current views are: 10

31 Μαΐου 2017
Δημοσίευση06:46

Πρώτη φορά που καταργούν συντάξεις – Οδηγούν σε εξαθλίωση τις χήρες

Ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση έστειλαν χθες δεκάδες σύζυγοι θανόντων που χάνουν τις συντάξεις χηρείας εξαιτίας του άρθρου 12 του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου 

Δημοσίευση 06:46’

Ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση έστειλαν χθες δεκάδες σύζυγοι θανόντων που χάνουν τις συντάξεις χηρείας εξαιτίας του άρθρου 12 του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου 

Ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση έστειλαν χθες δεκάδες σύζυγοι θανόντων που χάνουν τις συντάξεις χηρείας εξαιτίας του άρθρου 12 του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016).

” Δεν μας αφήνουν ούτε να πενθήσουμε. Απαιτούμε δικαιοσύνη και σεβασμό” βροντοφώναξαν οι χήρες-μέλη του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων “Αξιοπρέπεια – Ισότητα -Αλληλεγγύη (ΑΞΙΑ)” , που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κολοκοτρώνη και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Δημοκρατία” οι χήρες διαμαρτύρονται για τον νόμο Κατρούγκαλου που τους κόβει τις συντάξεις και δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. “Με τον νόμο Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση μας κάνει ένα δώρο-έκπληξη: Για πρώτη φορά στην Ιστορία του ελληνικού κράτους καταργεί συντάξεις ή μάλλον υπολείμματα συντάξεων” ανέφερε η γενική γραμματέας του συλλόγου “ΑΞΙΑ” Χριστίνα Τσεκούρα. Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι γυναίκες που μένουν χήρες σε ηλικία μικρότερη των 55 ετών δικαιούνται σύνταξη χηρείας για μόλις τρία χρόνια. 

Αν στη λήξη της τριετίας δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, καλούνται να βγουν στην αγορά εργασίας, ενώ, αν έχουν γίνει 55 ετών, δικαιούται ξανά σύνταξη χηρείας, αλλά μετά τα 67. “Έχασα πρόσφατα τον σύζυγό μου, γιατρό στο επάγγελμα, που είχε τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες προς το Ταμείο του. Το κράτος στερεί τώρα από την οικογένειά μου τη σύνταξη του άνδρα μου, αλλά κρατά ανέπαφους τους φόρους και όλες τις υποχρεώσεις. Πως θα επιβιώσουμε; Πως θα πληρώσω το φροντιστήριο του παιδιού μας;” λέει η 49χρονη Έφη Καρακάση. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην πλατεία Κολοκοτρώνη, ένωσαν τις δυνάμεις τους χήρες στρατιωτικών, ναυτικών, γιατρών, οικοδόμων, βιοτεχνών και ιδιωτικών υπαλλήλων. 

Ο νόμος δεν αφορά μόνο τις συζύγους στρατιωτικών. Δεν είναι συντεχνιακό το ζήτημα, όμως κάποιοι το παρουσίασαν. Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, σε συνάντησή μας, υποστήριξε ότι θυσιάστηκαν οι συντάξεις μας για να σωθούν οι συντάξεις άλλων ασφαλισμένων. Πόσο τους στοιχίζουμε πια; Γιατί δεν απαντούν;” τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου “ΑΞΙΑ” Λαμπρινή Σαμαρά. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Νέας Δεξιάς Φαήλος Κρανιδιώτης, ενώ οι διαδηλωτές δεν επέτρεψαν στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να παραβρεθεί στη συγκέντρωση. 


σχετικα αρθρα