ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2021: Στις 9 Ιουλίου η ανακοίνωση των βαθμολογίων - Ειδοποίηση των υποψηφίων με SMS

Δημοσίευση 2 Ιουλίου 2021, 10:00 / Ανανεώθηκε 2 Ιουλίου 2021, 10:37
Πανελλαδικές 2021: Στις 9 Ιουλίου η ανακοίνωση των βαθμολογίων - Ειδοποίηση των υποψηφίων με SMS
Facebook Twitter Whatsapp

Την Παρασκευή 9 Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων για τις Πανελλήνιες 2021.

Την ερχόμενη Παρασκευή στη 1 μ.μ. αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίοι ταυτόχρονα θα λάβουν το σχετικό SMS στα κινητά τους.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας που εστάλη στις σχολικές μονάδες, οι διευθυντές των Διευθύνσεων Δ.Ε. την Παρασκευή 9-7-2021 το πρωί, αμέσως μόλις παραλάβουν όλα τα σχετικά δέματα, παρακαλούνται να παραδώσουν στους Διευθυντές των Γενικών Λυκείων περιοχής ευθύνης τους τα δέματα που θα περιέχουν τα αποκόμματα των τετραδίων και τις δύο εκτυπώσεις καταστάσεων.

«Ο (Υπο)Διευθυντής κάθε ΓΕΛ μαζί με ένα μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων, αμέσως μετά την παραλαβή των δύο καταστάσεων και των αποκομμάτων, πρέπει να προβούν στον απαραίτητο έλεγχο μεταξύ των αναλυτικών ονομαστικών καταστάσεων και των αποκομμάτων» διαβάσουμε.

Οι οδηγίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια «οι (Υπο)Διευθυντές θα αναρτήσουν στις σχολικές μονάδες ΜΟΝΟ τις εκτυπωμένες καταστάσεις που περιλαμβάνουν ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ».

Το υπουργείο εφιστά την προσοχή να «μην κοινοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τα αποτελέσματα πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους, η οποία θα γίνει την Παρασκευή 9-7-2021, μετά τις 13.00 μ.μ. Την ίδια ώρα και μέρα θα γνωστοποιηθούν οι βαθμοί στους υποψηφίους με μία νέα διαδικασία μέσω μηνύματος στο κινητό τους τηλέφωνο (sms)».

Βάσεις εισαγωγής: Τρία στα τέσσερα πεδία τραβούν την… ανηφόρα - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Μία δύσκολη χρονιά έφτασε στο τέλος της για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων που ολοκλήρωσαν την «κούρσα» και αναμένουν τώρα την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους ώστε να προχωρήσουν στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου τους.

Υπενθυμίζεται, ότι φέτος οι υποψήφιοι θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν και ένα δεύτερο, παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο που θα τους δίνει την δυνατότητα να εισαχθούν στα Δημόσια ΙΕΚ.

Δυστυχώς, οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις δείχνουν άνοδο των βάσεων εντείνοντας έτσι το άγχος και την αγωνία των υποψηφίων που φέτος θα πρέπει «αναμετρηθούν» για πρώτη φορά με την θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτες εκτιμήσεις οι οποίες αναφέρουν άνοδο των βάσεων, προέρχονται στενά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αφού οι επιδόσεις και οι προτιμήσεις των υποψηφίων δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Παρόλα αυτά οι εκτιμήσεις θα γίνουν πιο στέρεες όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων και αποτυπωθούν οι τάσεις στην επιλογή τμημάτων ΑΕΙ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ορίζεται ως ο μέσος όρος των επιδόσεων των όλων των υποψηφίων, σε κάθε επιστημονικό πεδίο και θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθεί η βαθμολογία όλων των μαθημάτων.

Οι επιδόσεις των υποψηφίων «κλειδί» για τις βάσεις εισαγωγής

Τα θέματα στις πανελλαδικές εξετάσεις φέτος χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές ευκολότερα, συνολικά, από την περσινή χρονιά, δεδομένο το οποίο να οδηγήσει σε καλύτερες επιδόσεις στις διάφορες κλίμακες των βαθμολογιών.

Αν τελικά όντως οι επιδόσεις των μαθητών είναι καλύτερες από τις πανελλήνιες εξετάσεις της προηγούμενης χρονιάς τότε δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι αυτό οδηγεί αυτόματα σε υψηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και εν συνέχει σε άνοδο των βάσεων.

Πάντως, σύμφωνα με τα «Νέα» εκτός του ότι αναμένεται άνοδος των επιδόσεων των υποψηφίων σε τρία από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία, δεν αποκλείεται να «κοπεί» από τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας κάθε υποψήφιος που θα έχει συγκεντρώσει βαθμολογία κάτω των 8.500 μορίων.

Άνοδος σε τρία από τέσσερα Επιστημονικά Πεδία

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ των «Νέων», οι επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα προσανατολισμού και οι βαθμολογίες ανά επιστημονικό πεδίο θα κινηθούν ως εξής:

1ο Επιστημονικό Πεδίο, (Ανθρωπιστικές Σπουδές),

Όπως όλα δείχνουν θα έχουμε σαφή άνοδο των βαθμολογιών σε όλες τις κλίμακες. Και μάλιστα εδώ είναι που περιμένουμε βάση εισαγωγής σε συγκεκριμένα τμήματα άνω των 10.000 μορίων. Αυτό φυσικά θα καταγραφεί και στις περιζήτητες σχολές, νομικές, ψυχολογίας, παιδαγωγικά (τα τμήματα προσχολικής αγωγής φέτος έχουν και περισσότερους εισακτέους, καθώς έχουν ενισχυθεί). Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που, βέβαια, αφορά κυρίως χαμηλές βαθμολογίες θα σκαρφαλώσει πάνω από 10.000 μόρια σε πολλές σχολές.

2ο Επιστημονικό Πεδίο ( Θετικές Επιστήμες)

Στα Μαθηματικά, όπως προαναφέρθηκε, οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, με αύξηση των χαμηλότερων βαθμολογιών. Η Φυσική δεν ήταν δύσκολη, αλλά κουραστική, οπότε δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Πάντως, τα περιζήτητα τμήματα του πεδίου και τα πολυτεχνεία φέτος αναμένεται να δυσκολέψουν τους υποψηφίους για τα προγράμματά τους. Πάνω από 8.000 μόρια αναμένεται η βαθμολογική «είσοδος» στο πεδίο.

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας)

Συνωστίζονται, όπως κάθε χρόνο, οι «πρώτοι των πρώτων», οπότε εδώ το άγχος πολλών υποψηφίων δεν αναμένεται να είναι το πώς θα διαμορφωθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Οι ιατρικές σχολές ανεβαίνουν φέτος και πάλι πάνω από τα 19.000 μόρια όπως τα περισσότερα από τα περασμένα χρόνια (πλην των δύο τελευταίων).

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής)

Αναμένεται να εντοπιστεί και το μεγαλύτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον της φετινής χρονιάς, με τα «πάνω» και τα «κάτω» που αναμένεται να εντοπιστούν. Εάν υπάρξουν πτώσεις βαθμολογιών (έστω και μικρές) θα είναι σε αυτό το πεδίο το οποίο άλλωστε προσελκύει ετησίως εκατοντάδες υποψηφίους.

Ποιες Σχολές επηρεάζονται

Ο προτιμήσεις των υποψηφίων πάντοτε είναι ο παράγοντας Χ που φυσικά θα ορίσει τις τελικές διακυμάνσεις των βάσεων στα τμήματα.

Αναμφίβολα, οι παραδοσιακές επιλογές όπως η Νομική, η Ιατρική, οι Πολυτεχνικές Σχολές κ.λπ. δύσκολα διαφοροποιούνται και αυτός είναι και ο λόγος που συγκεκριμένα τμήματα, εδώ και αρκετά χρόνια, βρίσκονται στο «ρετιρέ» των βάσεων.

Ωστόσο, αρκετά είναι και τα τμήματα τα οποία -ανάλογα με την εκάστοτε χρονική/οικονομική συγκυρία- κερδίζουν ή και χάνουν σημαντικό αριθμό προτιμήσεων όπως π.χ. τα Παιδαγωγικά τμήματα.

Επομένως, είναι ξεκάθαρο πως στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα πληγούν σημαντικά τα χαμηλόβαθμα τμήματα των ΑΕΙ και ιδιαίτερα τα περιφερειακά Πανεπιστήμια που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr