ΕΛΛΑΔΑ

Βόλος: Δωρεάν ποδήλατα και σταθμοί ποδηλάτων για τους κατοίκους

Δημοσίευση 24 Ιουλίου 2021, 01:00 / Ανανεώθηκε 23 Ιουλίου 2021, 12:10
Βόλος: Δωρεάν ποδήλατα και σταθμοί ποδηλάτων για τους κατοίκους
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Τα ποδήλατα θα διατίθενται δωρεάν στους κατοίκους και επισκέπτες του Βόλου και το όλο δίκτυο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, θα περιλαμβάνει σταθμούς στάθμευσης και διάθεσης σε πολλά νευραλγικά σημεία, ώστε να εξυπηρετούνται οι χρήστες.

Στην εγκατάσταση συστήματος αυτόματης διάθεσης κοινόχρηστων ποδηλάτων σε όλον τον κεντρικό ιστό του Βόλου προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου, και χρηματοδοτεί το έργο με 350.000 ευρώ.

Τα ποδήλατα θα διατίθενται δωρεάν στους κατοίκους και επισκέπτες του Βόλου και το όλο δίκτυο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, θα περιλαμβάνει σταθμούς στάθμευσης και διάθεσης σε πολλά νευραλγικά σημεία, ώστε να εξυπηρετούνται οι χρήστες.

Το συγκεκριμένο έργο έχει στόχο την αποσυμφόρηση του κέντρου του Βόλου και την εξυπηρέτηση των πολιτών για τις μετακινήσεις τους, ενώ θα ενισχύσει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και θα ενισχύσει την πολιτική στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου και τη μετακίνηση με ήπια μέσα στον κεντρικό τομέα.

Συνολικά, θα αγοραστούν 137 ειδικά ποδήλατα, χωρίς αποσπώμενα μέρη, ώστε να μη μπορούν να αφαιρεθούν τμήματα όπως καθρέφτες και φανάρια και εφοδιασμένα με σύστημα εντοπισμού τους μέσω GPS. Από αυτά, τα 92 θα είναι συμβατικά ποδήλατα που θα κλειδώνονται με ηλεκτρονικές κλειδαριές σε σταθμούς βάσης και επιπλέον 42 ηλεκτρικά, που θα κλειδώνονται ηλεκτρονικά με ειδική εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου, χωρίς απαίτηση ύπαρξης πρόσθετων ειδικών θέσεων κλειδώματος στην περιοχή των σταθμών βάσης, προσφέροντας τη δυνατότητα χρήσης του συστήματος από άτομα μεγαλύτερων ηλικιών με την ηλεκτρική υποβοήθηση που διαθέτουν. Επιπλέον, σε επιλεγμένους κεντρικούς σταθμούς της πόλης θα διατίθενται τρία ειδικά διαμορφωμένα ηλεκτρικά ποδήλατα για ΑμεΑ και τους συνοδούς τους, ώστε να δίνεται η δυνατότητα ίσων ευκαιριών στα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Θα δημιουργηθούν δέκα σταθμοί αυτόματης διάθεσης συμβατικών ποδηλάτων σε κομβικά σημεία της πόλης, όπως σημεία μετεπιβίβασης κοινού, χώροι στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου και νευραλγικά σημεία, όπου υπολογίζεται ότι θα υπάρχει μεγάλη προσέλευση ποδηλατών (διοικητικά και εμπορικά κέντρα, εκπαιδευτικά κτίρια, πολιτιστικοί χώροι κ.ά.).

Οι σταθμοί ποδηλάτων θα λειτουργούν καθημερινά όλο το 24ωρο, παρέχοντας ελευθερία στις μετακινήσεις ημέρα και νύχτα, ενώ σε εμφανείς θέσεις θα αναρτηθούν πληροφοριακοί χάρτες της πόλης με τα σημεία των θέσεων των σταθμών, καθώς και του δικτύου ποδηλατοδρόμων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr