ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανοίγει ο δρόμος για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων – Τι θα ισχύει από τις επόμενες ημέρες

Δημοσίευση 21 Ιουνίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 21 Ιουνίου 2021, 11:27
Κορωνοϊός: Ανοίγει ο δρόμος για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων – Τι θα ισχύει από τις επόμενες ημέρες
Facebook Twitter Whatsapp

Για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος ενός τέταρτου κύματος πανδημίας από το φθινόπωρο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι απαραίτητο να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.

Τα πρώτα «προνόμια» θα απολαμβάνουν το επόμενο διάστημα οι πλήρως εμβολιασμένοι. Μεταξύ άλλων θα μπορούν να επισκέπτονται τα γυμναστήρια χωρίs μάσκα και να εισέρχονται στις κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες που ανοίγουν αρχές Ιουλίου με την επίδειξη του πιστοποιητικού τους, χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε self test.

Από 1n Ιουλίου, άλλωστε, οι πλήρως εμβολιασμένοι αναμένεται να εξαιρεθούν και από το πρόγραμμα των υποχρεωτικών self tests και θα τους επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης.

Το 29% περίπου του ενήλικου πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, με αποτέλεσμα η επιδημιολογική εικόνα της χώρας να παρουσιάζει συνεχή βελτίωση. Ωστόσο, η σύγχυση που δημιουργήθηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca, δημιουργεί μαύρες τρύπες στο τείχος ανοσίας έναντι του κορωνοϊού.

Οι πολίτες άνω των 60 ετών είναι πλέον εμβολιασμένοι σε ποσοστό άνω του 70%-75%, ενώ η ανοσία στους νοσοκομειακούς γιατρούς έχει ξεπεράσει το 93%. Με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, το Υπουργείο Υγείας ξεκινά άλλη μία ενημερωτική καμπάνια. Εάν, ωστόσο, στο τέλος του καλοκαιριού το τείχος ανοσίας δεν έχει φτάσει τουλάχιστον το 80%, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων.

]Για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος ενός τέταρτου κύματος πανδημίας από το φθινόπωρο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι απαραίτητο να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Στόχος είναι στα τέλη Ιουνίου το 50% του ενήλικου πληθυσμού να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και πάνω από το 80% στα τέλη Αυγούστου.

Το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής

Στη εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής που είδε το «φως», προτείνεται η προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» από την πλευρά της Πολιτείας και εισηγείται να ακολουθηθούν τρία στάδια:

α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας, κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.

β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στη επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η παραπάνω σύσταση αφορά μόνο στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.

Επιπλέον, η Επιτροπή τονίζει ότι «με το πέρασμα του χρόνου, η διστακτικότητα έναντι των εμβολίων κατά της COVID-19, τόσο για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όσο και για τον γενικό πληθυσμό, παρουσιάζει δυναμική μείωσης όπως υποδεικνύουν τα καθημερινά στοιχεία εμβολιασμού στην Ελλάδα, γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην εφαρμογή των παραπάνω επιλογών».

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το πόρισμα της Επιτροπής

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr