ΕΛΛΑΔΑ

Ζερεφός στον Alpha 98,9: Ίσως ο κορωνοϊός να οφείλεται στο λιώσιμο των πάγων – Πρέπει να λάβουμε αυστηρά μέτρα

Δημοσίευση 1 Ιουλίου 2021, 13:00 / Ανανεώθηκε 1 Ιουλίου 2021, 14:45
Ζερεφός στον Alpha 98,9: Ίσως ο κορωνοϊός να οφείλεται στο λιώσιμο των πάγων – Πρέπει να λάβουμε αυστηρά μέτρα
Facebook Twitter Whatsapp

Το μεγάλο πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτό. Ναι και ο κορωνοϊός μπορεί να οφείλεται στο λιώσιμο των πάγων. Το έχουμε πει και το έχουμε δημοσιεύσει. 

Για την αποσταθεροποίηση τους κλίματος, τις υψηλές θερμοκρασίες και το λιώσιμο των πάγων που μπορεί να οφείλεται και στην εμφάνιση του κορωνοϊού, μίλησε ο Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή,

«Η Αποσταθεροποίηση του κλίματος είναι εδώ. Είμαστε μέσα στην καρδιά της ανθρωπογενής κλιματικής αλλαγής και γι αυτό θα πρέπει σιγά – σιγά όλοι να προσέχουμε. Θα πρέπει να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα, δηλαδή θα πρέπει να εξοικονομήσουμε τους φυσικούς πόρους: εξοικονόμηση νερού, λιγότερα σκουπίδια να κάνουμε λιγότερη κατανάλωση, λιγότερες μετακινήσεις και επίσης οι χώρες να προχωρήσουν στην σταδιακή μεταφορά των ανανεώσεων πηγών ενέργειας.»
Για τους καύσωνες που εμφανίζονται πιο συχνά παγκοσμίως είπε: «Το μεγάλο πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτό. Το βλέπει όλος ο κόσμος. Πέρυσι είχαμε καύσωνα σε όλη τη Σιβηρία, το 2017 είχαμε το ίδιο φαινόμενο. Το 2010 είχαμε μεγάλο καύσωνα στο Παρίσι αλλά και την μεγαλύτερη πυρκαγιά. Επίσης να θυμηθούμε ότι πέρυσι είχαμε και την μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Αυστραλία.»
Μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν παγκόσμια
«Η καταστροφή είναι εδώ και κοστίζει και πάρα πολύ επομένως η ιστορία είναι ότι θέλουμε μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν παγκόσμια, διότι οι επιχειρηματίες εξαρτώνται και πόσο πράσινες είναι οι μετοχές τους. Αν οι μετοχές τους δεν είναι πράσινες, πέφτουν και δεν υπάρχει ζήτηση.»
«Η νομοθεσία επιβάλλει κανόνες χρηματιστηριακούς και στην περίπτωση του αερίου του θερμοκηπίου και των εταιριών οι οποίες παίζει ρόλο να έχουν προφίλ περιβαλλοντικό, γιατί αν δεν έχουν οι πελάτες τους θα χάσουν χρήματα»

Σε όσους αμφισβητούν

Γι αυτούς που αμφισβητούν τις κλιματικές αλλαγές είπε: Τη δεκαετία του 50΄ το κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων για τις ασφαλιστικές εταιρίες ήταν 10δις. Την τελευταία δεκαετία το κόστος αυτό έχει πάει αποπληθωρισμένα στα 1000τρις. Αυτό δε μας λέει κάτι;»
«Αν παρατηρήσουμε τα ακραία φαινόμενα συμβαίνουν πιο συχνά, τα θύματα μπορεί να μειώνονται γιατί υπάρχουν μέτρα προστασίας αλλά το κόστος ανεβαίνει και αυτό λέει πολλά»

Πώς μπορεί ν ανατραπεί η κλιματική αλλαγή

Σχετικά αν μπορεί να ανατραπεί όλο αυτό είπε: «Μπορούμε να το ανατρέψουμε αν ξεπεράσουμε τον ενάμιση βαθμό στην αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι το 2030. Πολύ φοβάμαι ότι είμαστε έτοιμοι να τον ξεπεράσουμε από τώρα. Μέχρι το 2050, ευχόμαστε, να μείνουμε κάτω από τους δυο βαθμούς αύξησης της θερμοκρασίας. Πρώτα εμείς πρέπει να λάβουμε μέτρα και να πάμε στις ανανεώσιμες πηγές για να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί η ατμόσφαιρα»
«Τα μοντέλα μας δείχνουν ότι αρκούν τα μέτρα αυτά τα οποία προβλέπει η συνθήκη των Παρισίων και ο Ευρωπαϊκός τελευταίος νόμος για το κλίμα που κομμάτια του ενσωματώνονται και στον ελληνικό νόμο»

Οφείλεται ο κορωνοϊός στο λιώσιμο των πάγων

Ερωτηθείς αν η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις Πανδημίες είπε: «Ναι μπορεί να γίνει αυτό, διότι λιώνοντας οι πάγοι – στην έκταση που λιώνουν – μπορεί να αποκαλυφθούν παλαιότεροι ιοί, οι οποίοι στην συνέχεια θα μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις;

«Ναι και ο κορωνοϊός μπορεί να οφείλεται και σε ένα τέτοιο φαινόμενο. Το έχουμε πει και το έχουμε δημοσιεύσει»
Ενώ τόνισε ότι «Επτά στις 10 πανδημίες κάθε 100 χρόνια προέρχονται από αυτές τις περιοχές. Αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι καθαρά μεταφορά. Μια λογική εξήγηση μπορεί να είναι και αποκάλυψη παλαιών ιών από το λιώσιμο των πάγων»

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr