ΕΛΛΑΔΑ

Εργατολόγος Κουτσούκος στον Alpha 98,9 για αναστολές: Σωρεία αγωγών από εργαζόμενους - Η άδεια άνευ αποδοχών απαιτεί συμφωνία και των δύο μερών

Δημοσίευση 22 Ιουλίου 2021, 12:00 / Ανανεώθηκε 22 Ιουλίου 2021, 12:38
Εργατολόγος Κουτσούκος στον Alpha 98,9 για αναστολές: Σωρεία αγωγών από εργαζόμενους - Η άδεια άνευ αποδοχών απαιτεί συμφωνία και των δύο μερών
Facebook Twitter Whatsapp

Εφόσον δεν υπάρχει καταβολή μισθού, δεν υπάρχει και η αντίστοιχη κράτηση υπέρ κλάδου σύνταξης. Εκεί υπάρχει ένα κενό, τόνισε ο εργατολόγος.

«Η άδεια άνευ αποδοχών απαιτεί την έγγραφη συμφωνία και των δύο μερών, δεν μπορεί να επιβληθεί μονομερώς», δήλωσε ο εργατολόγος Γιώργος Κουτσούκος, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», εκτάκτως με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, όπου προανήγγειλε «σωρεία αγωγών» από εργαζόμενους με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Αναφορικά με τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας, τόνισε ότι «έχουμε μια καινούργια υπουργική απόφαση, η οποία υποχρεώνει τους εργοδότες να κάνουν μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα καταχωρήσεις σχετικά με εργαζόμενους που είναι σε αναστολή από τις αρχές του μηνός μέχρι και τις 24/7. Σε αυτό το διάστημα όσοι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή πρέπει να καταχωρηθούν, μέχρι και το Σάββατο. Από 25/7 και μετά ουσιαστικά οι εργοδότες μπορούν να προαναγγείλουν νέες αναστολές σε σχέση με τους εργαζόμενους τους οποίους θέλουν να τους δηλώσουν και να μην προσέρχονται στον χώρο εργασίας, γιατί η επιχείρηση έχει καταστεί πληττόμενη».

Έχει διευκρινιστεί η διαδικασία με την οποία θα δηλώνουν τους εργαζόμενους οι εργοδότες; «Δεν έχουν διευκρινιστεί πολλά πράγματα. Οι καταχωρήσεις θα πρέπει να γίνονται μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Ουσιαστικά έχει ξεκινήσει από χθες η διαδικασία. Εξ όσων πληροφορούμαστε υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα, αλλά σιγά σιγά νομίζω ότι προχωράει».

Το χρονικό διάστημα που θα είναι σε αναστολή, οι εργαζόμενοι θα εμφανίζουν και συνταξιοδοτικό κενό; «Την περίοδο της αναστολής θα καταβάλλεται κανονικά το ποσό των 534 ευρώ και γεννιέται αντιστοίχως η υποχρέωση του κράτους να καταβάλλει τις ανάλογες εισφορές στο σύστημα του ΕΦΚΑ».

Τι θα συμβεί όμως με τους εργαζόμενους που θα μπουν σε αναστολή επειδή θα αρνηθούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό; «Αυτοί μπαίνουν σε αναστολή και δεν πληρώνονται. Εφόσον δεν υπάρχει καταβολή μισθού, δεν υπάρχει και η αντίστοιχη κράτηση υπέρ κλάδου σύνταξης. Εκεί υπάρχει ένα κενό».

Στην τελευταία περίπτωση, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη; «Θεωρώ ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρχει σωρεία αγωγών και ήδη εισπράττουμε μια δυσφορία από την πλευρά των εργαζομένων, οι οποίοι θεωρούν ότι πολύ αυστηρά τα μέτρα αυτά και ειδικά η υποχρεωτική αναστολή, που σημαίνει και στέρηση μισθού. Λόγω του βιοποριστικού θέματος κάπου εξαγριώνει πάρα πολλούς εργαζόμενους, οι οποίοι θέλουν μια διαλλακτική στάση στο θέμα με τον εργοδότη. Οι εργαζόμενοι θέλουν να ξεκινήσει μια συζήτηση με την άλλη πλευρά, τον εργοδότη, προκειμένου να βρεθούν αντισταθμίσματα».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr