current views are: 12

24 Ιουλίου 2021
Δημοσίευση05:16

Εργαζόμενοι και υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι θα γίνει με τις αναστολές εργασίες – Τι προβλέπεται για απολύσεις – Ετοιμάζονται αγωγές

Ποιοι εμβολιάζονται υποχρεωτικά.

Δημοσίευση 05:16’

Ποιοι εμβολιάζονται υποχρεωτικά.

Κυρώσεις για όσους εργαζόμενους δεν πειθαρχήσουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, προβλέπει μεταξύ άλλων η ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στη ρύθμιση προβλέπεται υποχρεωτική άδεια, άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη για όσους εργαζόμενους δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

«Όσοι δεν πειθαρχήσουν επιβάλλεται η αναστολή καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με τη συμπλήρωση δεκατεσσάρων ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση» αναφέρει η τροπολογία.

Ωστόσο δεν υπάρχει θέμα απολύσεων προσωπικού στον ιδιωτικό τομέα, ενώ για το Δημόσιο δεν προβλέπεται παραπομπή στο Πειθαρχικό.

Σε κάθε άλλη περίπτωση ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας λόγω εφαρμογής του παρόντος. To προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο.

Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο: (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και, σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως (200.000) ευρώ.

Έρχεται σωρεία αγωγών

Πάντως μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», εκτάκτως με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο εργατολόγος Γιώργος Κουτσούκος προανήγγειλε «σωρεία αγωγών» από εργαζόμενους με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ενώ τόνισε ότι «Η άδεια άνευ αποδοχών απαιτεί την έγγραφη συμφωνία και των δύο μερών, δεν μπορεί να επιβληθεί μονομερώς»

Αναφορικά με τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας, τόνισε ότι «έχουμε μια καινούργια υπουργική απόφαση, η οποία υποχρεώνει τους εργοδότες να κάνουν μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα καταχωρήσεις σχετικά με εργαζόμενους που είναι σε αναστολή από τις αρχές του μηνός μέχρι και τις 24/7. Σε αυτό το διάστημα όσοι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή πρέπει να καταχωρηθούν, μέχρι και το Σάββατο. Από 25/7 και μετά ουσιαστικά οι εργοδότες μπορούν να προαναγγείλουν νέες αναστολές σε σχέση με τους εργαζόμενους τους οποίους θέλουν να τους δηλώσουν και να μην προσέρχονται στον χώρο εργασίας, γιατί η επιχείρηση έχει καταστεί πληττόμενη».

Έχει διευκρινιστεί η διαδικασία με την οποία θα δηλώνουν τους εργαζόμενους οι εργοδότες; «Δεν έχουν διευκρινιστεί πολλά πράγματα. Οι καταχωρήσεις θα πρέπει να γίνονται μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Ουσιαστικά έχει ξεκινήσει από χθες η διαδικασία. Εξ όσων πληροφορούμαστε υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα, αλλά σιγά σιγά νομίζω ότι προχωράει».

Το χρονικό διάστημα που θα είναι σε αναστολή, οι εργαζόμενοι θα εμφανίζουν και συνταξιοδοτικό κενό; «Την περίοδο της αναστολής θα καταβάλλεται κανονικά το ποσό των 534 ευρώ και γεννιέται αντιστοίχως η υποχρέωση του κράτους να καταβάλλει τις ανάλογες εισφορές στο σύστημα του ΕΦΚΑ».

Τι θα συμβεί όμως με τους εργαζόμενους που θα μπουν σε αναστολή επειδή θα αρνηθούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό; «Αυτοί μπαίνουν σε αναστολή και δεν πληρώνονται. Εφόσον δεν υπάρχει καταβολή μισθού, δεν υπάρχει και η αντίστοιχη κράτηση υπέρ κλάδου σύνταξης. Εκεί υπάρχει ένα κενό».

Στην τελευταία περίπτωση, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη; «Θεωρώ ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρχει σωρεία αγωγών και ήδη εισπράττουμε μια δυσφορία από την πλευρά των εργαζομένων, οι οποίοι θεωρούν ότι πολύ αυστηρά τα μέτρα αυτά και ειδικά η υποχρεωτική αναστολή, που σημαίνει και στέρηση μισθού. Λόγω του βιοποριστικού θέματος κάπου εξαγριώνει πάρα πολλούς εργαζόμενους, οι οποίοι θέλουν μια διαλλακτική στάση στο θέμα με τον εργοδότη. Οι εργαζόμενοι θέλουν να ξεκινήσει μια συζήτηση με την άλλη πλευρά, τον εργοδότη, προκειμένου να βρεθούν αντισταθμίσματα».

Ποιοι εμβολιάζονται υποχρεωτικά

Σύμφωνα με την τροπολογία υποχρεωτικά εμβολιάζεται όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό) και όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

Η διαφοροποίηση έγκειται στον χρόνο εμβολιασμού καθώς το προσωπικό σε μονάδες φροντίδας έχου προθεσμία εως την 16η Αυγούστου να εμβολιαστούν τουλάχιστον με την πρώτη δόση ενώ οι εργαζόμενοι σε δομές υγείας εως την 1η Σεπτεμβρίου

Ειδικότερα, πρόκειται για προσωπικό:

1) ιατρικό

2) παραϊατρικό

3) νοσηλευτικό

4) διοικητικό

5) υποστηρικτικό

Ενώ οι δομές Υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία, ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές, εξειδικεύονται ως εξής:

Υποχρεωτική η πρώτη δόση ή η μοναδική εως 1η Σεπτεμβρίου

1) διαγνωστικά κέντρα

2) κέντρα αποκατάστασης

3) κλινικές

4) νοσοκομεία

5) δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

6) μονάδες νοσηλείας

7) Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Υποχρεωτική η πρώτη δόση ή η μοναδική εως 16 Αυγούστου

8) Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του άρθρου 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125)

9) Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες του άρθρου 30 του ν. 2072/1992

10) Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας υπό στοιχεία Π4β/οικ.4681/1996 (Β’ 825)

11) Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α’ 213)

12) Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων του π.δ. 631/1974 (Α’ 271)

13) Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’ 16), στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία

14) Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας της 31ης Οκτωβρίου 2018 (Β’ 4898)

15) Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας

16) Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979 (Α΄ 2)

17) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας υπό στοιχεία Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (Β’ 1397)

18) Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της απόφασης του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπό στοιχεία Π4α οικ.4633/1993 (Β΄ 789)

19) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) του άρθρου 2 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235)

20) Το προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».


σχετικα αρθρα