ΕΛΛΑΔΑ

Γώγος: Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές σε 20 ημέρες - Η πανδημία εξελίσσεται σε νόσο των νέων

Δημοσίευση 12 Αυγούστου 2021, 18:00 / Ανανεώθηκε 12 Αυγούστου 2021, 19:55
Γώγος: Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές σε 20 ημέρες - Η πανδημία εξελίσσεται σε νόσο των νέων
Facebook Twitter Whatsapp

Η ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας από τον Χαράλαμπο Γώγο και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη για την πορεία της πανδημίας.

Για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την πορεία του κορωνοϊού ενημέρωσε από το υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο ιός είναι παρών, ο αγώνας μας διαρκής, επίμονος και αναπροσαρμοζόμενος στα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα του ιού και της πανδημίας, τα οποία αυτή τη στιγμή φαίνονται προβληματικά σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέφερε ο κ. Γώγος. Τόνισε την ανάγκη συνεχούς τήρησης των μέτρων προστασίας και σωστής χρήσης της μάσκας από όλους εμβολιασμένους και μη, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός, την διενέργεια test και φυσικά τον άμεσο εμβολιασμό των πολιτών άνω των 12 ετών.

Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου

Σχετική αύξηση παρουσιάζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια, με κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων τα 2942 κρούσματα, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες παρουσιάζεται περαιτέρω τάση αύξησης. Ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια είναι στο 3,3%, με σημαντικές αυξομειώσεις, καθώς σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος.

Ο κ. Γώγος ανέφερε επίσης, ότι τα εισαγόμενα κρούσματα μέσω του τουρισμού, εξακολουθούν να αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου, περίπου το 0,59%, πράγμα που οφείλεται, τόσο στον εμβολιασμό του ποσοστού τουριστών, όσο και στον αποτελεσματικό διαγνωστικό έλεγχο που γίνεται. "Το στοίχημα του τουρισμού μέχρι στιγμής κερδίζεται", είπε ο κ. Γώγος, εκφράζοντας την ελπίδα αυτό να συνεχιστεί.

Επικράτηση παραλλαγής Δέλτα

Όπως είπε ο καθηγητής, η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα έχει φτάσει στο 79,1%, με προβλέψεις το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 90%. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην διενέργεια test, τα οποία όπως είπε πρέπει να παραμείνουν στο οπλοστάσιο μας. Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί νόσο των νέων, αρχίζει όμως και μια μεταστροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ σε λίγο καιρό, ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι και η παρουσία του ιού στους χώρους της εκπαίδευσης. Υπογράμμισε ότι οι νέοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας και κυρίως να ελέγχονται με test, τόσο πηγαίνοντας σε διακοπές, όσο και επιστρέφοντας.

Ο καθηγητής επανέλαβε τη σύσταση για εμβολιασμό των άνω των 12 ετών.

Αύξηση νοσηλειών

Σε είκοσι σχεδόν μέρες διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές και υπάρχει μικρή αλλά υπαρκτή αύξηση στο δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια, πράγμα που σημαίνει μια μικρή επιβάρυνση στο ΕΣΥ. Η κάλυψη στις απλές κλίνες είναι 40%, ενώ στις ΜΕΘ 51%. 
 
Τόνισε ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι αξιοσημείωτο, απέχει όμως αρκετά από την διασφάλιση της συλλογικής ανοσίας για την μείωση της διασποράς, και απ' ότι φαίνεται, είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί αυτό το καλοκαίρι. 

Από την άλλη, το Δέλτα στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό και οι εμβολιασμένοι θετικοί, παρότι είναι λίγοι, είναι σε ένα ποσοστό ικανοί να μεταδώσουν τον ιό. 

Ο κ. Γώργος επισήμανε την ανάγκη συνεχούς τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, για την μείωση του ιού στην κοινότητα και την εμφάνιση νέων ίσως δυσκολότερων μεταλλάξεων και υπογράμμισε την σημασία του εμβολιασμού για να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της covid-19 σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Η αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων είναι στο χέρι μας είπε ο κ. Γώγος και χρειάζεται άμεσος εμβολιασμός και ειδικά των ευάλωτων ομάδων.

ναφέρθηκε στα τρία μεγάλα κύματα της πανδημίας τονίζοντας ότι υπάρχει ένας συνεχής αγώνας ανάμεσα στον ιό και την επιστημονική κοινότητα, με πολλές παραμέτρους, στις οποίες το βασικό οπλοστάσιο του ιού είναι οι μεταλλάξεις, ενώ παράλληλα το βασικό όπλο της επιστημονικής κοινότητας είναι η ταχεία παρασκευή ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.

Κοντοζαμάνης: Το εμβόλιο είναι το μεγαλύτερο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Η εξάπλωση του κορωνοϊού και η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, επιβάλλουν την λήψη μέτρων προκειμένου να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία, ανέφερε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.  
 
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην υποχρέωση του εμβολιασμού του συνόλου του προσωπικού που εργάζεται στις δομές υγείας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τόνισε πως "δεν νοείται κάποιος που προσέρχεται σε μια υγειονομική δομή, να είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο από την διασπορά του κορονοϊού". Απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό, λέγοντας ότι η επίδρασή του φαίνεται στην διαχείριση της πανδημίας, όπου έχουμε μια επιθετική μετάλλαξη, η πίεση στο ΕΣΥ είναι μικρότερη απ' ό,τι το προηγούμενο διάστημα, η οικονομία και η κοινωνία λειτουργούν κανονικά.

"Έχουμε το μεγαλύτερο όπλο αυτή τι στιγμή στην διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο", κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης. 

Αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα και τα θεσμικά όργανα, είναι η υπολειπόμενη διαθεσιμότητα των εμβολίων στις τρίτες χώρες, πράγμα που δεν πρέπει να υποτιμάμε, τόσο από την πλευρά της αλληλεγγύης, όσο και από την πλευρά της ολιστικής αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr