ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αχαΐα: Τι λένε από την Πολιτική προστασία για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού

Δημοσίευση 1 Αυγούστου 2021, 13:00 / Ανανεώθηκε 1 Αυγούστου 2021, 13:35
Φωτιά στην Αχαΐα: Τι λένε από την Πολιτική προστασία για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού
Facebook Twitter Whatsapp

Μια πρώτη αποτίμηση επιχειρούν από Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων σχετικά με τη μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα, καθώς σύμφωνα με κύκλους, η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν «άμεση σε όλα τα επίπεδα».

Τα εναέρια πάρα τις παράλληλες εξαιρετικά δύσκολες φωτιές σε Κρατίδιά και Αλμυρό (που χρειάστηκαν και εκεί) ήταν μέσα στον χρόνο επιφυλακής τους πάνω από τη φωτιά.

Το πρωτόκολλο της Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε ακαριαία. Δύο μηνύματα 112 έφυγαν στοχευμένα για την εκκένωση των περιοχών που κινδύνευαν. Και συνεχίζουν, η ΕΛΑΣ με υποδειγματικό και πειθαρχημένο τρόπο προχώρησε στις απομακρύνσεις των πολιτών, στεγανοποίησε με ασφάλεια τόσο την νέα όσο και την παλιά εθνική οδό αλλά και κάθε κάθετο προς τις πληγείσες περιοχές δρόμο έτσι ώστε να μην υπάρξει κυκλοφοριακό κομφούζιο και εγκλωβισμός των οχημάτων πυρόσβεσης.

Το λιμενικό σε πλήρη κινητοποίηση με λέμβους, σκάφη και ιδιωτικά πλοιάρια ήταν εκεί και απεγκλώβισε δεκάδες πολίτες με ασφάλεια από θαλάσσης.

Το πυροσβεστικό πλοιάριο της Πάτρας προσέγγισε από θαλάσσης την περιοχή και συνέδραμε στην επιβράδυνση της εξέλιξης της φωτιάς στον αιγιαλό και στην ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών.

Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής μετακινήθηκαν από όλη τη χώρα στην περιοχή και με ειδική πτήση του ΑΤR της ΓΓΠΠ 30 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν από Θεσσαλονίκη και όλο το βράδυ, ακόμα και τώρα επιχειρούν.

Το ΕΚΑΒ απέστειλε κινητή μονάδα στο σημείο της πυρκαγιάς και δύο μονάδες στο Αίγιο και οι υγειονομικές αρχές και τα Νοσοκομεία τέθηκαν σε άμεση επιφυλακή.

Οι Δήμοι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κινητοποιήθηκαν άμεσα με υδροφόρες, μηχανήματα αναλαμβάνοντας και την φιλοξενία και φροντίδα των πληγέντων.

Οι εθελοντικές ομάδες ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή και συντεταγμένα υπό την καθοδήγηση των πυροσβεστικών δυνάμεων συνέβαλλαν τα μέγιστα.

Η φυσική και πολιτική ηγεσία της Πυροσβεστικής δια του Αρχηγού της Αντιστράτηγου Στ. Κολοκούρη και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά ήταν εκεί στο πεδίο, μπροστά στη φωτιά, μαζί με τους πυροσβέστες, για να συντονίσουν, να οργανώσουν, να εξασφαλίσουν μέσα και δυνάμεις.

Ο ΓγΠΠ Βασίλης Γεώργιου και ο ίδιος ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων μαζί με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και διατηρούσαν τον έλεγχο της πραγματικά δύσκολης αυτής κατάστασης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr