current views are: 9

14 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση07:49

Υγεία: 24ωρη εφημερία στο ΠΕΔΥ της Λ. Αλεξάνδρας

Σε 24ωρη καθημερινή εφημερία τίθεται από τις αρχές Ιουλίου η μονάδα υγείας ΠΕΔΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος για την εξέλιξη αυτή είναι η αποσυμφόρηση των εφημερευόντων νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου 

Δημοσίευση 07:49’

Σε 24ωρη καθημερινή εφημερία τίθεται από τις αρχές Ιουλίου η μονάδα υγείας ΠΕΔΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος για την εξέλιξη αυτή είναι η αποσυμφόρηση των εφημερευόντων νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου 

Σε 24ωρη καθημερινή εφημερία τίθεται από τις αρχές Ιουλίου η μονάδα υγείας ΠΕΔΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος για την εξέλιξη αυτή είναι η αποσυμφόρηση των εφημερευόντων νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου που δέχονται κάθε χρόνο περισσότερα από ένα εκατομμύριο επείγοντα περιστατικά, πολλά εκ των οποίων θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή” κοινή απόφαση που υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ορίζει την εφημεριακή λειτουργία σε 24ωρη βάση και επτά ημέρες την εβδομάδα της μονάδας Υγείας Αλεξάνδρας, «για την υποδοχή και εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών που προσέρχονται στη μονάδα, με ίδια μέσα».

Σύμφωνα με την απόφαση, η ομάδα εφημερίας θα αποτελείται από οκτώ γιατρούς (γενικό γιατρό ή παθολόγο, χειρουργό, καρδιολόγο, παιδίατρο, ορθοπεδικό, οδοντίατρο, ακτινοδιαγνώστη και βιοπαθολόγο), ενώ θα υποστηρίζεται από νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Η ετήσια δαπάνη για τις εφημερίες του προσωπικού υπολογίζεται στις 440.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «η εφημεριακή λειτουργία της μονάδας κρίνεται αναγκαία προκειμένου να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, στην καλύτερη διαχείριση και αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του συστήματος υγείας, καθώς και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών επείγουσας περίθαλψης στο σύνολο των δομών υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής».

Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι στα Επείγοντα των νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ εξετάσθηκαν 1.144.107 ασθενείς, ενώ μεγάλα νοσοκομεία όπως το «Γ. Γεννηματάς» και ο «Ευαγγελισμός» δέχονται κατά μέσο όρο σε κάθε εφημερία 1.000 με 1.200 ασθενείς.

Η αξιοποίηση των μονάδων του ΠΕΔΥ για την αποσυμφόρηση των ΤΕΠ των νοσοκομείων έχει ήδη δώσει καρπούς σε άλλες περιοχές της χώρας.

Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου –κατά τη διοίκηση της αρμόδιας 3ης ΥΠΕ– η λειτουργία με διευρυμένο ωράριο δύο μονάδων ΠΕΔΥ (Πύλης Αξιού και Νεάπολης) επέφερε αισθητή μείωση στην προσέλευση στα ΤΕΠ των νοσοκομείων «Παπανικολάου», «Παπαγεωργίου», «Γ. Γεννηματάς», «Αγιος Δημήτριος», της τάξης του 2,5% (από 263.432 επισκέψεις το 2015 στα Επείγοντα των συγκεκριμένων νοσοκομείων, σε 256.569 το 2016).


σχετικα αρθρα