ΕΛΛΑΔΑ

Κεφαλονιά: Μαίνεται η μεγάλη φωτιά, πώς ξεκίνησε - Εκκενώθηκαν δύο χωριά, ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Δημοσίευση 3 Ιουλίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 3 Ιουλίου 2021, 19:52
Κεφαλονιά: Μαίνεται η μεγάλη φωτιά, πώς ξεκίνησε - Εκκενώθηκαν δύο χωριά, ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Facebook Twitter Whatsapp

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Κεφαλονιά. Προληπτικά εκκενώθηκαν οι οικισμοί Καπανδρίτι και Αγία Ειρήνη. Ενισχύσεις από Αχαΐα και Ηλεία.

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να είναι η μεγάλη πυρκαγιά σην Κεφαλονιά, η οποία φαίνεται να ξεκίνησε από έναν βοσκό. Η προσπάθεια των πυροσβεστών είναι τιτάνια, καθώς οι φλόγες απειλούν σπίτια, ενώ έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Καπανδρίτι και Αγία Ειρήνη. Μάλιστα, με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής, στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε., για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Η φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στον Ελειό και συγκεκριμένα σε περιοχή ανάμεσα σε Ξενόπουλο και Καπανδρίτι. Πολύ γρήγορα πήρε διαστάσεις και αρχικά απείλησε το χωριό Καπανδρίτι που εκκενώθηκε. 

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, όλες οι δυνάμεις έχουν ριχτεί στην μάχη με τις φλόγες, ενώ ανέφερε, σε ότι αφορά τα πτητικά μέσα πως «ειδοποίησαν ότι τα πρώτα μέσα που ξεκίνησαν είχαν κάποια βλάβη, ελπίζουμε έως το βράδυ να μπορέσουν τα εναέρια μέσα να κάνουν αυτό που όλοι ελπίζουμε».

«Με ενημέρωσαν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από έναν βοσκό. Είναι τραγικά πράγματα αυτά να συμβαίνουν σήμερα» είπε η Ρόδη Κράτσα, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν εκκενωθεί δύο χωριά στην Κεφαλονιά.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κατέληξε λέγοντας ότι «οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την φωτιά, καθώς επικρατούν άνεμοι 4 μποφόρ».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αργοστολίου χαρακτήρισε «επικίνδυνη την πυρκαγιά στο Καπανδρίτι λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο σημείο αλλά και της υψηλής θερμοκρασίας» ενώ για την εκκένωση του χωριού δήλωσε ότι «έγινε κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας».

Οι Πυροσβέστες να προσπαθούν με κάθε τρόπο να σώσουν περιουσίες. Ένα πυκνό σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει ολόκληρο το νησί, με τους ανέμους που αγγίζουν τα 6 μποφόρ να δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

Στην Κεφαλονιά επιχειρούν 65 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, 7Α/Φ (2CL, 1AIR TRACTOR, 4PZL) και 2Ε/Π. Σημειώνεται πως ακτοπλοϊκώς μετέβησαν και τμήματα από την Πάτρα και την Ηλεία. 

Η απόφαση για την εκκένωση των οικισμών

Συγκεκριμένα, η απόφαση του δημάρχου Αργοστολίου για την εκκένωση της περιοχής αναφέρει τα εξής:

«Έχοντας υπόψη:

Τις διατάξεις του άρθρου 58 και την παρ.1 του άρθρου 282, του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».

Τις διατάξεις των άρθρων 1 και 13 του Ν. 3013/02 «Περί αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ102, Α΄)

Την αριθ. 1299/2003 (ΦΕΚ 423 B’ / 10-04-2003) Απόφαση Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με θέμα: Έγκριση του από 7-4-03 Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης».

Το αριθ. 3515/28-6-2013 3η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξ αιτίας Δασικών Πυρκαγιών, στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης».

Το αριθ 2934/06-05-2015 (ΑΔΑ:6ΛΗ8465ΦΘΕ-ΝΜΙ) έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με θέμα: “Κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών”.

Το Ειδικό Σχέδιο Δράσης για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών, του Δήμου Αργοστολίου όπως μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί και ισχύει.

Την προφορική εισήγηση του Επικεφαλής Αξιωματικού του Πυροσβεστικού Έργου κ. Ψαρρού Κωνσταντίνου για την ανάγκη υλοποίησης της Ο.Α.Π., στην περιοχή Καπανδρίτι

Αποφασίζουμε

την οργανωμένη απομάκρυνση όλου του πληθυσμού που βρίσκεται στη περιοχή Καπανδρίτι για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτήν από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς.

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος»

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr