ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλια κατά του κορωνοϊού και τείχος ανοσίας: Τι θα γίνει με τα παιδιά - Ποιοι θα νοσηλεύονται το φθινόπωρο

Δημοσίευση 6 Ιουνίου 2021, 14:00 / Ανανεώθηκε 6 Ιουνίου 2021, 14:40
Εμβόλια κατά του κορωνοϊού και τείχος ανοσίας: Τι θα γίνει με τα παιδιά - Ποιοι θα νοσηλεύονται το φθινόπωρο
Facebook Twitter Whatsapp

Έλληνες επιστήμονες παίρνουν θέση για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και το τείχος ανοσίας. Τι λένε για τα παιδιά και ποιοι θα χρειάζονται νοσηλεία από το φθινόπωρο.

 
 Τον «χάρτη» της πανδημίας στη χώρα μας το επόμενο διάστημα παρουσίασαν έλληνες ειδική σε πρόσφατες αναλύσεις τους εξηγώντας ποιοι θα νοσηλεύονται στις μονάδες COVID-19 των Ελληνικών Νοσοκομείων το φθινόπωρο και παρουσιάζοντας το τι μέλλει γενέσθαι με τα παιδιά και τους εμβολιασμούς.

Ειδικότερα, για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και το τείχος ανοσίας στην χώρα μας μίλησαν οι καθηγητές Πνευμονολογίας Ν. Τζανάκης και Στ. Λουκίδης καθώς και ο Πρύτανης ΈΚΠΑ Α. Δημόπουλος στον ΣΚΑΪ.

Σχετικά με τις παρενέργειες και το θέμα των θρομβώσεων, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως έχει παρατηρηθεί πολύ σπάνια σε γυναίκες κάτω των 50 ετών και σχετίζεται με εμβόλια που έχουν ως φορέα τον αδενοϊό, ενώ υπάρχουν διαγνωστικά κριτήρια και θεραπευτική αντιμετώπιση αυτής της πολύ σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας.

Σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για τα άτομα που έχουν αυτοάνοσα νοσήματα. Αντίθετα επειδή αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή η σύσταση είναι να εμβολιαστούν όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Μιλώντας στο Mega, ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, υπογράμμισε πως ούτε η επιστημονική κοινότητα ούτε τα ΜΜΕ πρέπει να αποκρύπτουν το παραμικρό. «Είχαμε πέντε περιστατικά θρομβώσεων στην Ελλάδα μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca. Αυτό έπαιξε σε όλα τα κανάλια. Αν την ίδια μέρα, λέγαμε, ότι από τους 1000 νοσηλευόμενους οι 200 έπαθαν θρόμβωση, και την επόμενη μέρα έπαθαν θρόμβωση οι 300, θα καταλάβαινε ο κόσμος το σχετικό κίνδυνο» πρόσθεσε.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, τόνισε για ακόμα μία φορά πως το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση: «Το πρόβλημα έχει μόνο μια λύση: Λέγεται εμβόλιο. Πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε. Έχουμε ένα από τα καλύτερα εμβολιαστικά προγράμματα διεθνώς. Το να μην το εκμεταλλευόμαστε δεν έχει λογική. Έχει εξαντληθεί η δυνατότητα των συναδέλφων μου και προσωπικώς να πείσουμε τον κόσμο. Πρέπει άλλες ειδικότητες, διαφημιστές, επικοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, να βοηθήσουν να καταφέρουμε να πείσουμε όσους διστάζουν και αμφιβάλλουν για το εμβόλιο».

Για το θέμα της μάσκας, σημείωσε ότι «επιστημονικά» ένας πλήρως εμβολιασμένος δεν χρειάζεται να φορά τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους. «Αλλά εάν αυτό τεθεί ως ζήτημα στην Ελλάδα, πολλοί μη εμβολιασμένοι θα προσποιούνται τους μη εμβολιασμένους και θα βγάλουν την μάσκα τους. Εγώ παρότι πλήρως εμβολιασμένος φοράω τη μάσκα μου στους εξωτερικούς χώρους, παρότι δεν κινδυνεύω».

Ο κ. Λουκίδης τόνισε την σημαντικότητα των εμβολίων για την επίτευξη του τείχους ανοσίας, σημειώνοντας πως ο οικογενειακός γιατρός είναι ο κατάλληλος για να λάβουμε πληροφορίες για τα εμβόλια. Επίσης, υπογράμμισε πως είναι σημαντικό αυτό που έβγαλε το CDC που λέει ότι άτομα με ανοσοκαταστολή, δηλαδή με χαμηλή άμυνα στον οργανισμό, είναι άνθρωποι που ενδείκνυνται να κάνουν τον εμβολιασμό.

Τι θα γίνει με τα παιδιά;

Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως εχουμε λίγα δεδομένα αυτή την στιγμή παρόλο που το CDC συστήνει και πως υπάρχει μια μελέτη με περίπου 2,500 – 3000 παιδιά όπου έχει αποδείξει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού καθώς κανένα παιδί στην ομάδα που εμβολιάστηκε δεν νόσησε ενώ νόσησαν 18 παιδιά που δεν εμβολιάστηκαν. Ωστόσο, τόνισε ότι έχει πολλές συνιστώσες, ψυχολογικές και κοινωνικές και έτσι πρέπει να το προσεγγίζουμε.

Αναφορικά με το ίδιο θέμα ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως ενδεχομένως θα πρέπει αυτό να γίνει αρχικά σε παιδιά που έχουν συννοσηρότητες όπως παχυσαρκία, διαχαρώδη διαβήτη και μεταβολικά νοσήματα.

Πότε θα επιτευχθεί το τείχος ανοσίας;

Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε πως πρέπει να το χτίσουμε μέχρι τον φθινόπωρο, προσθέτωντας πως τότε οι μόνοι που θα νοσηλεύονται θα είναι οι ανεμβολίαστοι.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr