ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενοι και πιστοποιητικό εμβολιασμού - Για ποιους είναι υποχρεωτική η επίδειξη στον εργοδότη - Τι γίνεται σε περίπτωση άρνησης

Δημοσίευση 24 Ιουλίου 2021, 13:00 / Ανανεώθηκε 24 Ιουλίου 2021, 13:03
Εργαζόμενοι και πιστοποιητικό εμβολιασμού - Για ποιους είναι υποχρεωτική η επίδειξη στον εργοδότη - Τι γίνεται σε περίπτωση άρνησης
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση το συγκεκριμένο μέτρο κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου «οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων ή οι εργοδότες να διαμορφώνουν ασφαλή εικόνα ως προς την ενδεχόμενη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας που σημειώνεται στο επαγγελματικό περιβάλλον».

Την υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του αντίστοιχου εγγράφου νόσησης προς προϊστάμενους και εργοδότες, έχει το σύνολο των εργαζόμενων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα μέχρι τις 31/12/2021 με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με την τροπολογία όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα) υποχρεούνται να επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε.

«Το πιστοποιητικό ή η βεβαίωση του πρώτου εδαφίου ελέγχεται από τον εργοδότη μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρ. 1α του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118), τηρουμένων και των λοιπών διατάξεων του ανωτέρω άρθρου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση το συγκεκριμένο μέτρο κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου «οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων ή οι εργοδότες να διαμορφώνουν ασφαλή εικόνα ως προς την ενδεχόμενη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας που σημειώνεται στο επαγγελματικό περιβάλλον». Σημειώνεται ότι δεν προβλέπεται τυχόν ποινή για την περίπτωση άρνησης επίδειξης του πιστοποιητικού.

Υπενθυμίζεται ότι υποχρεωτικά εμβολιάζεται όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό) και όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr