current views are: 10

15 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση05:06

Αποκαλυπτικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ – Εντολή από το 2014 για συστηματικούς ελέγχους στο Μενίδι

Ένα αποκαλυπτικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ, από το 2014, φέρνει στη δημοσιότητα η «Καθημερινή», κατά το οποίο με την ένδειξη «επείγον», ζητούνταν από υπηρεσίες

Δημοσίευση 05:06’

Ένα αποκαλυπτικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ, από το 2014, φέρνει στη δημοσιότητα η «Καθημερινή», κατά το οποίο με την ένδειξη «επείγον», ζητούνταν από υπηρεσίες

Ένα αποκαλυπτικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ, από το 2014, φέρνει στη δημοσιότητα η «Καθημερινή», κατά το οποίο με την ένδειξη «επείγον», ζητούνταν από υπηρεσίες της αστυνομίας η «αναπροσαρμογή – βελτίωση του εφαρμοζόμενου σχεδίου δράσης» για την εγκληματικότητα στην περιοχή Αυλίζα Αχαρνών, εκεί όπου την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκε 11χρονος από αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια σχολικής γιορτής.

Το έγγραφο, που είναι στη διάθεση της «Καθημερινής», είχε κοινοποιηθεί τότε στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας Αττικής και στη Δίωξη Ναρκωτικών, και αποδεικνύει τη διαχρονικότητα των προβλημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και τις δυσκολίες οριστικής επίλυσής τους. Είχε συνταχθεί έπειτα από επιστολή διαμαρτυρίας πολιτών προς την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μεταξύ άλλων, οι κάτοικοι του Μενιδίου έθιγαν από τότε τα ζητήματα της διακίνησης ναρκωτικών και των άσκοπων πυροβολισμών, ζητώντας την παρέμβαση των Αρχών.

Στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με το δημοσίευμα ζητούνταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες η «διενέργεια συστηματικών και αιφνιδιαστικών ελέγχων με έντονη αστυνομική παρουσία», η «σε βάθος χρόνου διάρκεια των δράσεων», καθώς και η ενεργοποίηση του πληροφοριακού δικτύου σε αυτά τα μέρη.

Τα δύο βασικά ζητήματα στα οποία έπρεπε να εστιάσουν οι αστυνομικοί ήταν:

 

  • η διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών
  • η παράνομη εμπορία, κατοχή και χρήση όπλων

Σε δύο εβδομάδες από την κοινοποίηση του εγγράφου, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής καλούνταν να αναφέρει τα αποτελέσματα των πρώτων ενεργειών της.

Εκτοτε, μέσα στο 2015, στο 2016 καθώς και τον Απρίλιο του 2017, έγιναν δράσεις που πέτυχαν την εξάρθρωση ομάδων διακίνησης ναρκωτικών με δεκάδες συλλήψεις στις περιοχές Αυλίζας και Αγίας Σωτήρας Αχαρνών. Συχνά όμως οι ποσότητες ναρκωτικών που κατάσχονταν στις οικίες των κατηγορουμένων ήταν μικρές, καθώς οι δράστες είχαν ήδη προλάβει να τις καταστρέψουν. Τα προβλήματα της περιοχής πάντως δεν εξαλείφθηκαν. 


σχετικα αρθρα