ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Τουρκικά πλοία παρενοχλούν ερευνητικό πλοίο - Έντονο διάβημα της Αθήνας - Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας

Δημοσίευση 18 Σεπτεμβρίου 2021, 13:00 / Ανανεώθηκε 18 Σεπτεμβρίου 2021, 14:42
Ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Τουρκικά πλοία παρενοχλούν ερευνητικό πλοίο - Έντονο διάβημα της Αθήνας - Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας
Facebook Twitter Whatsapp

Για απαράδεκτη στάση κάνει λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών. 

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex προχωρά η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Η κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας έρχεται λίγες ώρες μετά τις κοινές δηλώσεις των 9 ηγετών της EUMED9 στην Αθήνα, που κάλεσαν την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά.

Το ερευνητικό πλοίο γαλλικών συμφερόντων «Nautical Geo» (υπό σημαία Μάλτας) που επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να διεξαγάγει έρευνες σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης, στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής πορείας του αγωγού East Med, εμποδίζεται από τουρκικά πολεμικά κάθε φορά που βρίσκεται πέραν των χωρικών υδάτων (6 ν.μ.).

Το ζήτημα κοινοποιήθηκε λόγω ελληνικής NAVTEX για έρευνες μεταξύ 16 και 22 Σεπτεμβρίου και αντι-NAVTEX εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, βάσει της οποίας η Αθήνα δεν έχει δικαιοδοσία έξω από τα έξι ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης.

Πρόκειται για την επί του πρακτέου υλοποίηση της «Ναυτικής Στρατηγικής» του απόστρατου, πλέον, υποναυάρχου Τσιχάτ Γιαϊτσί, ο οποίος και σημείωνε ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να αποκλίνει της άποψης ότι στο Αιγαίο τα ελληνικά νησιά διαθέτουν έξι μίλια χωρικών υδάτων και ουδεμία άλλη θαλάσσια ζώνη (προφανώς ούτε υφαλοκρηπίδα). 

Δεδομένου ότι τουρκικά πλοία προχώρησαν σε παρενόχληση διά ασυρμάτου (hailing) του «Nautical Geo», στην περιοχή βρέθηκαν και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), δίχως ωστόσο να υπάρξει κάποια περαιτέρω κλιμάκωση. Επιβεβαιώνεται, ωστόσο, το αδιέξοδο σε μια περιοχή την οποία διεκδικεί μέσω του τουρκολιβυκού μνημονίου η Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr