ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσιμες οι επόμενες δέκα μέρες: Αγωνία για την προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα - Γεμίζουν τα νοσοκομεία - Τι θα γίνει με τη λίστα υποχρεωτικότητας

Δημοσίευση 25 Ιουλίου 2021, 08:00 / Ανανεώθηκε 25 Ιουλίου 2021, 08:32
Κρίσιμες οι επόμενες δέκα μέρες: Αγωνία για την προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα - Γεμίζουν τα νοσοκομεία - Τι θα γίνει με τη λίστα υποχρεωτικότητας
Facebook Twitter Whatsapp

Οι επόμενες τρεις εβδομάδες αντιμετωπίζονται από κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές ως καθοριστικές για την προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα.

Την ισορροπία μεταξύ κινήτρων και αντικινήτρων για την επιτάχυνση της Επιχείρησης «Ελευθερία» εξακολουθεί να αναζητεί η κυβέρνηση, που πλέον ρίχνει το βάρος όχι μόνο στην εκστρατεία «πειθούς» αλλά και στις παρεμβάσεις – είτε ενθάρρυνσης είτε πίεσης.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει το δραστικό μέτρο της υποχρεωτικότητας που το Μαξίμου αποφάσισε σε πρώτη φάση για τρεις κατηγορίες εργαζομένων (ΕΚΑΒ, δομές υγείας, μονάδες φροντίδας), ανοίγοντας με μία κίνηση της τελευταίας στιγμής το πεδίο για περαιτέρω αποφάσεις, ανά πάσα ώρα, μόνο με υπουργική απόφαση.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", το δόγμα που επρόκειτο να ακολουθηθεί είναι το «Καλύτερα με πειθώ στην “Ελευθερία” και φειδώ στην υποχρεωτικότητα».

Αυτό σηματοδοτεί μία στάση αναμονής, εκτός απροόπτου τουλάχιστον μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, παρότι εξελίσσονται ενδοκυβερνητικά οι συζητήσεις. Οι επόμενες τρεις εβδομάδες αντιμετωπίζονται ως καθοριστικές για την προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα γενικώς των πολιτών αλλά πρωτίστως των ομάδων που εμπίπτουν στην υποχρεωτικότητα. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο, συνεχίζοντας τις εκκλήσεις και αποφεύγοντας να ανοίξει άμεσα περαιτέρω μέτωπα, υπό τον φόβο η αύξηση της πίεσης να οδηγήσει σε αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Το βλέμμα του Μαξίμου είναι στραμμένο στο φθινόπωρο με στρατηγικό στόχο να υπάρξει, έπειτα από ένα καλοκαίρι χωρίς δραματικά απρόοπτα, πλήρης λειτουργία του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας. 

Στην περίπτωση ενεργοποίησης της δεύτερης φάσης τίθενται οι εκπαιδευτικοίδάσκαλοι, καθηγητές και νηπιαγωγοί.

Το ποσοστό εμβολιασμού που η κυβέρνηση καταγράφει σήμερα στον κλάδο είναι περίπου στο 74% και δεν κρίνεται αρκετό.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι εντός της κυβέρνησης διατυπώνονται εισηγήσεις περί υποχρεωτικότητας όχι μόνο στην Παιδεία αλλά σε επιπλέον πεδία: Το Δημόσιο και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Για τις κατηγορίες αυτές επίσης διατυπώνονται εισηγήσεις. Μέσα στην εβδομάδα, υπέρ της επέκτασης του μέτρου μεταξύ άλλων σε εκπαιδευτικούς, φαντάρους, ναυτικούς τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι άλλο η υποχρεωτικότητα και άλλο ο εξαναγκασμός».

Παράλληλα με το «εργαλείο» της υποχρεωτικότητας, το Μαξίμου εξετάζει εναλλακτικά σενάρια και σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις και τη διασκέδαση. Η απόσυρση (προτού καν εφαρμοστεί) του μέτρου λειτουργίας μεικτών χώρων εντός και εκτός των κέντρων διασκέδασης αποτυπώνει τον προσανατολισμό της κυβέρνησης ενόψει φθινοπώρου για χώρους – ακόμα και μαγαζιά λιανικής αγοράς και όχι μόνο τα εστιατόρια και μπαρ – που θα απαιτούν στην είσοδο το green pass, αν και δεν είναι ώριμος ο σχετικός σχεδιασμός.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr