current views are: 7

15 Ιουλίου 2021
Δημοσίευση08:43

Μάζης για Κύπρο στον Alpha 98,9: Πώς Τουρκία και Βρετανία επιδιώκουν να «εισχωρήσουν» στην Ευρωπαϊκή Ένωση

«Εμείς είμαστε στρουθοκάμηλοι, μας αρέσει να κρυβόμαστε πίσω από το μικρό μας δάχτυλο, για να μην αντιμετωπίζει καμία κυβέρνηση αυτό που θεωρούν όλοι βαρίδι, την Κύπρο δηλαδή», επισήμανε ο καθηγητής Γεωπολιτικής.

Δημοσίευση 08:43’

«Εμείς είμαστε στρουθοκάμηλοι, μας αρέσει να κρυβόμαστε πίσω από το μικρό μας δάχτυλο, για να μην αντιμετωπίζει καμία κυβέρνηση αυτό που θεωρούν όλοι βαρίδι, την Κύπρο δηλαδή», επισήμανε ο καθηγητής Γεωπολιτικής.

Η Τουρκία με τη Βρετανία επιχειρούν μέσω της Κύπρου να ελέγξουν τον μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστηρίζει ο καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Κύπρο. Το ξέρουμε από τότε που οι σύμμαχοί μας οι Βρετανοί ουσιαστικά έκαναν τις πρώτες τριμερείς συναντήσεις. Από τότε μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει οργανώσει πλέον στρατηγικά αυτό το ενδιαφέρον», τόνισε αρχικά ο κ. Μάζης.

Αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας, τόνισε: «Εμείς είμαστε στρουθοκάμηλοι, μας αρέσει να κρυβόμαστε πίσω από το μικρό μας δάχτυλο, για να μην αντιμετωπίζει καμία κυβέρνηση αυτό που θεωρούν όλοι βαρίδι, την Κύπρο δηλαδή», υπογράμμισε και τόνισε πως «αν νομίζουν ότι είναι εύκολο να “απαλλαγούν” οι ελληνικές πολιτικές ελίτ από την Κύπρο, και μετά να απολαύσουν τον έρωτά τους με την εξουσία στην Αθήνα, πλανώνται πλάνην οικτράν. Για δύο βασικούς λόγους: αν γίνει προβολή ισχύος τουρκικής στο νησί, μέσω ουσιαστικά της συνομοσπονδίας που προωθούν οι Τούρκοι – διότι η υπόθεση των δύο κρατών όσο κι αν τους ακούτε να την προωθούν – προχωρούν τελικώς στη λύση τη συνομοσπονδιακή».

Ποιος είναι ο στόχος με τη δημιουργία της συνομοσπονδίας; «Αν καταφέρουν οι Τούρκοι να δημιουργήσουν αυτή τη συνομοσπονδία με πολιτική και κυριαρχική ισότητα, ουσιαστικά θα έχουν φτιάξει δύο κράτη, που θα αντικαταστήσουν ένα υπαρκτό κράτος αυτή τη στιγμή. Αυτά τα δύο κράτη για να λάβουν αποφάσεις, π.χ. σε θέμα διεθνούς πολιτικής, θα πρέπει να συμφωνούν και τα δύο. Επειδή και η Τουρκία και η σύμμαχός της Βρετανία είναι εκτός ΕΕ αλλά θέλουν πάρα πολύ να ελέγχουν τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Ένωσης, θα τηλεκατευθύνουν τη Βόρεια, πρώην Κατεχόμενη, μετέπειτα νομιμοποιημένη περιοχή της Κύπρου, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται αποφάσεις σε θέματα που δεν συμφέρουν ούτε τη Βρετανία ούτε την Τουρκία. Με αυτόν τον τρόπο εκβιάζουν ολόκληρο τον ευρωπαϊκό μηχανισμό».

Τι μπορούν να κανουν ως αντιστάθμισμα οι Κύπριοι; «Να βασιστούν κυρίως στη γαλλική παρουσία, στη γαλλική βοήθεια και ενίσχυση. Και μην ξεχνάτε ότι οι Γάλλοι ποτέ δεν έχουν κλείσει την πόρτα στη Ρωσία».

Αναφερόμενος στην παρουσία του πρόσφατα σε συνέδριο στη Μόσχα, υπογράμμισε: «Υπήρχαν νατοϊκοί εκπρόσωποι, Αμερικανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Ρουμάνοι, Ούγγροι, Γερμανοί, δεν υπήρχε κανένας Έλληνας. Εγώ δεν πήγα ως εκπρόσωπος της Ελλάδας».


σχετικα αρθρα