current views are: 9

11 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση15:13

Αμερικανική «χείρα βοηθείας» στην Ελλάδα – Στα χέρια μας λίστα με ύποπτους τζιχαντιστές

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου κύμα προσφύγων λόγω του εμφυλίου στη Συρία.

Δημοσίευση 15:13’

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου κύμα προσφύγων λόγω του εμφυλίου στη Συρία.

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου κύμα προσφύγων λόγω του εμφυλίου στη Συρία

Η χρονική συγκυρία όμως που η Ελλάδα γίνεται «καταυλισμός» προσφύγων είναι ιδιαίτερη καθώς σε έξαρση βρίσκεται το φαινόμενο της τρομοκρατίας με θρησκευτικές (ισλαμιστικές) προεκτάσεις

Πιο πρόσφατο θύμα ακραίων Ισλαμιστών είναι η Βρετανία που πήγε σε εκλογές στον απόηχο αιματηρής επίθεσης στο Λονδίνο. 

Στην Ελλάδα η αρχές έχουν θορυβηθεί γι’ αυτό και φέρονται να ζήτησαν τη συνδρομή των Αμερικανών

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» που κυκλοφόρησε την Κυριακή στα χέρια των ελληνικών αρχών περιήλθε σημαντική βάση δεδομένων με υπόπτους για τζιχάντ.

Η λίστα αναμένεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο των ελέγχων στα σύνορα για τον εντοπισμό εξτρεμιστών.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζήτησε σε ανώτατο επίπεδο από αρμόδιους Αμερικανούς αξιωματούχους την παραχώρηση ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με δαχτυλικά αποτυπώματα υπόπτων που είχαν καταγραφεί σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Συρία. Ετσι, οι αστυνομικοί περνάνε τα στοιχεία των εισερχόμενων αλλοδαπών σε ακόμα μία βάση για διασταύρωση αυξάνοντας τις πιθανότητες εντοπισμού τζιχαντιστών.

Από τη μία έχουμε, λοιπόν, την ποιοτική αναβάθμιση των ηλεκτρονικών ελέγχων και από την άλλη την αύξηση των στελεχών της ΕΥΠ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό «δίχτυ» ασφαλείας στα νησιά.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο ρόλος των κλιμακίων της Europol, που βρίσκονται από τον περασμένο Ιούνιο σε όλα τα νησιά που διατηρούν hotspot

Τα κλιμάκια πραγματοποιούν δευτερογενείς ελέγχους ασφαλείας χρησιμοποιώντας σύγχρονο εξοπλισμό και αξιοποιώντας μια τεράστια δεξαμενή δεδομένων, μέσω τις οποίας γίνονται διασταυρώσεις στοιχείων.

Πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» αναφέρουν ότι από τότε που ξεκίνησαν οι έλεγχοι των κλιμακίων της Europol, δηλαδή εδώ και ένα χρόνο, έχει σημάνει αρκετές φορές συναγερμός για άτομα ύποπτα για τζιχάντ, δεδομένα που προέκυψαν από τις διασταυρώσεις στοιχείων. Τις περισσότερες φορές τα πρόσωπα αυτά δεν είναι δυνατόν να συλληφθούν, καθώς δεν υπάρχουν στοιχειοθετημένες κατηγορίες εις βάρος τους, και έτσι τίθενται υπό παρακολούθηση, προκειμένου να βρίσκονται υπό έλεγχο.

Οι οδηγίες προς το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. που εκτελεί υπηρεσία στα επιβαρυμένα από το προσφυγικό νησιά του Αιγαίου έχει λάβει οδηγίες και εκπαίδευση, ούτως ώστε να είναι σε θέση να παρατηρήσει υπόπτους (ύποπτα τατουάζ, παράξενη συμπεριφορά κ.λπ.). 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα στο πλαίσιο αυτό έχουν δοθεί εντολές για αυξημένη παρατήρηση των αλλοδαπών που εισέρχονται στις σκηνές όπου γίνεται η καταγραφή τους. 

Φοβόμαστε τους… «μοναχικούς λύκους»

Το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει οργανωμένη εξτρεμιστική ομάδα αλλά ο φόβος των μοναχικών λύκων»

Απαντώντας στην ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχουν πυρήνες φανατικών Ισλαμιστών στα νησιά που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το τεταμένο κλίμα, αρμόδιοι αξιωματούχοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. 

«Ποτέ δεν είχαμε σε ελληνικό έδαφος οργανωμένη ομάδα εξτρεμιστών γιατί ποτέ δεν υπήρξαμε στόχος τους. Το μόνο που έχουμε να φοβόμαστε, όπως όλες οι χώρες, είναι οι μοναχικοί λύκοι. Οι έλεγχοι στα σύνορα είναι εξονυχιστικοί αλλά δεν μπορούμε να τσεκάρουμε κάποιον που δεν υπάρχει στις βάσεις δεδομένων μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι -όπως είδαμε και στις πρόσφατες επιθέσεις στο Λονδίνο- πλέον οι τζιχαντιστές δεν λειτουργούν κάτω από τη σκέπη μιας οργανωμένης ομάδας με συντονιστικό κέντρο. Χρησιμοποιούν απλά μέσα, για παράδειγμα ένα βανάκι που είναι εύκολο να νοικιάσουν, προκαλούν θύματα και πανικό και στη συνέχεια έρχεται το Ισλαμικό Κράτος να αναλάβει την ευθύνη και να διαδώσει τη φήμη της», λέει αρμόδια πηγή.


σχετικα αρθρα