current views are: 9

30 Μαΐου 2017
Δημοσίευση17:50

Σπάνιο ιατρικό περιστατικό: Έμβρυο πάνω στη σπλήνα εγκύου στη Κρήτη

Ένα σπάνιο περιστατικό αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Δημοσίευση 17:50’

Ένα σπάνιο περιστατικό αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ένα σπάνιο περιστατικό αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Εγκυμονούσα μερικών εβδομάδων νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ, καθώς ο ιδιώτης ιατρός της αδυνατούσε να εντοπίσει το έμβρυο, παρότι σύμφωνα με τις εργαστηριακές εξετάσεις η γυναίκα κυοφορούσε.

Σύμφωνα με το ekriti.gr η γυναίκα πριν από δύο μέρες μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, έχοντας στα χέρια της, την εξέταση β – χοριακή που αποδείκνυε ότι είναι έγκυος μερικών εβδομάδων, ενώ βρίσκεται σε αμηνόρροια, για δέκα εβδομάδες. Ωστόσο, ο γιατρός δεν μπορούσε με τον υπέρηχο να βρει που είναι το έμβρυο, το «κύημα» κατά την ιατρική ορολογία.

Το αναζήτησε χωρίς αποτέλεσμα στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες, στην μήτρα, έξω από την μήτρα (εξωμήτριο), οπότε και κατέφυγε στο δημόσιο νοσοκομείο του Ηρακλείου, όμως ούτε οι γιατροί έβρισκαν το κύημα.

Τη λύση έδωσαν οι επεμβατικοί ακτινολόγοι οι οποίοι και υπέβαλαν τη γυναίκα σε μαγνητική, οπότε και ανακάλυψαν ότι το έμβρυο ήταν κολλημένο πάνω στην σπλήνα της και μάλιστα αναπτύσσεται κανονικά.

«Ίσως είναι λιγότερο από 10 οι περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί στην παγκόσμια βιβλιογραφία, με αυτό το εύρημα κύησης. Δηλαδή το κύημα, το έμβρυο να είναι κολλημένο πάνω στην σπλήνα. Κανείς από τους γιατρούς του ΠΑΓΝΗ δεν μπορεί να εξηγήσει την διαδρομή που έκανε την ώρα της γονιμοποίησης και έφτασε μέχρι την σπλήνα» αναφέρει η γυναικολόγος του ΠΑΓΝΗ.

«Οι επεμβατικοί ακτινολόγοι αποφάσισαν να εμβολίσουν τον αγγειακό κλάδο της τροφοδοσίας της σπλήνας, ώστε το κύημα να πεθάνει από μόνο του γιατί δεν θα τρέφεται. Καταλαβαίνετε ότι μια τέτοια εγκυμοσύνη δεν μπορεί να προχωρήσει. Αν αυτή η κίνηση δεν φέρει αποτέλεσμα, τότε θα προχωρήσουμε σε σπληνεκτομή (αφαίρεση της σπλήνας) ,και η έγκυος θα φύγει από εδώ με ένα όργανο λιγότερο» επισημαίνει.

Να σημειωθεί ότι η 32χρονη γυναίκα είναι μητέρα δύο παιδιών, έχει μείνει έγκυος, φυσιολογικά και έχει γεννήσει με καισαρικές.


σχετικα αρθρα