current views are: 6

14 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση05:26

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος: Χωριό – «φάντασμα» η Βρίσα – Νέος μετασεισμός 4,4 Ρίχτερ

Μετρά τις πληγές της η Λέσβος μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,1 ρίχτερ

Δημοσίευση 05:26’

Μετρά τις πληγές της η Λέσβος μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,1 ρίχτερ

Μετρά τις πληγές της η Λέσβος μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,1 ρίχτερ, με επίκεντρο 36,4 χιλιόμετρα, νότια της Μυτιλήνης στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Πλωμαρίου. Μια 43χρονη μητέρα δυο παιδιών νεκρή, δυο τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, 15 περίπου τραυματίες που αποχώρησαν μετά τις πρώτες βοήθειες στο κέντρο Υγείας Πολιχνίτου.

Ένα χωριό η Βρίσα ισοπεδωμένο, κατολισθήσεις που δημιούργησαν πολλά προβλήματα στο οδικό τμήμα του νότιου νησιού, ζημιές σε σπίτια στο Πλωμάρι και στα Πλωμαριτοχώρια, ζημιές ακόμα και στην πόλη της Μυτιλήνης, ζημιές σε εκκλησίες – μνημεία της πόλης και της υπαίθρου, είναι ο απολογισμός του σεισμού.

Το χωριό Βρίσα ισοπεδώθηκε. Περίπου το 80% των σπιτιών – χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και το 1930- είναι σωροί ερειπίων. Κι όσα ακόμα στέκουν όρθια δύσκολα θα ξανακατοικηθούν.

Συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε το πρωί της Τετάρτης στην Λέσβο και εντάσσεται στην μετασεισμική ακολουθία των 6,1 Ρίχτερ που χτύπησαν το νησί το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η δόνηση, που έγινε αισθητή στις 07:35 το πρωί της Τετάρτης, είχε επίκεντρο 13 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου, στην θαλάσσια περιοχή που έδωσε και τον φονικό σεισμό.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τον Δήμο Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, με απόφασή του κήρυξε το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Λέσβου της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης.

«Η περιοχή και ολόκληρο το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει» τόνισε ο κ. Καπάκης.

«Αυτό που προέχει τώρα περισσότερο είναι η ασφάλεια των πολιτών, η προστασία των περιουσιών τους και η παροχή φιλοξενίας. Έχουν στηθεί καταυλισμοί στο διπλανό χωριό και όσοι κάτοικοι από το χωριό Βρίσα χρειάζονται και θέλουν να πάνε εκεί, μπορούν να πάνε» είπε ο γενικός γραμματείας.


σχετικα αρθρα