ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Μπογδάνου: Παρέμβαση εισαγγελέα για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων νηπίων μεταναστών

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2021, 18:00 / Ανανεώθηκε 16 Σεπτεμβρίου 2021, 18:28
Υπόθεση Μπογδάνου: Παρέμβαση εισαγγελέα για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων νηπίων μεταναστών
Facebook Twitter Whatsapp

Η δημοσιοποίηση λίστας με ονόματα παιδιών και δασκάλας σε νηπιαγωγείο της Αθήνας προκάλεσε  την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Ποινική προκαταρκτική έρευνα ξεκινά η εισαγγελία Πρωτοδικών για το θέμα της δημοσιοποίησης των ονομάτων παιδιών που είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν σε νηπιαγωγείο του κέντρου της Αθήνας.

Η υπόθεση θα τεθεί στο εισαγγελικό μικροσκόπιο, με σκοπό να εντοπιστεί κάθε εμπλεκόμενος για την δημοσιοποίηση της λίστας με τα στοιχεία των νηπίων. Την προκαταρκτική εξέταση ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Αντώνης Ελευθεριάνος, με εντολή να στρέψει την έρευνα προς κάθε κατεύθυνση.  

Ο εισαγγελέας αρχικά θα απευθυνθεί στην υπηρεσία Δίωξης ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην οποία θα δώσει εντολή να εντοπίσει την αρχική πηγή της διαρροής. Ακολούθως, ο εισαγγελικός λειτουργός θα διακριβώσει, αν και ποια άλλα πρόσωπα εμπλέκονται ή συνδέονται με την διαχείριση του επίμαχου αρχείου προσωπικών δεδομένων που διέρρευσε.

Η λίστα των ονομάτων των νηπίων δημοσιεύθηκε σε ενημερωτική ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "ο σοκαριστικός κατάλογος μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας" και με κείμενο που αναφερόταν στο "οξύ κοινωνικό και δημογραφικό πρόβλημα", που κατά την ιστοσελίδα δημιουργεί το μεταναστευτικό πρόβλημα. Η ιστοσελίδα παρέθετε χωρίς καμία προφύλαξη-κάλυψη το αρχείο, στο οποίο τα ονόματα αλλοδαπών μαθητών είναι η πλειονότητα της τάξης.

Το επίμαχο δημοσίευμα αναδημοσίευσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ενώ μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, η ιστοσελίδα "κατέβασε" τον κατάλογο αναφέροντας πως επρόκειτο περί λάθους εκ παραδρομής και επισημαίνοντας ότι ο κατάλογος κυκλοφορούσε ήδη στο διαδίκτυο. Αντίστοιχα και ο βουλευτής, σε νεώτερη ανάρτησή του αναφέρθηκε σε λάθος που διορθώθηκε και για το οποίο απολογήθηκε. 

Ο βουλευτής της ΝΔ βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα μετά το retweet που έκανε σε ανάρτηση από την ιστοσελίδα που του ανήκε, με τα ονόματα 4χρονων και 5χρονων που φοιτούν σε νηπιαγωγείο, στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να καταδείξει ότι η μεγάλη πλειονότητα είναι παιδιά μεταναστών και προσφύγων.

Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός εξοργίστηκε. Όπως έγραφε νωρίτερα το Newpost και η Χριστίνα Κοραή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε και επικοινωνία του με τον βουλευτή. Συνάδελφοι του από την ΚΟ της ΝΔ τον κατηγορούν ότι δίνει όπλο στον Αλέξη Τσίπρα να επιτεθεί στην κυβέρνηση στην 85η ΔΕΘ, όπου θα μιλήσει το Σάββατο στους παραγωγικούς φορείς και την Κυριακή θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου. Η κίτρινη κάρτα στον Μπογδάνο ερμηνεύεται και ως προειδοποίηση του πρωθυπουργού σε όποιον άλλον επιχειρήσει να μιμηθεί τον βουλευτή, προς άγραν ψήφων.

Οικονόμου για Μπογδάνο: Ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα μπορούν να γίνονται ανεκτά

Ως λάθος χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την πράξη του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου να αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Twitter άρθρο που περιείχε λίστα νηπίων μεταναστών σε νηπιαγωγείο της Αθήνας. 

Η κίνηση αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να ζητούν την διαγραφή του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.

Κληθείς να απαντήσει για το σοβαρό αυτό περιστατικό κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι «αδιαπραγμάτευτη αρχή της κυβέρνησης να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας, πόσω μάλλον των ανήλικων.»

Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε θεωρείται «αυτονόητο ότι όλα τα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης πρέπει να ακολουθούν αυτή την αρχή με λόγια και έργα». 

Παράλληλα, χαρακτήρισε την πράξη του Κωνσταντίνου Μπογδάνου ως λάθος που «δεν συνάδει με τις αρχές και την ιστορία της παράταξής μας.»

«Ο ίδιος αναγνώρισε το λάθος του μεν, αλλά οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα μπορούν να γίνονται ανεκτά.» κατέληξε στέλνοντας τελεσίγραφο στον βουλευτή.

Τασούλας σε Μπογδάνο: «Απαράδεκτη η ανάρτησή σου»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μπογδάνο είχε ο πρόεδρος της Βουλής, κατά την οποία του εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για αναπαραγωγή δημοσίευματος που δημοσιοποιούσε λίστα με ονόματα νηπίων. Την ίδια ώρα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επιστολή τους στον Κωνσταντίνο Τασούλα ζητούν την παραπομπή του βουλευτή στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, ενώ νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «άδειασε» τον κ. Μπογδάνο, στέλνοντάς του αυστηρό μήνυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο κ. Τασούλας αφού αποδοκίμασε την ανάρτηση του βουλευτή, τού είπε ότι η πράξη του να αναρτήσει ονόματα νηπίων ήταν απαράδεκτη και πως θα πρέπει να προβεί σε διόρθωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιστολή βουλετών στον Τασούλα για τον Μπογδάνο

Εν τω μεταξύ, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επικεφαλής τη γραμματέα της Kοινοβουλευτικής Oμάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Όλγα Γεροβασίλη, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, σχετικά με την «αδιανόητη πράξη» του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μπογδάνου, να αναπαράξει δημοσίευμα που δημοσιοποιούσε λίστα με ονόματα νηπίων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου και Νίκος Φίλης, που υπογράφουν την επιστολή, ζητούν από τον πρόεδρο της Βουλής «να κινήσει όλες τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες με βάση τον κώδικα δεοντολογίας των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όσον αφορά στον βουλευτή κύριο Κωνσταντίνο Μπογδάνο».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr