ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος ΙΝΚΑ στον Alpha 98,9: Τι συμβαίνει με τις αυξημένες τιμές σε βασικά είδη στα σούπερ μάρκετ - Τι απαντά το υπουργείο

Δημοσίευση 29 Ιουλίου 2021, 12:00 / Ανανεώθηκε 29 Ιουλίου 2021, 12:54
Πρόεδρος ΙΝΚΑ στον Alpha 98,9: Τι συμβαίνει με τις αυξημένες τιμές σε βασικά είδη στα σούπερ μάρκετ - Τι απαντά το υπουργείο
Facebook Twitter Whatsapp

«Δυστυχώς, η κατάσταση έχει ξεφύγει, σε επικίνδυνα επίπεδα», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ και κάνει λόγο για αισχροκέρδεια.

Σε έναν «παραλογισμό ακρίβειας» σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης έχουν οδηγηθεί τον τελευταίο καιρό τα νοικοκυριά και ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, κάνει λόγο για ξεκάθαρη αισχροκέρδεια, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», εκτάκτως με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

«Δυστυχώς, η κατάσταση έχει ξεφύγει, σε επικίνδυνα επίπεδα, διότι ο πολίτης πλέον αντιλαμβάνεται ότι το εισόδημά του μειώνεται, με τις καθημερινές αυξήσεις που σημειώνονται στα είδη διατροφής και όχι μόνο. Σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης», υπογράμμισε ο κ. Λεχουρίτης.

Όπως είπε, οι αυξήσεις αυτές δημιουργούν ένα επιπλέον πρόβλημα. «Για να σας δώσω να καταλάβετε. Γάλα φρέσκο, ενώ μέχρι πέρυσι ήταν στο 1,18, φέτος πωλείται στο 1,28-1,35 και προς τα πάνω τραβά. Όμως, υπάρχουν τα σούπερ μάρκετ που έχουν δικά τους προϊόντα, που πωλούν το φρέσκο γαλά, ελληνικής παραγωγής 82 λεπτά. Παίζεται ένα χοντρό παιχνίδι μεταξύ των εταιρειών, τη βιομηχανία και των σούπερ μάρκετ. Γιατί και τα ίδια τα σούπερ μάρκετ παράγουν προϊόντα φασόν, ίσως σε εργοστάσια των εταιρειών που παράγουν άλλα προϊόντα».

Αυτό, δεν είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή; «Εδώ είναι, λοιπόν, το ζητούμενο. Εϊναι πρόσκαιρα προς το συμφέρον του καταναλωτή. Το ζητούμενο είναι, αύριο μεθαύριο που ο καταναλωτής θα συνηθίσει σε αυτό το φθηνό προϊόν, το "ανώνυμο", μήπως αρχίσει να ανεβαίνει και η τιμή του "ανώνυμου" προϊόντος;».
Γιατί έχουμε αυτές τις ανατιμήσεις; «Δεν δικαιολογούνται, είναι καθαρά αισχροκέρδεια».

Η απάντηση του υπουργείου

Εχουν υπάρξει επαφές για το ζήτημα με το αρμόδιο υπουργείο; «Το υπουργείο σου λέει ότι ζούμε σε μια ελεύθερη οικονομία. Δεν υπάρχει έλεγχος τιμών. Ο καταναλωτής πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς πριν επιλέξει να αγοράσει ένα προϊόν. Αυτή είναι η απάντηση του υπουργείου».

«Πρέπει το υπουργείο να μεριμνήσει προς την κατεύθυνση ότι εφόσον υπάρχουν αυτού του είδους μεγάλες αυξήσεις, να γίνει επανακοστολόγηση των προϊόντων. Να δούμε τελικά, υπάρχει αισχροκέρδεια ή λόγω των διεθνών τιμών προκύπτουν αυτές οι αυξήσεις;», υπογράμμισε ο κ. Λεχουρίτης, τονίζοντας ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρέπει να είναι απλά θεατής και πώς θα πρέπει να παρέμβει στην αγορά.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr