ΕΛΛΑΔΑ

E-food: Η απάντηση μετά τον σάλο για αλλαγή στα εργασιακά των διανομέων - «Αποδοκιμάζουμε την λανθασμένη επικοινωνία»

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2021, 14:00 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2021, 15:34
E-food: Η απάντηση μετά τον σάλο για αλλαγή στα εργασιακά των διανομέων - «Αποδοκιμάζουμε την λανθασμένη επικοινωνία»
Facebook Twitter Whatsapp

Τι απαντά η e-food μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την αλλαγή στον εργασιακό κανονισμό που ανακοίνωσε η εταιρεία σε τμήμα των εργαζομένων της.

Πλήθος αντιδράσεων τόσο από τα πολιτικά κόμματα όσο και από χρήστες των social media ξεσήκωσε μια αλλαγή στον εργασιακό κανονισμό που ανακοίνωσε η e-food σε τμήμα των εργαζομένων της.

Ύστερα από τον σάλο που προκλήθηκε, η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημεώνει πως «αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα. Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές».

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer). Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης. Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες - διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση» επισημαίνει η e-food και επισημαίνει:

«Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική. Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές. Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα στους διανομείς και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το σεβασμό προς τους συνεργάτες του ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει το στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς».

Το μήνυμα στους διανομείς που ξεσήκωσε αντιδράσεις

Το ζήτημα ξέσπασε, όταν το απόγευμα της Πέμπτης διέρρευσε η επιστολή που κοινοποίησε η e-food σε 115 διανομείς της εταιρείας.

Μέσω αυτού του μηνύματος, η εταιρεία προσκαλούσε τον εργαζόμενο να βγει οικειοθελώς από το καθεστώς της απασχόλησης με σύμβαση και να γίνει freelancer. Σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει, η εταιρεία εξηγεί ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης».

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου (το οποίο προκύπτει από διάφορες αιτίες), εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως Freelancer. Θα έχεις την ευελιξία να διαμορφώσεις τις ώρες εργασίας σου και να αυξήσεις τις αποδοχές σου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης. Παρακαλώ πολύ να μας ενημερώσεις άμεσα μέσω ticket για την αποδοχή του παραπάνω, προκειμένου να σε ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα» κατέληγε η e-food στο μήνυμά της.

Συνδικάτο Επισιτισμού: Η εταιρεία εκβιάζει με το δίλημμα άνεργος ή «συνεργάτης»

Όπως κατήγγειλε το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, οι εργαζόμενοι στην e-food ενημερώθηκαν πως αν δεν δεχθούν το «συνεργατικό μοντέλο» που προτείνει η εταιρεία, τότε η σύμβασή εργασίας τους δεν θα ανανεωθεί.

«Τέτοιο εργαλείο είναι και η αξιολόγηση με τα batch, που με τα λεγόμενα κριτήρια παραγωγικότητας αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι μεγάλες αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης. Τελικά, αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι ψέματα όσα είχαν ειπωθεί στις συνεντεύξεις και στην εκπαίδευση σχετικά με το ότι στον έναν χρόνο εργασίας όσοι είναι με την Manpower, αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους».

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου κάνει λόγο για εκβιασμό των εργαζομένων ενώ αναφέρεται πως με το freelancing, η εταιρεία «απαλλάσσεται από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι».

«Η εταιρεία εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση, με το δίλλημα ή άνεργος ή "συνεργάτης". Όπου "συνεργάτης", εννοείται η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer, όπου προβλέπεται εξάμηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι».

Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την καταγγελία του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής για την e-food. Σύμφωνα με την καταγγελία, η εταιρεία ζητά από εργαζομένους της να υπαχθούν στο καθεστώς του «συνεργατικού μοντέλου», αλλιώς δεν θα ανανεώσει τις συμβάσεις τους.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας την κίνηση της εταιρείας διανομής φαγητού e-food να ενημερώσει εργαζομένους της πως δεν θα ανανεώσει τις συμβάσεις εργασίας τους αν δεν δεχθούν να υπαχθούν στο «συνεργατικό μοντέλο», επιτέθηκε στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με ανάρτησή του στο Facebook, κάνει λόγο για «μαζική μετατροπή συμβάσεων εργασίας» εκ μέρους της εταιρείας ενώ τονίζει πως η κυβέρνηση «έχει ήδη φροντίσει να δώσει εργαλεία στους εργοδότες για αυτήν την εξέλιξη».

«Από μισθωτή εργασία θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε "αυτοαπασχολούμενους". Δεν υπάρχει καμία απορία για την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση και το Yπουργείο Εργασίας. Έχουν ήδη φροντίσει να δώσουν εργαλεία στους εργοδότες για αυτήν την εξέλιξη. Διαλύουν τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας. Σταθερά νομοθετούν και κυβερνούν για λίγους».

Όπως αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος, «δική μας δουλειά είναι η ανατροπή της πολιτικής τους». «Για μια εργατική νομοθεσία που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του παρέχει ασφάλεια και έναν μισθό με τον οποίο θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια».

Σχολιάζοντας την κίνηση της e-food να ζητήσει από τους διανομείς της να εργαστούν με μπλοκάκι, αλλιώς θα απολυθούν, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε στον Alpha 98,9: «Σήμερα η e-food, ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας εκβιάζει τους εργαζόμενους, λέγοντάς τους ή θα δεχτούν να γίνουν freelancers ή θα απολυθούν. Αυτό είναι εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη. Προέβλεψε ακριβώς αυτό. Ότι μπροούν οι εργαζόμενοι στο delivery να μην είναι μισθωτοί και να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ερχεται ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα να κάνει αυτόν τον εκβιασμό και να βρεθούν χιλιάδες άνθρωποι άνεργοι».

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ:

«Σε «επιχειρηματίες» με αμοιβή 2 ευρώ την ώρα θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους στις παραγγελίες η πλατφόρμα eFood. Με βάσει την καταγγελία των ίδιων των εργαζομένων η εταιρεία τους κάλεσε και τους ζήτησε να αλλάξει η Σύμβαση (εξαρτημένης) Εργασίας και από μισθωτοί που λαμβάνουν εντολές πού και πώς θα εργαστούν, να γίνουν freelancer. Διαφορετικά, απολύονται!

Η εργοδοτική αυθαιρεσία στηρίζεται στην κυβερνητική ανοχή και την νομοθετική πρόβλεψη της ΝΔ ότι ο νέος που πηγαίνει τρόφιμα στον πελάτη, τα οποία παρήγγειλε όχι στον ίδιο αλλά στο κατάντημα ή σε μια ανεξάρτητη πλατφόρμα, (μπορεί) να ασκεί «ανεξάρτητες υπηρεσίες». Ή, ακόμη-ακόμη, «να ασκεί ανεξάρτητο έργο». Οποία υποκρισία!

Κύριοι της κυβέρνησης, με αυτόν το τρόπο, χωρίς δικαιώματα για τους εργαζομένους, με αμοιβές κάτω του ορίου της φτώχειας, με μισθωτούς εκτεθειμένους σε ποικίλους κινδύνους «σε δυό ρόδες μέσα στην κίνηση», με την ακρίβεια θα κατατρώει το διαθέσιμο εισόδημα, θα έρθει η ανάπτυξη;

Απαιτούμε από το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει και να ακυρώσει τα σχέδια απόλυσης των εργαζομένων της eFood. Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το νόμο για τα παιδιά που εργάζονται στο ντελίβερι και να τους καλύψει νομοθετικά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι με τα Μηχανάκια επιβάλλεται να έχουν το ίδιο επίπεδο κοινωνικής προστασίας με τους παραδοσιακούς εργαζόμενους.

Η οργή ξεχείλισε. Οι νέοι δεν είναι αναλώσιμοι και εύκολη λεία για τα άνομα συμφέροντα της εργοδοσίας. Με την κυβέρνηση, εάν δεν σιγοντάρει την αυθαιρεσία, να κωφεύει στις εκκλήσεις για δίκαιη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων. Το Κίνημα Αλλαγής όχι μόνο στέκεται στο πλευρό των σκληρά εργαζομένων με τα Μηχανάκια στους δρόμους, αλλά θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξίσωση των όρων αμοιβής και εργασίας όλων των νέων μας».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού τερατουργήματος Χατζηδάκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του. Πρόσφατο κρούσμα η επιχείρηση-πλατφόρμα "efood", που, με την απειλή της απόλυσης, μετατρέπει τους διανομείς σε "συνεργάτες-freelancer", τσακίζοντας ακόμα περισσότερο μισθούς, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια, μέτρα προστασίας.

Καθημερινά αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τις αντεργατικές μεθοδεύσεις στην επιχείρηση-πλατφόρμα "e-food". Ένας δρόμος υπάρχει. Ο ενωτικός, μαζικός αγώνας των εργαζομένων, μέσα απ' τα συνδικάτα τους, για να μείνει αυτό το έκτρωμα στα χαρτιά και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr