ΕΛΛΑΔΑ

H νέα δράση της ActionAid στην Ελλάδα: «Επίκεντρο» μια πρόταση ενάντια στον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό

της Κωνσταντίνας Ρηγοπούλου - Δημοσίευση 29 Μαΐου 2017, 20:09 / Ανανεώθηκε 31 Μαΐου 2017, 18:03
Facebook Twitter Whatsapp

Η ActionAid Ελλάς εγκαινιάζει το Επίκεντρο, έναν πολυχώρο δράσης και αλλαγής στον Κολωνό, έναν χώρο ο οποίος προορίζεται για την εκπαίδευση, την στήριξη και την ενίσχυση των συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη.

Η ActionAid Ελλάς εγκαινιάζει το Επίκεντρο, έναν πολυχώρο δράσης και αλλαγής στον Κολωνό, έναν χώρο ο οποίος προορίζεται για την εκπαίδευση, την στήριξη και την ενίσχυση των συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη.

Το Επίκεντρο δημιουργήθηκε με στόχο να υποστηρίξει τον τοπικό πληθυσμό που έχει πληγεί από την πολυετή οικονομική ύφεση και ζει σε συνθήκες οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού. Για να το πετύχει, στεγάζει ένα ολιστικό πρόγραμμα που προσφέρει δωρεάν, καινοτόμες υπηρεσίες για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: παιδιά, εφήβους κι ενήλικες.

Με το Επίκεντρο, η ActionAid Ελλάς μεταφέρει με έναν ακόμα τρόπο (εκτός από την εκπαιδευτική της δράση και τη δράση της για το προσφυγικό) την εμπειρία 45 ετών αναπτυξιακών προγραμμάτων, στην Ελλάδα. Όπως σε κάθε δράση της, έτσι και στο Επίκεντρο, η ActionAid δεν επιλέγει τη φιλανθρωπία, αλλά δείχνει ένα διαφορετικό δρόμο που φέρνει μόνιμες αλλαγές. Επιλέγει την ενδυνάμωση ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους που συμμετέχουν στα προγράμματά της να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους δυνάμεις για να αλλάξουν τη ζωή τους οριστικά.

Η ActionAid αποφάσισε, αρχικά, να ξεκινήσει από την Περιφέρεια Αττικής, καθώς έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα και κατ' επέκταση την υψηλότερη συγκέντρωση κατοίκων που πλήττονται από τις συνέπειες της κρίσης. Το Επίκεντρο ξεκινά από τον Δήμο Αθηναίων και η ActionAid έχει ως όραμα αυτή να είναι μόνο η αρχή. Βρίσκεται στον Κολωνό, στην οδό Πέτρας 93, σε ένα 4οροφο κτίριο. Σε αυτή την κοινότητα, παρουσιάζεται ο υψηλότερος αριθμός κατοίκων που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή με πολύ χαμηλό εισόδημα. Αρωγός στην πρωτοβουλία είναι ο Δήμος Αθηναίων.

Μεταξύ των προγραμμάτων περιλαμβάνονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη, πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών, μαθήματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, νομική και λογιστική συμβουλευτική, εύρεση εργασίας και απασχολησιμότητας για ενήλικες καθώς και μηχανική, ρομποτική, ξυλουργική αλλά και ενισχυτική διδασκαλία και αγγλικά για παιδιά και εφήβους.

Στην εκδήλωση η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, Μαρία Στρατηγάκη, δήλωσε ότι «ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει την πρωτοβουλία, η οποία έρχεται να προσφέρει πραγματικά καινοτόμα προγράμματα και υπηρεσίες στους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από την πολυετή κρίση στο ιδιαίτερα ευάλωτο 4ο διαμέρισμα. Είναι ένα έργο που θα ανακουφίσει τόσο τα παιδιά και τους εφήβους όσο και τους ενήλικες και ιδιαίτερα γυναίκες.»

Ο Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς, Γεράσιμος Κουβαράς, ανέφερε «το Επίκεντρο είναι ένας χώρος με αφετηρία τη δικαιοσύνη και όχι τη φιλανθρωπία. Με γνώμονα την αλληλεγγύη και όχι τον οίκτο. Με εργαλείο την ανάπτυξη ευκαιριών και όχι την ελεημοσύνη. Ξεκινάμε από τον Κολωνό διότι πολλοί από τους 70.000 κατοίκους του Δήμου της Αθήνας που ζουν, είτε κινδυνεύουν να ζήσουν σε καθεστώς οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού, μένουν εκεί.»

Η Διευθύντρια του Επίκεντρου, Ελένη Χατζηιωάννου, παρουσιάζοντας τα προγράμματα και τις υπηρεσίες του νέου έργου δήλωσε ότι «το Επίκεντρο δημιουργήθηκε με αγάπη, φροντίδα και υπευθυνότητα. Η ομάδα της ActionAid και του Επίκεντρου, θα εργαστεί καθημερινά με την ίδια αγάπη κι υπευθυνότητα για να γίνει το Επίκεντρο ένας πραγματικός πολυχώρος δράσης και αλλαγής που θα δώσει στους ανθρώπους για τους οποίους δημιουργήθηκε, δύναμη κι ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.»

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου χρηματοδοτείται από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επίσης, το έργο χρηματοδοτείται από δωρεές του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Vodafone. Tα προαναφερόμενα ιδρύματα μαζί με δωρεές από εταιρίες και άλλους φορείς καλύπτουν περίπου το 90% του έργου.

Το υπόλοιπο 10% θα καλυφθεί από δωρεές ιδιωτών, οι οποίες θα προέρθουν μέσω του νέου προγράμματος Φίλος της ΑctionAid. Με το καινούριο αυτό πρόγραμμα το κοινό μπορεί να στηρίξει με 11 ευρώ τον μήνα το Επίκεντρο προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να έχουν δωρεάν πρόσβαση στα προγράμματα και τις υπηρεσίες του.

Τι είναι το Επίκεντρο

Το Επίκεντρο είναι ένας πολυχώρος δράσης και αλλαγής που δημιουργήθηκε με στόχο να υποστηρίξει τον τοπικό πληθυσμό που έχει πληγεί από την πολυετή οικονομική ύφεση και ζει σε συνθήκες οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού.

Για να το πετύχει, στεγάζει ένα πολυδιάστατο, ολιστικό πρόγραμμα που προσφέρει δωρεάν, καινοτόμες υπηρεσίες για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: παιδιά, εφήβους κι ενήλικες.

Τα προσφερόμενα προγράμματα κι υπηρεσίες του Επίκεντρου δημιουργήθηκαν κι επιλέχθηκαν με στόχο να δώσουν στους συμμετέχοντες τα απαραίτητα εφόδια (εργαλεία, γνώσεις, ικανότητες) για να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τα βασικά προβλήματα που έχει επιφέρει η κρίση στη ζωή τους.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι του Επίκεντρου είναι:

 

  • Η βελτίωση της ψυχικής υγείας των ενηλίκων της κοινότητας και η μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Η επίλυση λογιστικών και νομικών ζητημάτων ώστε να εξυγιανθεί η οικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων.
  • Η στήριξη των ανέργων ώστε να μπορέσουν να βρουν ξανά δουλειά.
  • Η βελτίωση της σχολικής απόδοσης και της μαθησιακής ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων και η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Επίσης, η ActionAid στοχεύει σε 3.200 συμμετοχές στα προγράμματα του Επίκεντρου τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του

Το Επίκεντρο στον δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων είναι ο πολυπληθέστερος Δήμος της χώρας με 664.612 κατοίκους και 296.096 νοικοκυριά . Η ActionAid αποφάσισε, αρχικά, να ξεκινήσει από την Περιφέρεια Αττικής, καθώς έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα και κατ' επέκταση την υψηλότερη συγκέντρωση κατοίκων που πλήττονται από τις συνέπειες της κρίσης.

Στην Αττική συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων της χώρας (περίπου το 40% ήτοι 535.000 άτομα) με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι το 65% αυτών είναι μακροχρόνια άνεργοι (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και σε αναζήτηση εργασίας για περισσότερο από 12 μήνες). Η αύξηση της ανεργίας έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον κοινωνικοοικονομικό ιστό, ενώ την ίδια στιγμή, λόγω των παρατεταμένων πολιτικών λιτότητας, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε κίνδυνο ή κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το Επίκεντρο της ActionAid λειτουργεί σε μια περιοχή του δήμου όπου οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι εμφανείς και τα στοιχεία δείχνουν πως η ανάγκη για ενδυνάμωση και υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού είναι επιτακτική. Σε αυτή την κοινότητα, παρουσιάζεται ο υψηλότερος αριθμός κατοίκων που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή με πολύ χαμηλό εισόδημα. Παράλληλα, η συγκεκριμένη περιοχή εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας (27% στο σύνολο), καθώς και ένα πολύ σημαντικό ποσοστό μονογονεϊκών νοικοκυριών (12,1%).

Για περισσότερες πληροφορίες ή δήλωση συμμετοχής στα προγράμματα του Επίκεντρου επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο 215-5557345 ή επισκεφθείτε το epikentro.actionaid.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr