current views are: 13

18 Ιουλίου 2021
Δημοσίευση05:17

Πανελλαδικές 2021: Στο 8,27 ανοίγουν οι πύλες για τα ΑΕΙ – Περίπου ένας στους τέσσερις εκτός πανεπιστημίου – Που θα κινηθούν οι βάσεις

Περίπου 25.000 υποψήφιοι από την κατηγορία των φετινών τελειόφοιτων των Γενικών Λυκείων (τη μεγαλύτερη δηλαδή κατηγορία εξεταζομένων) μένουν εκτός ΑΕΙ.

Δημοσίευση 05:17’

Περίπου 25.000 υποψήφιοι από την κατηγορία των φετινών τελειόφοιτων των Γενικών Λυκείων (τη μεγαλύτερη δηλαδή κατηγορία εξεταζομένων) μένουν εκτός ΑΕΙ.

Από το 8,27 ανοίγουν φέτος τις πύλες τους τα ΑΕΙ της χώρας, ενώ περίπου 25.000 υποψήφιοι από την κατηγορία των φετινών τελειόφοιτων των Γενικών Λυκείων (τη μεγαλύτερη δηλαδή κατηγορία εξεταζομένων) μένουν εκτός ΑΕΙ. Συγκεκριμένα 22.594 άτομα από την κατηγορία των Γενικών Λυκείων έδωσαν φέτος γραπτά κάτω των 8.000 μορίων.

Όπως γράφουν τα «ΝΕΑ», συνολικά, όμως, 26.823 άτομα από την κατηγορία των Γενικών Λυκείων έδωσαν γραπτά κάτω των 9.000 μορίων, οπότε οι πιο μετριοπαθείς προβλέψεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι περίπου ένας στους τέσσερις υποψηφίους από την κατηγορία του Ενιαίου Λυκείου είναι πιθανόν να μην περάσει σε κανένα τμήμα ΑΕΙ.

Κι αυτό γιατί τα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα φέτος επέλεξαν τον υψηλότερο συντελεστή του 1,20 για να τον πολλαπλασιάσουν με τον γενικό μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων (και να διαμορφώσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τους), ενώ μόνο 170 τμήματα επέλεξαν τον χαμηλότερο συντελεστή του 0,80. Σε αυτά τα 170 τμήματα λοιπόν θα συνωστιστούν φέτος οι υποψήφιοι με τις χαμηλότερες βαθμολογίες της φετινής εξεταστικής διαδικασίας.

Η επεξεργασία αυτή γίνεται βέβαια κατά προσέγγιση, καθώς υπάρχουν παράμετροι που δεν μπορούν να καταγραφούν ακόμη, όπως οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων στα επιστημονικά πεδία, που υπολογίζονται για τα μόρια των υποψηφίων αλλά όχι για τον υπολογισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Πηγές από το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά τους, στο σύνολο των υποψηφίων και των κατηγοριών εξεταζόμενων δήλωναν χθες ότι «φέτος υπολογίζεται ότι, σε σχέση με πέρυσι, θα μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ στο πρώτο στάδιο περίπου 9.400 υποψήφιοι επιπλέον». Και ανέφεραν ότι «αυτός ο αριθμός ενδέχεται να αλλάξει, εφόσον: α) υποψήφιοι δεν επιλέξουν σχολές/τμήματα στα οποία θα μπορούσαν να εισαχθούν και/ή β) επιλέξουν σχολές/τμήματα στα οποία επιτυγχάνουν την ΕΒΕ αλλά μπορεί να μην εισαχθούν αν τις ίδιες σχολές/τμήματα έχουν επιλέξει άλλοι υποψήφιοι, με υψηλότερα μόρια».

Κατά τα άλλα, έχουμε εκτόξευση των βάσεων στο 3ο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας και τις ιατρικές σχολές αλλά και το 2ο επιστημονικό πεδίο των θετικών επιστημών όπως εκτιμάει στα «ΝΕΑ» ο εκπαιδευτικος αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων «Ομόκεντρο» Αντώνης Φλωρόπουλος, ενώ και επίσημα ανακοινώθηκε χθες η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο:

  • 1ο πεδίο ανθρωπιστικών, νομικών, κοινωνικών σπουδών: 8,94 (χωρίς τις σχολές/τμήματα που διαμορφώνουν άλλη ΕΒΕ και απαιτούν για την εισαγωγή ειδικά μαθήματα)
  • 2ο πεδίο θετικών και τεχνολογικών επιστημών: 9,58
  • 3ο πεδίο επιστημών Υγείας και ζωής: 9,70
  • 4ο πεδίο επιστημών οικονομίας και πληροφορικής: 8,27
  • Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Αντώνη Φλωρόπουλου:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο φέτος θα έχουμε γενική άνοδο σε όλες τις βαθμολογίες άνω των 16.000 μορίων καθώς μεγάλη αύξηση είχαμε φέτος στους αριστούχους. Στα υψηλά κλιμάκια του πεδίου περιμένουμε μεγάλη αύξηση, στα μεσαία και χαμηλά αυξομειώσεις.

Στο 2ο πεδίο έχουμε εκτόξευση βαθμολογίων στα περιζήτητα τμήματα καθώς οι αριστούχοι είναι φέτος 2,5 περισσότεροι από πέρυσι. Από 16.000 μόρια και πάνω αναμένεται γενική άνοδος βάσεων. Στα υπόλοιπα κλιμάκια σταθερότητα βάσεων και μικρότερη άνοδος.

Στο 3ο πεδίο θα έχουμε άνοδο σε όλα τα κλιμάκια και μεγάλη αύξηση επίσης στα περιζήτητα τμήματα (ιατρικές).

Στο 4ο πεδίο επίσης περιμένουμε άνοδο στα τμήματα από 16.000 και στα υπόλοιπα τμήματα μικρές αυξομειώσεις.


σχετικα αρθρα