current views are: 12

24 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση06:59

Με νομοθετική ρύθμιση θα… λυθεί το θέμα των σκουπιδιών – Τι προβλέπει

Θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα

Δημοσίευση 06:59’

Θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα

Την ώρα που τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά και σε συνδυασμό με τη ζέστη δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα η κυβέρνηση επιχειρεί με νομοθετική ρύθμιση να λύσει το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.

Η νομοθετική ρύθμιση έρχεται τη Δευτέρα στη Βουλή από την κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανακοινώσει την ερχόμενη Δευτέρα ότι θα προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την κάλυψη κενών θέσεων στους εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο φλέγον θέμα των συμβασιούχων της καθαριότητας, βάζοντας ταυτόχρονα  τέλος στις εικόνες που λαμβάνουν χώρο την τελευταία εβδομάδα στην χώρα.

Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη, η Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγα Γεροβασίλη και οι αναπληρωτές υπουργοί Υγείας Παύλος Πολάκης και Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, η νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει τη διενέργεια διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων.

Σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους που ήδη εργάζονται στην καθαριότητα, προανήγγειλε νέα σύμβαση μέχρι την ανακοίνωση των επιτυχόντων του διαγωνισμού.

«Θα μας βρουν απέναντι όσοι θέλουν να εισβάλουν ιδιωτικές εταιρείες στην αποκομιδή των σκουπιδιών» επεσήμανε εξάλλου ο κ. Σκουρλέτης.

Κάλεσε επίσης τους εργαζομένους στην καθαριότητα και την ΚΕΔΕ να συμβάλουν προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Θυμίζουμε πως την Παρασκευή, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης είχε κάνει λόγο για ολιγόμηνες συμβάσεις οι εργαζόμενοι έχουν αντιδράσει αρνητικά, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί απλώς παράταση της εργασιακής τους ομηρείας.

 Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση έχουν εξαγγείλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους από τη Δευτέρα, ενώ το σαββατοκύριακο απέχουν από την αποκομιδή των σκουπιδιών. 

Tι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση 

Το ρεπορτάζ του αναφορικά με το τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα κατέθεσε ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής

Ειδικότερα, σε παρέμβαση του στον ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος αποκάλυψε πως η νομοθετική ρύθμιση θα δώσει τη δυνατότητα στους εργαζομένους να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι την ώρα που θα εκδοθούν προσωρινοί πίνακες από τον ΑΣΕΠ. “Κανείς από αυτούς που φωνάζουν δεν θα μονιμοποιηθεί”, σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Η διαδικασία θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ, πρόσθεσε ο δημοσιογράφος. Ο κύριος Χατζής αποκάλυψε επίσης πως οι δήμαρχοι πρόκειται να ερωτηθούν αναφορικά με το πόσες προσλήψεις θα χρειαστούν αλλά θα ελεγχθεί ο προϋπολογισμός των ανταποδοτικών τελών για να διαπιστωθεί αν μπορούν να γίνουν. 

Παρέμβαση Σκουρλέτη

Ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, παρενέβη τελικά στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά σημειώνοντας: “Διάλογος δεν μπορεί να γίνει μέσω του ΣΚΑΪ, ούτε κάποιας άλλης συχνότητας” προσθέτοντας “δεν υποτιμώ τη δουλειά που κάνετε”.

“Συνεργάτες μου επικοινωνούν με τον κ. Τρακα από χθες” συνέχισε και πρόσθεσε “μπορούν να έρθουν σήμερα στις 12 στο υπουργείο να τους παρουσιάσουμε τη νομοθετική ρύθμισης” ενώ κατέληξε πως θα τους δοθεί χρόνος να απαντήσουν.

«Καλούμε στις 12.00 την ΠΟΕ – ΟΤΑ στο υπουργείο για να παρουσιάσουμε τη νομοθετική πρόταση που ετοιμάζουμε» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης ενώ από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, δήλωσαν ότι θα πάνε να παραλάβουν την πρόταση του υπουργού, κάνοντας ωστόσο λόγο για επικοινωνιακό τρικ.

Καμπανάκι» από ΚΕΕΛΠΝΟ: Πώς να προστατευθείτε από τα «βουνά» των σκουπιδιών

«Καμπανάκι» για τα βουνά από τα σκουπίδια που συσσωρεύονται στους δρόμους λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΟΕ – ΟΤΑ κρούει το ΚΕΕΛΠΝΟ που συστήνει μια σειρά από μέτρα πρόληψης.

Η εκτεταμένη παραμονή σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών, ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων. Σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή/και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω δήγματος ή μόλυνσης τροφών ή νερού.

Μέτρα πρόληψης:

Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων.

Συνιστάται οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν.

Επιπρόσθετα συνιστάται η συλλογή απορριμμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά στην επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.


σχετικα αρθρα