ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου για AstraZeneca: Μόνο στους άνω των 60 το εμβόλιο – Κανονικά η δεύτερη δόση

Δημοσίευση 14 Ιουνίου 2021, 17:00 / Ανανεώθηκε 14 Ιουνίου 2021, 18:36
Θεοδωρίδου για AstraZeneca: Μόνο στους άνω των 60 το εμβόλιο – Κανονικά η δεύτερη δόση
Facebook Twitter Whatsapp

Η ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

«Κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταθερή πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας γεγονός ευοίωνο στο οποίο έχει συμβάλει καθοριστικά ο εξελισσόμενος εμβολιασμός. Από επιδημιολογικής πλευράς η χώρα μας βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα διασποράς του ιού με σταθερή τάση μείωσης», είπε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου.

«Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με σταθερή τάση μείωσης η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβωπενία. Παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση», είπε.

Από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε: «Η απόφαση αυτή της επιτροπής στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο επιδημιολογικό φορτίο. Από τη στιγμή που έχουμε ένα χαμηλό ιολογικό φορτίο αλλάζουν τα όρια ηλικίας και να το πω αν αυξηθούν τα κρούσματα τα όρια αυτά μπορούν να διακυμανθούν. Είναι μια τακτική την οποία την έχουμε δει και σε άλλες χώρες της ΕΕ και μάλιστα και σε χώρες όπως η Γερμανία που του εμβόλιο της AZ είναι για ηλικίες 18 και άνω αλλά η σύσταση είναι για άλλο ηλικιακό όριο».

«Με βάση αυτά όσοι έχουν προγραμματισμένο 1ο ραντεβού με AstraZeneca και είναι κάτω των 60 ετών θα λάβουν ενημερωτικό SMS Και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. Αυτό είναι σύσταση δεν είναι απαγόρευση», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε πως οι χώρες θα πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού και σε άτομα άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με το Reuters, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί ότι το εμβόλιο AstraZeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα που βρίσκονται κάτω από συγκεκριμένη ηλικία, η οποία συνήθως κυμαίνεται από τα 50 έως τα 65 έτη, περιορίζοντας τη χρήση του στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr