ΕΛΛΑΔΑ

Κρίση στο Αφγανιστάν: Σε «αστακό» μετατρέπεται ο Έβρος – Ηλεκτρονικό δίχτυ, κάμερες και drone θωρακίζουν τα σύνορα - Σε επιφυλακή και τα νησιά

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 21 Αυγούστου 2021, 08:00 / Ανανεώθηκε 21 Αυγούστου 2021, 08:18
Κρίση στο Αφγανιστάν: Σε «αστακό» μετατρέπεται ο Έβρος – Ηλεκτρονικό δίχτυ, κάμερες και drone θωρακίζουν τα σύνορα - Σε επιφυλακή και τα νησιά
Facebook Twitter Whatsapp

Οι Ελληνικές αρχές προχωρούν σε σειρά ενεργειών για την προστασία των συνόρων σε Έβρο και νησιά. Άμεσα μάλιστα αναμένεται και η πρόσληψη ακόμη 250 συνοριακών φυλάκων.

H έκρυθμη κατάσταση στο Αφγανιστάν και η ανησυχία για ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα προς την χώρα μας από μετανάστες που θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ευρώπη, έχει σημάνει συναγερμό στην αστυνομία και τον στρατό.

Μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις και την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι Ελληνικές αρχές προχωρούν σε σειρά ενεργειών για την προστασία των συνόρων σε Έβρο και νησιά.

Έτσι λοιπόν μετά την κατασκευή φράχτη μήκους 38 χιλιομέτρων στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, με ύψος από 3 έως 5 μέτρα, προχωρά η διαδικασία οχυρωματικών έργων σε 57 υφιστάμενες φυλάκια και παρατηρητήρια.

Παράλληλα εντός του προσεχούς διαστήματος, θα απλωθεί ένα ηλεκτρονικό δίχτυ αποτροπής, με την εγκατάσταση καμερών κατά μήκος του Έβρου, αλλά και την συνεχή επιτήρηση με drones που έχουν την  δυνατότητα επιτήρησης σε βάθος 10 χιλιομέτρων στα Τουρκικά εδάφη αλλά και την επιτήρηση από αερόστατο. Άμεσα μάλιστα αναμένεται και η πρόσληψη ακόμη 250 συνοριακών φυλάκων.

Σε επιφυλακή και τα νησιά

Την ίδια στιγμή σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, ενώ αναμένεται η μετακίνηση συνοριοφυλάκων από  την ηπειρωτική χώρα στα συγκεκριμένα νησιά.

Συνοριοφύλακές επιτηρούν σε 24ωρη βάση με θερμικές κάμερες από παρατηρητήρια τα Τουρκικά παράλια και όταν διαπιστώνουν κίνηση σκαφών με μετανάστες ενημερώνουν το λιμενικό που με την παρουσία του αποτρέπει την προσέγγιση των Ελληνικών εδαφών στην οριογραμμή με τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας.

Μήνυμα ισχύος από τον Έβρο

«Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα», τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, μετά τη επίσκεψή τους στον Έβρο.

«Αποτελεί απόφασή μας - κι αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού που μεταφέρουμε σήμερα εδώ στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και στους τοπικούς φορείς - η υπεράσπιση των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόπειρα παραβίασής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και ταυτόχρονα δημιουργεί και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών. Είναι γνωστό ότι εμείς ως ευρωπαϊκή χώρα συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις, ωστόσο ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς τις πιθανές επιπτώσεις», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων αλλά παράλληλα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που πιθανόν να προκύψουν».

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας» και ότι αυτό που διαπιστώθηκε στα σημεία που επισκέφθηκαν με τον κ. Χρυσοχοΐδη αλλά και σε μήκος όλων των χερσαίων συνόρων είναι «η άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων, με την πολύτιμη συνδρομή όλων των στελεχών της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων με όρους αρμονικής και εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και με την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας». Μάλιστα, όπως σημείωσε, «εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συστημάτων αυτών».

Στη «σημαντική αναβάθμιση της ασφάλειας και προστασίας των συνόρων σε σχέση με 18 μήνες πριν, όταν εξελίχθηκε η κρίση στον Έβρο», αναφέρθηκε και ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας σχετικά: «Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χλμ σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων μας -παρέμβρια και όχι μόνο- ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο, που δημιουργεί δυνατότητες και προϋποθέσεις αποτροπής και ολοκληρώθηκε επίσης το ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας, το οποίο επισκεφθήκαμε σήμερα για πρώτη φορά και αρχίζει να λειτουργεί αυτές τις μέρες. Τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο, με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων».

Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη που προηγήθηκε, σημείωσε πως «αποφασίστηκαν μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα, τα οποία θα ξεδιπλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα δημιουργήσουν περαιτέρω αποτρεπτική ικανότητα».

Εξήρε δε, την αρμονική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, με διακριτούς ρόλους ο καθένας αλλά ταυτόχρονα με πολλές συνδυασμένες δράσεις. Εξήρε ακόμη «την προσπάθεια και το έργο που παράγει εδώ στην περιοχή και στην ασφάλεια των συνόρων ο Ελληνικός Στρατός με τη δημιουργία μιας σειράς αποτρεπτικών προϋποθέσεων, που καθημερινά χτίζει τα σύνορά μας. Υπάρχει πλέον πολύ know-how, πολλή εμπειρία, πολλή εκπαίδευση και κυρίως αυτό που υπάρχει είναι υψηλό ηθικό και υψηλό φρόνιμα».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr