ΕΛΛΑΔΑ

Καββαθάς στον Alpha 98,9: Χαμηλές πτήσεις στην εστίαση - Το 25% του κλάδου δεν λειτουργεί

Δημοσίευση 28 Μαΐου 2021, 12:00 / Ανανεώθηκε 28 Μαΐου 2021, 12:23
Καββαθάς στον Alpha 98,9: Χαμηλές πτήσεις στην εστίαση - Το 25% του κλάδου δεν λειτουργεί
Facebook Twitter Whatsapp

Πιστεύω ότι συν τω χρόνω θα απελευθερωθεί σιγά-σιγά, σταδιακά, το ωράριο, είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης, δήλωσε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων.

Σε χαμηλούς ρυθμούς κινείται η εστίαση από το άνοιγμά της μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων και πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά, ο οποίος μιλησε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της λειτουργίας της εστίασης, ο κ. Καββαθάς τόνισε: «Η αποτίμηση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική, πλην των αργιών και τον σαββατοκύριακων που υπάρχει μια αυξημένη κινητικότητα. Τα μηνύματα που έρχονται από όλη την Ελλάδα είναι ότι κινούμαστε σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς. Βλέποντας και τα στοιχεία της περσινής επανεκκίνησης, τον πρώτο μήνα είμαστε πεσμένοι περίπου κατά 60% έναντι του 2019».

Θα μπορούσαμε να είχαμε ανοίξει νωρίτερα, τόνισε ο ίδιος κι εξήγησε: «Θα μπορούσαμε στους εξωτερικούς χώρους, όταν ο καιρός είχε βελτιωθεί. Η πρόθεση που είχε εκδηλωθεί από την πλευρά της κυβέρνησης να ανοίξει την εστίαση τον Φεβρουάριο, στους εξωτερικούς χώρους με τα θερμαντικά σώματα ήταν μια ανεδαφική πρόταση, η οποία είχε απορριφθεί από την πλευρά μας».

Όπως είπε, το 25% του κλάδου δεν λειτουργεί και πρόσθεσε: «Αφορά επιχειρήσεις που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ανοίξουν και περιμένουν το πρόγραμμα της επανεκκίνησης. Το μεγαλύτερο κομμάτι του ποσοστού αυτού αφορά επιχειρήσεις που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και επιχειρήσεις οι οποίες είναι κλειστές».
«Σε πάρα πολλούς δήμους, της Αττικής τουλάχιστον, βλέπω ότι έχουν δοθεί επιπλέον χώροι σε πλατείες, ακόμα και στο οδόστρωμα», επισήμανε.

«Θα απελευθερωθεί σιγά-σιγά το ωράριο»

Όσον αφορά το ζήτημα του ωραρίου, για το οποίο πολλοί επιχειρηματίες έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους, ο κ. Καββαθάς είπε: «Είναι ένα θέμα που μας αγγίζει, γιατί δημιουργεί πρόβλημα στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε αυτές που δουλεύουν μετά τις 10 το βράδυ, όπως είναι τα μπαρ. Πιστεύω ότι συν τω χρόνω θα απελευθερωθεί σιγά-σιγά, σταδιακά, είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης. Είναι και στην πρόθεση του υπουργού Ανάπτυξης και το άνοιγμα του ωραρίου, για να πάμε προς την κανονικότητα. Από την άλλη πλευρά, τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε θέματα αποστασιοποίησης νομίζω ότι προς το παρόν δεν θα αλλάξουν».

Σχολιάζοντας την κίνηση στην αγορά, ως πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ, τόνισε: «Από τα στοιχεία που έχουμε φαίνεται ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα στην αγορά και ανάλογα είναι τα μηνύματα που παίρνουμε από τον κλάδο. Η επανεκκίνηση είναι μια δύσκολη άσκηση, χρειάζεται να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης. Δεν μπορεί να αποσυρθεί η πολιτεία από τα μέτρα στήριξης σε αυτή τη φάση».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr