδή στο να προάγει την επιχειρηματικότητα. Αυτό όμως δεν πρέπει να συμπαρασύρει τον εργαζόμενο, ώστε να είναι όμηρος  αυτής της ανάπτυξης. Και ο ίδιος πρέπει να συμβάλει στην παραγωγικότητα, αλλά να έχει και τα μπόνους του» ανέφερε ακόμα.

Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο κ. Κουτσούκος είπε ότι «δίνει μια ασφάλεια σε πρώτη φάση στο να τηρούνται κάποια πράγματα, αλλά είναι ψηφιακό μέσο. Η επιθεώρηση εργασίας θα έχει πρόσβαση στην πλατφόρμα και θα παρακολουθεί, αλλά οι καταχωρίσεις που θα γίνονται θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπάρχει έντονο πρόβλημα ασυδοσίας, ιδίως στον επισιτισμό και τον τουρισμό. Η ανασφάλεια έιναι διάχυτη».

Για την τηλεργασία και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αποσύνδεσης των εργαζομένων, υπογράμμισε ότι «το συγκεκριμένο μοντέλο εργασίας μπορεί να αποδώσει καρπούς όμως χρειάζεται πιο αυστηρό πλαίσιο προστασίας. Η καταστρατήγσηη που γίνεται και ο εργοδότης θεωρεί πως ο εργαζόμενος είναι stand by είναι μια νοοτροπία που πρέπει να αποβληθεί. Το νομοσχέδιο πάει να καθιερώσει την αποσύνδεση, αλλά και πάλι πώς θα ελεγχθεί αυτό; Η τηλεργασία δεν μπορεί να ελεγχθεί στο 100% για να υπάρχει σεβασμός δικαιωμάτων και υποχρεώσεων εκατέρωθεν. Βοήθησε στην πανδημία, αλλά οδήγησε στην εξαφάνιση του ωραρίου. Το νομοσχέδιο το αγγίζει αυτό το θέμα, προσπαθεί να το χαλιναγωγήσει». 


σχετικα αρθρα