ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Χρειάζονται 2 μήνες για τη σεισμική εκτόνωση

Δημοσίευση 19 Ιουνίου 2017, 15:59 / Ανανεώθηκε 19 Ιουνίου 2017, 15:59
Λέσβος: Χρειάζονται 2 μήνες για τη σεισμική εκτόνωση
Facebook Twitter Whatsapp

Μία εβδομάδα έκλεισε από την εκδήλωση της σεισμικής δόνησης μεγέθους 6.3 Ρίχτερ που έπληξε κατά κύριο λόγο το νησί της Λέσβου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μία εβδομάδα έκλεισε από την εκδήλωση της σεισμικής δόνησης μεγέθους 6.3 Ρίχτερ που έπληξε κατά κύριο λόγο το νησί της Λέσβου.

Ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και αρκετοί ακόμα να τραυματιστούν. Παράλληλα αρκετά κτίσματα και υποδομές καταστράφηκαν με το πρόβληματα να εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της Βρίσας

Από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την εκδήλωση του κύριου σεισμού κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στη Λέσβο ξεκινώντας άμεσα συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αποτελεσματικότερη δυνατή αντιμετώπιση της κατάστασης. 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, κλιμάκιο του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθ. Ευθύμιος Λέκκας, ο καθ. Νικόλαος Βούλγαρης, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ συμμετείχαν ενεργά σε μία σειρά συνεδριάσεων των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας όλες τις επόμενες ημέρες.

Ταυτόχρονα ομάδα Επιστημόνων του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και φοιτητών του ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων" βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές καταγράφοντας, ερευνώντας και μελετώντας το φαινόμενο με τη χρήση των πλέον σύγχρονων μέσων και τεχνολογιών και δημοσίευσαν ανοιχτά στο διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο δεδομένα της δουλειάς τους.

Τα επιστημονικά δεδομένα

Μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση του κύριου σεισμού, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ικανοποιητικά.
Η δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών που εκδηλώθηκε στις 20:50 το βράδυ του Σαββάτου εκτόνωσε σε μεγάλο βαθμό τις συσσωρευμένες τεκτονικές δυνάμεις ενώ η διαδικασία της σεισμικής εκτόνωσης αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δυο μήνες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες όλοι οι μετασεισμοί προήλθαν από το ίδιο ρήγμα, διεύθυνσης ΒΔ-ΝΑ, μήκους 25 χιλιομέτρων, κοντά στη νότια ακτογραμμή της Λέσβου και δεν παρουσιάστηκε διασπορά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο ο συγκεντρωτισμός στην καταστροφικότητα του σεισμού στην περιοχή της Βρίσας είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί δοκιμές και εφαρμογές σε πραγματικές συνθήκες στην περιοχή, ώστε να εξαχθούν ασφαλή σχετικά συμπεράσματα σχετικά με τα αίτιά του.

Θα χρειαστούν 3-4 χρόνια για την αποκατάσταση των ζημιών

Η ανοικοδόμηση της περιοχής και η αποκατάσταση των ζημιών είναι δυνατό να ολοκληρωθούν σε ένα χρονικό πλαίσιο τριών - τεσσάρων ετών. Στόχος είναι να χτιστεί το νέο χωριό στο ίδιο σημείο, διατηρώντας τα βασικά πολεοδομικά χαρακτηριστικά και αρχιτεκτονικά του στοιχεία, αλλά με πολύ ασφαλέστερες τεχνικές κατόπιν ειδικών πανεπιστημιακών μελετών που θα ενσωματωθούν άμεσα στην ελληνική νομοθεσία και τους αντισεισμικούς κανονισμούς.

Μετακίνηση θα γίνει μόνο εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στο υπέδαφος.

Στόχος όλως των φορέων είναι η διαρκής παρακολούθηση τόσο του φαινομένου, όσο και των δράσεων για την άμεση ανακούφιση του πληθυσμού και την πλήρη αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής.