ΕΛΛΑΔΑ

Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου στον Alpha 98,9: Δώρο Θεού το εμβόλιο - Δεν τέθηκε θέμα υποχρεωτικότητας - Μπορεί να μπαίνει σε αργία ένας αρνητής ιερέας

Δημοσίευση 16 Ιουλίου 2021, 13:00 / Ανανεώθηκε 16 Ιουλίου 2021, 13:56
Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου στον Alpha 98,9: Δώρο Θεού το εμβόλιο - Δεν τέθηκε θέμα υποχρεωτικότητας - Μπορεί να μπαίνει σε αργία ένας αρνητής ιερέας
Facebook Twitter Whatsapp

Τι είπε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρας για τους εμβολιασμούς, τους αντιεμβολιαστές ιερείς και την υποχρεωτικότητα του εμβολίου.

«Δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού» τόνισε ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρας.

Μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ανέφερε πως «στη συνάντηση με τον κ. Κικίλια και τον κ. Τσιόδρα, ζητήθηκε από τον υπουργό να κάνουμε κάποιες δράσεις σαν Εκκλησία, να βοηθήσουμε στην εκστρατεία που κάνει η Πολιτεία για τον εμβολιασμό. Επειδή, στη συνάντηση τονίστηκε ότι υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που αμφιβάλλουν για τη χρησιμότητά του, ενώ θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, ή φοβούνται, ζητήσαμε από τον υπουργό εκτός από την εγκύκλιο στην οποία προσπαθούμε να πούμε ότι τόσο οι γιατροί όσο και τα φάρμακα κατοχυρώνονται από την Αγία Γραφή και επομένως αυτό οδηγεί ότι το εμβόλιο είναι ένα φάρμακο και ότι είναι ένα δώρο του Θεού σε αυτή τη δυσκολία, όπως και οι γιατροί είναι δώρο του Θεού... Εκτός από την εγκύκλιο, που θα διαβαστεί στις εκκλησίες στις 25 του μηνός, συζητήσαμε με τον κ. Τσιόδρα μερικές απορίες και του ζητήσαμε αυτός ή οι συνεργάτες του με σύντομο τρόπο ναι μεν επιστημονικά, αλλά απλά να απαντήσουν, ώστε να διανείμουμε φυλλάδια σε όλες τις ενορίες των μητροπόλεων της ελληνικής επικράτειας».

«Οι απαντήσεις, από όσο γνωρίζω, ανατέθηκαν στην πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Έτσι, καθυστερήσαμε λίγο και την εγκύκλιο, μήπως προλάβουμε να πάει μαζί και το φυλλάδιο, που θα είναι στο παγκάρι και θα το παίρνει κάθε πιστός που θα μπαίνει στην εκκλησία. Και μετά ένας που πάει στην εκκλησία, μπορεί να το δώσει σε κάποιον άλλο» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ζητήθηκαν «κοινές απαντήσεις από τα νανοσωματίδια μέχρι το mRNA, αν έχει εμβρυακά κύτταρα μέσα κι άλα αυτά που αφορούν τους εκκλησιαζομένους. Αλλά το φυλλάδιο θα έχει και απαντήσεις σε ευρύτερα ερωτήματα». «Μας εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, που το ξέρουμε και από την Επιτροπή Βιοηθικής που έχει η Σύνοδος, όταν το 1990 ξεκίνησαν αυτά μέχρι τώρα έχουν γίνει επιστημονικές διαδικασίες που δεν υπάρχει ίχνος από τα εμβρυακά κύτταρα» συμπλήρωσε.

Περί υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Εκκλησία, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρας ανέφερε: «Επειδή οι ιερείς έρχονται σε επαφή, όπως οι γιατροί, οι νοσηλευτές κλπ, με πολύ κόσμο, είχαμε ζητήσει από την αρχή που άρχισε ο εμβολιασμός να γίνει προτεραιοποίηση. Είναι η πλειοψηφία των ιερέων που θέλουν να εμβολιαστούν. Κι αυτό το λέω σε διαφοροποίηση στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Μια μεγάλη πλειοψηφία, τουλάχιστον στις αστικές εκκλησίες, περίπου το 50% έχει κάνει και τις δύο δόσεις.

Επειδή ο χώρος της εκκλησίας είναι ιδιαίτερος κι είναι χώρος ενότητας κι όχι χωρισμού. Δεν μπορούμε να κάνουμε λειτουργίες μόνο για εμβολιασμένους και λειτουργίες μόνο για τους άλλους. Υπάρχει μία πολύ καλή λύση που εφαρμόζουμε και τώρα. Όλοι με μάσκα μέσα στον χώρο της εκκλησίας, που δεν είναι γεμάτη... Η Εκκλησία έχει τους δικούς της κανόνες και νόμους. Δεν ζητήθηκε και δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού».

Σχετικά με ιερείς που είναι κατά των εμβολίων, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου είπε: «Θα πάρουμε μέτρα. Στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου λέει για τον περιορισμό τους. Πρακτικά, ο μητροπολίτης στον οποίο υπάγεται, θα προβεί σε κυρώσεις. Μπορεί να τον βάλει σε αργία, γιατί έχει απείθεια σε προτροπή της Συνόδου και του μητροπολίτη του. Μπορεί να τον μεταθέσει σε άλλη ενορία κλπ. Δυστυχώς, δεν έχουμε άλλα κατασταλτικά μέτρα, αλλά το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να τον πείσει, εφόσον οι περισσότεροι δεν είναι αντίθετοι με τις υγειονομικές καταστάσεις που επικράτησαν όλο αυτό το διάστημα στις εκκλησίες ούτε με τον εμβολιασμό».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr