ΕΛΛΑΔΑ

Πλειώνης στον Alpha 98,9 για καύσωνα: Την Τρίτη το πικ - Έξτρα μέτρα από την πολιτεία, να κλείσουν υπηρεσίες, να προστατευθεί το δίκτυο ηλεκτρικού

Δημοσίευση 30 Ιουλίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 30 Ιουλίου 2021, 14:26
Πλειώνης στον Alpha 98,9 για καύσωνα: Την Τρίτη το πικ - Έξτρα μέτρα από την πολιτεία, να κλείσουν υπηρεσίες, να προστατευθεί το δίκτυο ηλεκτρικού
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, «μάλλον θα έχουμε επέκταση του καύσωνα και την επόμενη εβδομάδα, πιθανότα μέχρι και την Πέμπτη».

Την Τρίτη θα έχουμε την κορύφωση του καύσωνα που πλήττει τη χώρα και αναμένεται να διαρκέσει πιθανόν μέχρι την προσεχή Πέμπτη, σύμφωνα με τον Μανώλη Πλειώνη, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής στο ΑΠΘ , Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος μίλησε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», εκτάκτως με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε ότι λογικό να ληφθούν προληπτικά έξτρα μέτρα από την πολιτεία.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, «μάλλον θα έχουμε επέκταση του καύσωνα και την επόμενη εβδομάδα, πιθανότα μέχρι και την Πέμπτη. Οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ υψηλές την επόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή οι προβλέψεις λένε ότι θα κορυφωθούν την Τρίτη και θα φθάσουν μεσοσταθμικά στην Αθήνα τους 44 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη γύρω στους 41-42. Αυτές είναι οι μέσες θερμοκρασίες ανά περιοχή. Αυτές, τοπικά, σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας, μπορεί να αυξηθούν αρκετά παραπάνω. Μπορεί να φθάσουν τους 46 και 47 βαθμούς, σε επιμέρους σημεία», τονίζει ο κ. Πλειώνης.

Την προσεχή Τρίτη η μέση τιμή στο κέντρο της Αθήνας εκτιμάται στους 44 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον καθηγητή, τονίζοντας ότι αντίστοιχες θα είναι οι θερμοκρασίες τόσο της Δευτέρα όσο και την Τετάρτη.

Σήμερα η πρόβλεψη κάνει λόγο για 40άρια, το Σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες θα παραμείνει στους 40-41 βαθμούς Κελσίου και από την Τρίτη θα αρχίσουν να ανεβαίνουν ακόμα παραπάνω.

Το ανησυχητικό στοιχείο αυτού του καύσωνα είναι ότι «οι θερμοκρασίες είναι και υψηλές και παρατεταμένες. Η διάρκεια θα επιβαρύνει και το δίκτυο του ηλεκτρικού. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή εκ μέρους της πολιτείας».
Διευκρίνισε ότι υψηλές θερμοκρασίες θα καταγραφούν σε ολόκληρη την επικράτεια.

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία»

Η πολιτεία τι προληπτικά μέτρα μπορεί να λάβει; «Δεν γνωρίζουμε τα μέτρα που μπορεί να πάρει η πολιτεία. Αυτό είναι θέμα της Πολιτικής Προστασίας και των υπευθύνων. Αλλά, ορισμένα πράγματα που είναι λογικά και πιθανώς να μπορούν να εφαρμοστούν, δεν γνωρίζω, είναι ότι θα μπορούσαν να κλείσουν υπηρεσίες, Πέρα από τη δυσφορία που θα προκαλέσει (ο καύσωνας) στον κόσμο, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε επιβάρυνση του δικτύου. Οπότε, φαντάζομαι ότι πρέπει να παρθούν μέτρα που θα απομειώσουν όσο το δυνατόν αυτή την επιβάρυνση».

Τόνισε ότι τις ημέρες των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, «είναι λογικό κάποιες υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα, πιθανώς και γενικότερα, να κλείσουν δύο μέρες και βλέπουμε. Καλό θα ήταν να παρθούν κάποια μέτρα».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr