ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τρομάζουν τα λύματα: Αύξηση 60% του ιικού φορτίου στην Αττική, πού εκτινάχθηκε κατά 139%

Δημοσίευση 10 Αυγούστου 2021, 18:00 / Ανανεώθηκε 10 Αυγούστου 2021, 18:38
Κορωνοϊός - Τρομάζουν τα λύματα: Αύξηση 60% του ιικού φορτίου στην Αττική, πού εκτινάχθηκε κατά 139%
Facebook Twitter Whatsapp

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων στα λύματα. Σε ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» το ιιικό φορτίο.

Σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, αλλά και της Κρήτης καταγράφει την τελευταία εβδομάδα το Εθνικό Δύκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Τα στοιχεία για αναφορικά με το ιικό φορτίου έρχονται την ώρα που καταγράφονται 4.181 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο σε όλη τη χώρα, ενώ το Ηράκλειο της Κρήτης μπαίνει σε καθεστώς mini lockdown.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού, την εβδομάδα 2 έως 8 Αυγούστου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις στα αστικά λύματα των επτά εκ των δώδεκα περιοχών που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (-38%), στο Βόλο (-48%), στην Ξάνθη (-55%) και στα Ιωάννινα (-60%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στα Χανιά (-18%), στην Αλεξανδρούπολη (-19%) και στη Θεσσαλονίκη (-26%).

Αντίθετα, σημαντικά αυξητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν σε τρεις από τις δώδεκα (3/12) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής (+60%), στο Ρέθυμνο (+95%) και στον Άγιο Νικόλαο (+139%). Σταθερό παρέμεινε το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στο Ηράκλειο (+3%).

Παράλληλα, στην Πάτρα, παρότι ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης, η ποσοστιαία εβδομαδιαία μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια.

Ο πίνακας με την μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα:

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την ποσοστιαία μεταβολή στη μέση συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 2-8 Αυγούστου 2021 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr