ΕΛΛΑΔΑ

Έτοιμη η Ελλάδα για το ψηφιακό πιστοποιητικό: Σε ισχύ από τη Δευτέρα - Εκδόθηκε η ΠΝΠ, όλες οι λεπτομέρειες

Δημοσίευση 30 Μαΐου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 30 Μαΐου 2021, 22:10
Έτοιμη η Ελλάδα για το ψηφιακό πιστοποιητικό: Σε ισχύ από τη Δευτέρα - Εκδόθηκε η ΠΝΠ, όλες οι λεπτομέρειες
Facebook Twitter Whatsapp

Εκδόθηκε η ΠΝΠ που ρυθμίζει τα ζητήματα του ψηφιακού πιστοποιητικού. Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει.

Εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ρυθμίζει τα ζητήματα του ψηφιακού πιστοποιητικού, ώστε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή και μάλιστα ήδη από τη Δευτέρα 31 Μαΐου και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρώτο «κύμα» των ευρωπαϊκών χωρών που θα χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο «εργαλείο» για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 περιέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό, το αποτέλεσμα των τελευταίων ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid – test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό κατά περίπτωση» σημειώνεται στην τροπολογία.

Στο πιστοποιητικό θα περιέχονται προσωπικά δεδομένα (όπως όνομα, επώνυμο, ημερομηνία γέννησης, είδος εμβολίου, ημερομηνία εμβολιασμού, κτλ).

Όπως ορίζεται, θα εκδίδεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λειτουργεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και θα φέρει «μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό και κρυπτογραφική ψηφιακή υπογραφή, με βάση την οποία ελέγχεται η εγκυρότητά του».

Κατά την τροπολογία, για την άντληση των στοιχείων η εν λόγω πλατφόρμα θα συνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού και με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών.

Επιπλέον, την πλατφόρμα θα διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ, ενώ την υποχρέωση επεξεργασίας, σχεδιασμού, προστασίας της πλατφόρμας από παραβιάσεις και εφαρμογής του GDPR θα αναλάβει το ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας).

«Η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid – 19 δεν θίγει ούτε επηρεάζει την εγκυρότητα άλλων βεβαιώσεων εμβολιασμού, υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο ή νόσησης από τον κορωνοϊό» τονίζεται και προστίθεται πως λοιπά «τεχνικά και οργανωτικά» ζητήματα θα ρυθμιστούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ΠΝΠ:

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr