current views are: 7

18 Μαΐου 2021
Δημοσίευση07:07

Κορωνοϊός: Ανοίγει «παράθυρο» για προνόμια σε εμβολιασμένους – Τι λένε οι ειδικοί

Ανοίγει ο δρόμος για προνόμια σε εμβολιασμένους έναντι του κορωνοϊού καθώς κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες επανεκκινούν παράλληλα με τους εμβολιασμούς.
 

Δημοσίευση 07:07’

Ανοίγει ο δρόμος για προνόμια σε εμβολιασμένους έναντι του κορωνοϊού καθώς κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες επανεκκινούν παράλληλα με τους εμβολιασμούς.
 

Η σταδιακή επανεκκίνηση κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και το εμβολιαστικό πρόγραμμα που τρέχει με γοργούς ρυθμούς στη χώρα μας, φαίνεται πως επαναφέρουν στο τραπέζι το ζήτημα των προνομίων για τους εμβολιασμένους.

Στόχος άλλωστε είναι να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της πανδημίας και να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα στις δραστηριότητες που έχουν ανοίξει, ειδικά αυτή την περίοδο που ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, έχει ανοίξει και οι προσδοκίες για βελτίωση της οικονομίας είναι υψηλές.

Τι λένε οι ειδικοί

Σε αυτό το πλαίσιο, και οι ειδικοί αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο προνομίων στους εμβολιασμένους. Χθες, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόνισε ότι δεν πρέπει να κάνουμε λόγο για προνόμια εμβολιασμένων αλλά για διευκόλυνση κάποιων δραστηριοτήτων. «Θα μπορούσαμε να δώσουμε μια προτεραιότητα, το συζητάμε, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους, σημειώνοντας μάλιστα πως εάν δεν γίνουν από το κράτος θα γίνουν από τις ίδιες τις επιχειρήσεις που θέλουν να περιχαρακώσουν τις δραστηριότητές τους. Έφερε ως παράδειγμα συνέδρια που διενεργούνται αυτή τη στιγμή από μεγάλες ιατρικές εταιρείες υβριδικά ή διά ζώσης, όπου για να συμμετάσχεις είναι προϋπόθεση να έχεις είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε μοριακό τεστ 72 ωρών.

Ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει στο άμεσο μέλλον να συζητηθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμών όχι μόνο για τους γιατρούς, αλλά και για άτομα που δουλεύουν σε οίκους ευγηρίας ή φροντίζουν βρέφη.

Παράλληλα, εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία των εμβολιασμών, αφού η χώρα θα φτάσει στο 50% των εμβολιασμένων περί τα μέσα με τέλη Ιουλίου. Εξήγησε ότι από εκεί και πέρα «θα αρχίσει η αντίσταση από αυτούς που δυσπιστούν, που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο». Τώρα βρισκόμαστε στη φάση όπου οι πολίτες τρέχουν να κάνουν το εμβόλιο οπωσδήποτε και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Η προϋπόθεση για τα προνόμια

Στο ενδεχόμενο προνομίων για τους εμβολιασμένους αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι δεν πρόκειται για προνόμια, αλλά για επιπλέον δυνατότητες. «Η κουβέντα έχει ανοίξει. Εκ των πραγμάτων οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν κάποιες περισσότερες δυνατότητες. Για παράδειγμα αυτός που έχει εμβολιαστεί πλήρως για να πάει σε ένα νησί απλά μπαίνει στο gov. gr και εκτυπώνει τη βεβαίωση. Αυτός που δεν έχει κάνει το εμβόλιο πρέπει να κάνει τεστ, να το δηλώσει στην πλατφόρμα κ.λπ. Και οι δύο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα ίδια πράγματα. Απλώς άλλοι ταλαιπωρούνται περισσότερο κι άλλοι λιγότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι όταν ανοίξουν οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικίες, τότε θα διαμορφωθεί και το πλαίσιο για τα προνόμια. «Αυτή τη στιγμή, αφού δεν έχει δοθεί η δυνατότητα να εμβολιαστούν όλες οι ομάδες, είναι λίγο πρόωρο να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πάντως ότι την περασμένη εβδομάδα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είχε ξεκαθαρίσει ότι η συζήτηση για πιθανά προνόμια σε όσους έχουν εμβολιαστεί δεν έχει κανένα νόημα αν όλος ο πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση στο εμβόλιο.


σχετικα αρθρα