ΕΛΛΑΔΑ

Ράλι Ακρόπολις: Αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση, πώς θα τη δείτε - Κλειστό το κέντρο της Αθήνας

Δημοσίευση 9 Σεπτεμβρίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 9 Σεπτεμβρίου 2021, 15:54
Ράλι Ακρόπολις: Αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση, πώς θα τη δείτε - Κλειστό το κέντρο της Αθήνας
Facebook Twitter Whatsapp

Αρχίζει σήμερα το «Ράλι των Θεών», με πλούσιο πρόγραμμα και ειδική διαδρομή -για πρώτη φορά- στο κέντρο της Αθήνας.

Λίγο έμεινε μέχρι τη μεγάλη εκκίνηση του Ράλι Ακρόπολις, που επιστρέφει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC). Η εκκίνηση θα πραγματοποιηθεί στις 17:30 στην Ακρόπολη και με πρώτη ειδική διαδρομή στην πλατεία Συντάγματος, ενώ το παρών θα δώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από νωρίς το πρωί είναι σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με το κέντρο να είναι απροσπέλαστο για τους οδηγούς. Την ίδια ώρα, κλειστό είναι το μετρό στο Σύνταγμα, ενώ αλλαγές υπάρχουν και στα δρομολόγια του τραμ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την αφετηρία του Ράλι Ακρόπολις μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ2, που από τις 17:00 θα μεταφέρει τις εικόνες από την τελετή έναρξης. Αμέσως μετά, στις 18:00, θα μεταδοθεί και η υπερειδική διαδρομή των αγωνιστικών αυτοκινήτων που θα διεξαχθεί στην Πλατεία Συντάγματος.

1η ειδική διαδρομή και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Όλα τα φώτα του διεθνούς μηχανοκίνητου αθλητισμού στρέφονται και πάλι στην Ελλάδα όπου στις 17:30 θα πραγματοποιηθεί η τελετή εκκίνησης στην Ακρόπολη, από όπου και τα αγωνιστικά οχήματα θα κινηθούν προς τον χώρο Εκκίνησης επί της Λ. Αμαλίας.

Περίπου στις 6:00 το απόγευμα θα διεξαχθεί η 1η Ειδική Διαδρομή (“COSMOTE 5G Athens Stage”) του EKO Acropolis Rally 2021, στη διαδρομή: Εκκίνηση Λ. Αμαλίας (ύψος εξόδου του Μετρό προ της εισόδου πάρκινγκ της Βουλής Των Ελλήνων) – συνέχεια Λ. Αμαλίας – περιστροφή γύρω από την ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή (roundabout) στο ύψος του Μ.Α.Σ. – συνέχεια Λ. Αμαλίας – αριστερά Β. Γεωργίου Α΄ – συνέχεια Β. Γεωργίου Α΄ – αριστερά Πλατεία Συντάγματος – περιστροφή γύρω από την ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή (roundabout) στο ύψος της οδού Ερμού – συνέχεια Πλατεία Συντάγματος – αριστερά Όθωνος – συνέχεια Όθωνος – αριστερά Λ. Αμαλίας – συνέχεια Λ. Αμαλίας – περιστροφή γύρω από την ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή (roundabout) στο ύψος του Μ.Α.Σ. – συνέχεια Λ. Αμαλίας – αριστερά Β. Γεωργίου Α΄ – συνέχεια Β. Γεωργίου Α΄ – Τερματισμός (ύψος ξεν/χείου «King George»).

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του αγώνα, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ κατά μήκος του οδικού δικτύου που περιβάλλει την αθλητική εγκατάσταση της Ειδικής Διαδρομής, ως εξής:

-Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από 06:00΄ ώρα της Πέμπτης 09/09/2021 και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας αυτών από 11:00΄ ώρα της Πέμπτης 09/09/2021 , στις κατωτέρω οδούς και λεωφόρους:
-Σταδίου, στο τμήμα της από το ύψος της συμβολής της με την οδό Αμερικής έως τη συμβολή της με την Πλ. Συντάγματος,
-Λ. Β. Σοφίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στο τμήμα της από το ύψος της συμβολής της με την οδό Ακαδημίας έως τη συμβολή της με τη Λ. Αμαλίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο,

-Λ. Β. Σοφίας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ.Αμαλίας, στο τμήμα της από το ύψος της συμβολής της με την οδό Σέκερη έως τη συμβολή της με την Λ.Αμαλίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο,

-Πλ. Συντάγματος, καθ’ όλο το μήκος της,
-Φιλελλήνων, καθ’ όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο,

-Λ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθ’ όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο,
-Λ. Συγγρού στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κέντρο, στο τμήμα από το τη συμβολή της με την οδό Καλλιρόης έως τη συμβολή της με την οδό Αθ. Διάκου,
-Λ. Συγγρού στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Παραλία, στο τμήμα από το τη συμβολή της με την οδό Αθ. Διάκου έως τη συμβολή της με την οδό Αμβρ.Φραντζή,
-Χατζηχρήστου, καθ’ όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο,
-Ροβέρτου Γκάλι, καθ’ όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο,

-Κόμβος Ακρόπολης,

-Προπυλαίων, στο τμήμα της από τη συμβολή της με την οδό Ροβέρτου Γκάλι έως τη συμβολή της με την οδό Καβαλλότι,
-Καβαλλότι, στο τμήμα της από τη συμβολή της με την οδό Προπυλαίων έως τη συμβολή της με την οδό Μισαραλιώτου,
-Μισαραλιώτου, καθ’ όλο το μήκος της,

-Πετμεζά, στο τμήμα της από τη συμβολή της με την οδό Μισαραλιώτου έως τη συμβολή της με τη Λ.Συγγρού.
-Η κάθετη διέλευση των οχημάτων επί των οδικών αξόνων της Λ. Β.Σοφίας, της Λ.Β.Κων/νου, της οδού Σταδίου και της οδού Πανεπιστημίου θα επιτρέπεται.

-Καθορισμός της οδού Βουλής, ως οδού αντίθετης ροής (αντιδρόμηση), στο τμήμα της από τη συμβολή της με την οδό Κολοκοτρώνη έως τη συμβολή της με την οδό Καρ. Σερβίας, μόνο για οχήματα μεταφοράς μονίμων κατοίκων, οχήματα μεταφοράς επιβατών προς ξενοδοχειακές μονάδες και οχήματα ανεφοδιασμού και εξυπηρέτησης παρακείμενων επιχειρήσεων.
Λόγω των ανωτέρω περιορισμών παρακαλούνται οι οδηγοί για τη διευκόλυνσή τους, να επιλέγουν εναλλακτικούς οδικούς άξονες (Χαμοστέρνας, Πειραιώς, Σταδίου κ.λπ.) για την προσέγγισή τους στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας ή ενδεικτικά μπορούν να ακολουθούν τα παρακάτω εναλλακτικά δρομολόγια:

-Προς Κέντρο Αθήνας (για τους κινούμενους επί της Λ. Συγγρού):

Λ. Συγγρού – δεξιά Καλλιρόης – συνέχεια Λ.Β.Κων/νου – αριστερά μέσω κάθέτων οδών προς περιοχή Κολωνακίου
-Προς Κέντρο Αθήνας (για τους κινούμενους επί της Λ.Κηφισίας):
Λ. Κηφισίας – συνέχεια Λ.Β.Κων/νου – δεξιά Λ.Β.Σοφίας - δεξιά Σέκερη ή,
Λ.Κηφισίας – δεξιά Λ. Αλεξάνδρας – αριστερά μέσω καθέτων οδών προς Κέντρο Αθήνας ή,
Λ.Κηφισίας – δεξιά Λ. Αλεξάνδρας – αριστερά 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων).

προσέλευση θεατών (πεζών) για την παρακολούθηση της εκδήλωσης, θα πραγματοποιείται:
Για τους προσερχόμενους στη Λ.Αμαλίας, μέσω της οδού Σουρή ή του Ζαππείου,
Για τους προσερχόμενους στην Πλ. Συντάγματος, είτε από τη τη συμβολή Πανεπιστημίου/ Βουκουρεστίου είτε από τη συμβολή Σταδίου/ Αμερικής.

Ανωτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι δυνατόν να τροποποιηθούν χρονικά και εδαφικά, αναλόγως των επικρατούντων κυκλοφοριακών συνθηκών.

Το Ράλι Ακρόπολις επιστρέφει στο WRC

Μετά από μια οκταετία απουσίας το ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολης επιστρέφει στο καλεντάρι του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι με την εκκίνηση να γίνεται σήμερα από το κέντρο της Αθήνας και να διαρκεί μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου. Με την επίσημη ονομασία EKO Rally Acropolis θα αποτελέσει τον ένατο γύρο του WRC, αντικαθιστώντας το Ράλι της Χιλής, του οποίου η διεξαγωγή κρίθηκε αμφίβολη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ήδη χθες στο Ζάππειο με μια προσομοίωση σύγκρουσης και απεγκλωβισμού τραυματία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις «Road Safety» που διοργανώθηκαν από το ΕΚΟ Rally Acropolis με την Ολυμπιονίκη Όλγα Βασδέκη να παίζει το ρόλο της «εγκλωβισμένης» οδηγού.

Σύμφωνα με το σενάριο, έγινε προσομοίωση σύγκρουσης οχήματος με 50 χλμ/ώρα. Μετά το «ατύχημα» έγινε κλήση στο 112 και αστυνομία και πυροσβεστική οριοθέτησαν το χώρο του συμβάντος και απεγκλώβισαν τον «τραυματισμένο οδηγό», ο οποίος με το ΕΚΑΒ «διακομίστηκε» στο νοσοκομείο. Την εποπτεία του εγχειρήματος είχε το ΕΜΠ, με τον αρμόδιο καθηγητή του Εργαστηρίου Οχημάτων, Δημήτρη Κουλοχέρη.

Κατά τη μεγάλη εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια προβλήθηκαν δυο βίντεο: Ο χρυσός Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία, Στέφανος Ντούσκος, πρωταγωνιστεί στο μήνυμα «Φοράμε πάντα ζώνη στο αυτοκίνητο, όπου κι αν καθόμαστε» και ο ασημένιος Ολυμπιονίκης και αρχηγός της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης, Γιάννης Φουντούλης, στο μήνυμα «Φοράμε πάντα κράνος και προστατευτικά στη μηχανή».

Η καμπάνια Οδικής Ασφάλειας με πρωταγωνιστές διάσημους αθλητές, βασίζεται στα πρότυπα της παγκόσμιας καμπάνιας της FIA, #3.500lives, που επικοινωνεί ότι κάθε 24 ώρες χάνονται παγκοσμίως 3.500 ζωές σε τροχαία δυστυχήματα. Δηλαδή τουλάχιστον δύο άνθρωποι κάθε λεπτό.

Το ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολης αποτελεί έναν ιστορικό θεσμό στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και έναν από τους σημαντικότερους αγώνες σε διεθνές επίπεδο. Ήταν το 1951 όταν η ΕΛΠΑ διοργάνωσε έναν αγώνα 1.923 χιλιομέτρων, όπου ξεκίνησε από την Αθήνα και πέρασε κατά σειρά από Τρίπολη , Λάρισα , Θεσσαλονίκη , Σέρρες , Καβάλα , Θεσσαλονίκη με τον τερματισμό να γίνεται επίσης στην Αθήνα. Το 1953 ο αγώνας γίνεται διεθνής και το 1960 συμπεριλαμβάνεται στους αγώνες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Από το 1973 ανήκει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κατασκευαστών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι. Μέχρι το 2013 όταν και σταματά για οικονομικούς και όχι μόνο λόγους, αποτελούσε μέρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC).

Εργοστασιακοί οδηγοί και επικεφαλής ομάδων ανυπομονούν για την εκκίνηση του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις και σε δηλώσεις τους αναφέρθηκαν για το τι τους περιμένει στον ιστορικό αυτό αγώνα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr