ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σφίγγει ο κλοιός και για άλλους εργαζόμενους - Ποιες κατηγορίες βρίσκονται στο «τραπέζι»

Δημοσίευση 27 Ιουλίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουλίου 2021, 07:39
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σφίγγει ο κλοιός και για άλλους εργαζόμενους - Ποιες κατηγορίες βρίσκονται στο «τραπέζι»
Facebook Twitter Whatsapp

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις 23 Αυγούστου, όταν η Βουλή επαναλειτουργήσει μετά τις καλοκαιρινές άδειες.

Επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων, εκτός από υγειονομικούς, όσους δουλεύουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση.

Ωστόσο αυτό θα κριθεί από την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Αν δηλαδή υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως προβλέπει και η τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί, αλλά και όσοι δουλεύουν σε νευραλγικές δημόσιες υπηρεσίες (όπως είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας).

Ετσι, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων εξετάζει τούτες τις ημέρες, με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στο τραπέζι υπάρχει ακόμη και η πρόταση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, για τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους νεοσύλλεκτους μόλις καταταγούν: «Μαζί με τα άλλα εμβόλια που κάνουμε στους νεοσύλλεκτους, να κάνουμε και ένα εμβόλιο για τον κοροναϊό» αναφέρει συγκεκριμένα η πρόταση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» κάνουν λόγο για 107 χιλιάδες στρατιωτικούς που διαθέτει η χώρα. Επίσης, ανακοινώθηκαν ήδη τα προνόμια των κληρωτών που εμβολιάζονται εθελοντικά: πέντε ημέρες άδεια λαμβάνουν (ένα μέτρο που είχε απήχηση). Είναι όμως πολύ πιθανόν να έχουν ήδη εξεταστεί και τα μέτρα που θα ληφθούν για όσα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αρνούνται να εμβολιαστούν. Μόλις όμως αποφασιστεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Το σκεπτικό πίσω από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε εκπαιδευτικούς

Την ώρα που τα ραντεβού για εμβολιασμό στην ηλικία 15-17 ετών κλείνονται με πολύ χαλαρούς ρυθμούς, η κυβέρνηση σε μία προσπάθειά της να θωρακίσει τα σχολεία, προσανατολίζεται στον εμβολιασμό όλων των εκπαιδευτικών.

Κι αυτό γιατί αποτελεί παγιωμένη θέση η ομαλή λειτουργία των σχολείων – όλων των βαθμίδων- από Σεπτέμβρη, χωρίς καραντίνα και τηλεκπαίδευση.

Τα σχολεία λοιπόν θα πρέπει να ανοίξουν πάση θυσία και προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει με τον εμβολιασμό των εφήβων.

Ωστόσο οι μικρότερες ηλικίες είναι εκτεθειμένες στον ιό και συγκεκριμένα στη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ακόμη δεν είναι «επιλέξιμες» για εμβολιασμό.

Βέβαια τα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο αλλά αυτός είναι πολύ μικρότερος από τους ενήλικες ως προς την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών ή θανάτων.

Επομένως το γεγονός πως μπορούν να το κολλήσουν και να το μεταδώσουν κανονικά έχει ως αποτέλεσμα ο «κλήρος» να πέφτει και στους εκπαιδευτικούς.

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις 23 Αυγούστου, όταν η Βουλή επαναλειτουργήσει μετά τις καλοκαιρινές άδειες.

Σφίγγει ο κλοιός για τους εργαζομένους που πρέπει να… τσιμπηθούν

Την ίδια ώρα αντίστροφα μετρά ο χρόνος για όσους ο εμβολιασμός καθίσταται υποχρεωτικός

Σύμφωνα με αυτό, εκείνοι που εργάζονται στις δομές φροντίδας οφείλουν να κάνουν την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021 και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν τη διαδικασία σύμφωνα με τον εμβολιαστικό κύκλο.

Σε ό,τι πάλι αφορά τους εργαζομένους που απασχολούνται σε δομές υγείας, η πρώτη δόση έχει καταληκτική ημερομηνία έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως η «ποινή» για τους μη εμβολιασμένους είναι κοινή: αναστολή εργασίας που συνοδεύεται από μη καταβολή μισθού, ενώ σημειώνεται ότι το μέτρο θα έχει εφαρμογή και σε εργαζομένους με συμβάσεις έργου, παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών καθώς και συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr