ΕΛΛΑΔΑ

BBC: Οι ευρωπαϊκές χώρες επαναπροωθούν αιτούντες άσυλο στην Τουρκία - Αξιωματούχος ΕΕ: «Να σταματήσει η Ελλάδα τα pushbacks»

Δημοσίευση 13 Ιουλίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 13 Ιουλίου 2021, 11:54
BBC: Οι ευρωπαϊκές χώρες επαναπροωθούν αιτούντες άσυλο στην Τουρκία - Αξιωματούχος ΕΕ: «Να σταματήσει η Ελλάδα τα pushbacks»
Facebook Twitter Whatsapp

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε κορυφαία αξιωματούχο της ΕΕ η οποία δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την παράνομη απέλαση προσφύγων που φτάνουν στα σύνορα της χώρας.

Επανέρχεται το BBC στο ζήτημα των βίαιων επαναπροωθήσεων προσφύγων στην Τουρκία από το ελληνικό Λιμενικό. Μάλιστα, το ρεπορτάζ φιλοξενεί μαρτυρίες αιτούντων άσυλο, μερικοί από τους οποίους κατάφεραν να καταγράψουν σε βίντεο όσα έζησαν από τις ελληνικές αρχές.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρεται σε κορυφαία αξιωματούχο της ΕΕ η οποία δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την παράνομη απέλαση προσφύγων που φτάνουν στα σύνορα της χώρας.

«Μας είπαν να πάμε να γ***, να μην ξαναγυρίσουμε» δηλώνει ένας πρόσφυγας, όπως ακούγεται στο βίντεο του BBC.

«Πήραν τον γιο μου από την αγκαλιά μου με έναν πολύ περίεργο τρόπο, σαν να τον συλλάμβαναν» καταγγέλλει στο BBC η Najma, μια πρόσφυγας από τη Συρία, η οποία έφτασε στην Ελλάδα με τα δύο της παιδιά και προσθέτει:

«Κοιμόταν, όταν τον πήραν, και τον πέταξαν σε μια βάρκα. Το πόδι του γλίστρησε και παραλίγο να πέσει στη θάλασσα. Είπα: ο γιός μου θα πέσει στη θάλασσα και περιμένετε να μην φωνάξω; Δεν θέλετε να μας αφήσετε να μπούμε στη χώρα σας, αλλά μην μας μεταχειρίζεστε έτσι».

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, δήλωσε ότι οι «βάσιμες αναφορές» για «pushbacks» μεταναστών από θάλασσα και ξηρά αποτελούν «παραβιάσεις θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών».

Σύμφωνα με το BBC, οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισχυρίζονται ότι χιλιάδες άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη έχουν εξωθηθεί πίσω στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές προτού τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Πάντως, η Ελλάδα αρνείται κάθε κατηγορία για επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία.

Διεθνής Αμνηστία: Να βάλει τέλος η Ελλάδα στις επαναπροωθήσεις

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν συνεχώς, εδώ και πάνω από έναν χρόνο, οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών/ριών, παράνομη βία και κρατήσεις στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας.

Η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Ελλάδα: Βία, ψέματα και επαναπροωθήσεις» που είδε το «φως» προ ημερών τεκμηριώνει μέσα από μαρτυρίες θυμάτων σοβαρές και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Παρά τις συστηματικές διαψεύσεις εκ μέρους των αξιωματούχων, τα περιστατικά επαναπροωθήσεων, που περιλαμβάνουν βία και αυθαίρετες κρατήσεις, είναι όχι μόνο υπαρκτά αλλά συνεχή και συστηματικά. Οι επαναπροωθήσεις συνιστούν πλέον de facto μέθοδο συνοριακού ελέγχου, η οποία εδραιώνεται χάρη στην κουλτούρα ατιμωρησίας που επικρατεί» αναφέρει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Δεδομένης της έκτασης και της σοβαρότητας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ελλάδας, ξεκινάει εκστρατεία συλλογής υπογραφών που απευθύνονται στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη με σκοπό:

-Τον άμεσο τερματισμό όλων των επαναπροωθήσεων στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα.
-Την κατεπείγουσα διεξαγωγή ανεξάρτητων, αμερόληπτων και αποτελεσματικών ερευνών για τους ισχυρισμούς περί παράνομων εξαναγκαστικών επιστροφών, βίας και αυθαίρετων κρατήσεων.
-Την παροχή στα θύματα επαναπροωθήσεων πρόσβασης σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα καθώς και της δυνατότητας να αναφέρουν τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στα σύνορα.

«Η Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να κλείνει τα μάτια στις απώλειες, στον πόνο και στο κόστος που έχουν αυτές οι πρακτικές στις ανθρώπινες ζωές. Ζητάμε από τους πολίτες να ενώσουν τις φωνές τους και να απαιτήσουν από τον υπουργό να βάλει τέλος στις παραβιάσεις» αναφέρει το κάλεσμα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr