ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Μάσκες τέλος στους εξωτερικούς χώρους, πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις - Τι θα γίνει στους εσωτερικούς χώρους

Δημοσίευση 23 Ιουνίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 23 Ιουνίου 2021, 08:50
Κορωνοϊός: Μάσκες τέλος στους εξωτερικούς χώρους, πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις - Τι θα γίνει στους εσωτερικούς χώρους
Facebook Twitter Whatsapp

Ακόμα και εντός της ημέρας οι αποφάσεις για τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Συνεδριάζει η Επιτροπή, τι προτείνουν οι ειδικοί.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να απαλλαγούμε από τις προστατευτικές μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, καθώς η πτώση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού παραμένει σταθερή το τελευταίο διάστημα. Έτσι, ενδεχομένως ακόμα και σήμερα αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, με την πλειονότητα των ειδικών να τάσσονται υπέρ της άρσης του μέτρου και της άμεσης εφαρμογής της.

Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, «όλοι ελπίζουμε ότι είμαστε κοντά στο να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους δεδομένης και της επιδημιολογικής εικόνας. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μία απόφαση την οποία θα πρέπει να λάβουν οι ειδικοί αξιολογώντας όλα τα στοιχεία. Εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή των ειδικών».

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν ακόμα και εντός της ημέρας κατά την τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ήδη έχουν αρχίσει τα «προνόμια» για τους εμβολιασμένους, ανεξάρτητα εάν η κυβέρνηση δεν έχει νομοθετήσει ακόμη. Είναι ενδεικτικό ότι στα γυμναστήρια χωρίς μάσκα μπορούν να αθλούνται μόνο όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά παραμένει άγνωστο πως, ποιοι και με ποια ιδιότητα ελέγχουν τους επισκέπτες των γυμναστηρίων για το πιστοποιητικό του εμβολιασμού.

Για ποιους θα καταργηθεί η μάσκα

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κατάργηση της χρήσης της μάσκας θα αφορά όλους τους πολίτες κατά την παραμονή τους σε εξωτερικούς χώρους, ανεξάρτητα από το αν έχουν ολοκληρώσει ή όχι τον εμβολιασμό τους κι αυτό γιατί ο έλεγχος κρίνεται πολύ δύσκολος.

Ωστόσο, σε εξωτερικούς χώρους όπου αναμένεται να υπάρχει συγχρωτισμός, όπως π.χ. σε μέσα μεταφοράς, γήπεδα, συναυλιακούς χώρους κ.α., οι ειδικοί θα προτείνουν, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική.

Τι θα γίνει στους εσωτερικούς χώρους

Όσον αφορά στη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, οι ειδικοί προτείνουν το μέτρο να συνεχιστεί, καθώς μέχρι στιγμής δεν είναι εύκολο να γίνεται επιτόπου ο έλεγχος και ο διαχωρισμός εμβολιασμένων ή μη κατά την είσοδο σε κλειστούς χώρους.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, από επιδημιολογικής και εμβολιαστικής πλευράς τα μέτρα μπορούν να χαλαρώσουν.

Ανησυχούν τους ειδικούς οι μεταλλάξεις

Παρά την καλή επιδημιολογική εικόνα, οι επιστήμονες εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τις μεταλλάξεις του ιού όσο και για το τέταρτο κύμα που θα «χτυπήσει» τους ανεμβολίαστους.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας, ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ενώ οι εμβολιασμένοι αν νοσήσουν θα έχουν ήπια συμπτώματα.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις και συγκεκριμένα για την μετάλλαξη τύπου «Δέλτα» η κ. Λινού είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι την πιάνουν τα εμβόλια αλλά δεν προστατεύονται όσοι έχουν κάνει μόνο την μια δόση AstraZeneca , ενώ επανέλαβε ότι «πρέπει να πείσουμε όλους τους ανθρώπους να εμβολιαστούν»

Σημείωσε ακόμα ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι «πολύ μεταδοτική» και πρόσθεσε ότι «αν μπει στην Ελλάδα θα έχουμε πρόβλημα αν δεν έχουμε εμβολιαστεί».

Για τη συζήτηση σχετικά με το να βγουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους η κ. Λινού προτείνει «να μην βγάλουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι στους εξωτερικούς χώρους», καθώς όπως είπε ο ιός ακόμα μεταδίδεται και τόνισε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα εμβόλια καλύπτουν τις νέες μεταλλάξεις».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των Ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε πως στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ο ίδιος συστήνει την χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.

Όπως επεσήμανε τα καλά νέα είναι πως φέτος έχουμε τους εμβολιασμούς που προχωράνε, καθώς και πιο πολλές διαγνωστικές δυνατότητες που είναι πιο εύκολες από πέρυσι (self test, rapid test), ενώ τα κακά νέα είναι οι παραλλαγές του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό.  Σημείωσε δε πως οι εμβολιασμένοι είναι καλυμμένοι σε αυτές, ωστόσο επικρατεί φόβος στο γεγονός ότι μέσα από την δημιουργία μεταλλάξεων μπορεί να δημιουργηθούν μεταλλάξεις ανθεκτικές στα εμβόλια όπως γίνεται με τα μικρόβια στα αντιβιοτικά. 

Εξήγησε ότι αν μέχρι το φθινόπωρο το τείχος ανοσίας φτάσει το 70-80% ίσως οι μεταλλάξεις να μην «βρουν χώρο» για να επικρατήσουν.  Ωστόσο, ανέφερε πως ακόμα είναι θεωρητικός ο κίνδυνος και πως σε μια τέτοια περίπτωση ίσως θα πρέπει να τροποποιηθούν τα εμβόλια.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού θα αφορά τους ανεμβολίαστους και πως τον χειμώνα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι θα είναι μικρή και διαχειρίσιμη. 

«Πόσο επικίνδυνο θα είναι το 4ο κύμα εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά. Δεν τα καταφέραμε τόσο καλά όσο το πρώτο κύμα, αλλά τώρα έχουμε τα εμβόλια που μας βοηθούν να πετύχουμε την ανοσία» δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αχιλλέας Γραβάνης.

Ο κ. Γραβάνης επισήμανε ότι «ο κόσμος πρόωρα χαλάρωσε. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τα μέτρα προφύλαξης. Ότι θα έχουμε 4ο κύμα έιναι σίγουρο, το σημαντικό είναι να προσέξουμε διότι η μετάλλαξη Δέλτα, είναι πιο λοιμογόνος και θα επικρατήσει, με αποτέλεσμα οι ανεμβολίαστοι δε θα μπορέσουν να προστατευθούν από την ινδική μετάλλαξη»

Επίσης, τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα, είναι μολύνει περισσότερα και νεότερα άτομα. Και δυστυχώς η πρώτη δόση δεν είναι αποτελεσματική για να προστατεύσει τον άνθρωπο. Ενώ από έρευνες βλέπουμε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca, και το Pfizer, είναι αποτελεσματικά στην ινδική μετάλλαξη κυρίως μετά την δεύτερη δόση»

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr