ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσκόπηση σε Ελλάδα και Τουρκία: Πού τα… βρίσκουν και που διαφωνούν οι δύο λαοί

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 16 Μαΐου 2021, 11:11
Δημοσκόπηση σε Ελλάδα και Τουρκία: Πού τα… βρίσκουν και που διαφωνούν οι δύο λαοί
Facebook Twitter Whatsapp

Τι έδειξε η πρώτη κοινή δημοσκόπηση: Η απαισιοδοξία που επικρατεί εξηγεί και την ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις καθώς τόσο οι Ελληνες (52,1%) όσο και οι Τούρκοι (62,5%) χαρακτηρίζουν την κατάσταση στη χώρα τους αρνητική.

Το 2020 οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα. Συνολικά ήταν μία χρονιά με κλιμάκωση της έντασης, πηχυαίους τίτλους περί προκλήσεων και παραβάσεων και στις δύο χώρες και τα ελληνοτουρκικά στην «πρώτη γραμμή» της επικαιρότητας. Στη σκιά αυτής της έντονης χρονιάς, που για πολλούς οι δύο χώρες έφτασαν πολύ κοντά ακόμα και σε ένα «θερμό επεισόδιο» το ΕΛΙΑΜΕΠ και η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με την MRB HELLAS και την KONDA σχεδίασαν και πραγματοποίησαν μία έρευνα που παρουσιάζεται σήμερα στο Φόρουμ των Δελφών, προκειμένου να προσδιορίσουν «τις αντιλήψεις των δύο λαών αλλά και των decision makers ως προς τις μεταξύ τους σχέσεις αναδεικνύοντας τα σημεία συναντίληψης και διαφορών». Μία δημοσκόπηση που για πρώτη φορά – τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια – πραγματοποιήθηκε με κοινό ερωτηματολόγιο και «ανέδειξε τις διαφορές που υπάρχουν αλλά ανέδειξε και πολλά σημεία σύγκλισης καθώς και την πλειοψηφική τάση για ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών».

Ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος σημειώνει μεταξύ άλλων στα συμπεράσματά του ότι «η γενικότερη απαισιοδοξία που επικρατεί στους δύο λαούς μπορεί εν μέρει να εξηγεί και την ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις», καθώς τόσο οι Ελληνες (52,1%) όσο και οι Τούρκοι (62,5%) χαρακτηρίζουν την κατάσταση στη χώρα τους αρνητική.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις 3% των Τούρκων δηλώνουν ότι έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα έναντι 37% των Ελλήνων που έχουν επισκεφθεί την Τουρκία. 47% των ερωτηθέντων Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν γνωρίσει κάποιον Τούρκο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ερωτηθέντων Τούρκων που έχουν γνωρίσει κάποιον Ελληνα είναι μόλις 14%. Και στις δύο χώρες οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να γίνουν φίλοι με έναν πολίτη της γείτονος (60% των Ελλήνων και 74% των Τούρκων).

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η πλειονότητα του τουρκικού πληθυσμού δεν διαθέτει διαβατήριο ούτε τα χρήματα για ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό, σε αντίθεση με τον έλληνα πολίτη που εμφανίζεται πιο εξωστρεφής και με ισχυρότερες προσλαμβάνουσες παραστάσεις για την Τουρκία. Ωστόσο η ενημέρωση που έχει για τη γείτονα συχνά είναι αρνητικά φορτισμένη. Οι διμερείς διαφορές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προκρίνονται ως το σοβαρότερο πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις (Ελληνες 58,1%, Τούρκοι 57,8%). Ολα τα υπόλοιπα προβλήματα όπως Προσφυγικό, διεθνής τρομοκρατία, καταπίεση μειονοτήτων συγκεντρώνουν πολύ χαμηλά ποσοστά, όπως και το Κυπριακό, που το αναφέρουν ως σημαντική διαφορά μόνο το 12,6% των Τούρκων και το 11,3% των Ελλήνων. Στον τρόπο επίλυσης των διαφορών οι Ελληνες υποστηρίζουν λύσεις μέσω διεθνών οργανισμών και προσφυγή στη διεθνή διαιτησία (49,1%), ενώ οι Τούρκοι υποστηρίζουν τις διμερείς διαπραγματεύσεις (62,4%). Το 68% των Ελλήνων και 73% των Τούρκων θεωρούν ότι οι Τούρκοι/οι Ελληνες είναι γείτονες και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος φιλικής συμβίωσης μαζί τους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr