ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη φωτιά στη Νέα Μάκρη: Μήνυμα 112 σε Λιβίσι και Αγία Μαρίνα, ζημιές σε σπίτια - Μάχη με τις διάσπαρτες εστίες (Βίντεο)

Δημοσίευση 20 Σεπτεμβρίου 2021, 23:00 / Ανανεώθηκε 21 Σεπτεμβρίου 2021, 01:22
Μεγάλη φωτιά στη Νέα Μάκρη: Μήνυμα 112 σε Λιβίσι και Αγία Μαρίνα, ζημιές σε σπίτια - Μάχη με τις διάσπαρτες εστίες (Βίντεο)
Photo: Forecast Weather Greece
Facebook Twitter Whatsapp

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για δύο πύρινα μέτωπα στη Νέα Μάκρη. Εντολή εκκένωσης οικισμών. 

Μεγάλη πυρκαγιά σε πολλαπλά μέτωπα ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας σε υπαίθριο χώρο με χαμηλή βλάστηση στη Νέα Μάκρη Αττικής, παίρνοντας γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και αναγκαζοντας πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Την ίδια ώρα, πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές σε σπίτια και αποθήκες με την Πυροσβεστική να διαψεύδει ότι έχουν καεί περιουσίες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής λίγο μετά τις 00:45, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε πολλές διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς και δεν αντιμετωπίζουν ενιαίο μέτωπο, ενώ η φωτιά φαίνεται πως παρουσιάζει καλύτερη εικόνα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η πυρκαγιά επεκτάθηκε, με αποτέλεσμα να απειλήσει σπίτια στον οικισμό Λιβίσι και στη γύρω περιοχή, με την Πυροσβεστική να δίνει εντολή για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονταν στο μέτωπο στο Λεβίσι και ειδικότερα στις οδούς Τερψιχόρης, Δήμητρας, Δάφνης, Ερμού, Ανατολής και Ονείρων από όπου ζητήθηκε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι προς την πλατεία της Νέας Μάκρης. Στις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των οικισμών Λιβίσι και Αγία Μαρίνα.

Μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας για ετοιμότητα:

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις απασχόλησε και μια δεύτερη εστία που εκδηλώθηκε κοντά στην Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσει το μοναστήρι. 

Παράλληλα, λόγω της πυρκαγιάς, η Τροχαία έχει προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Αγίας Παρασκευής από το ύψος της οδού Βασιλείου Ρώτα, στη λεωφόρο Μαραθώνος από τη λεωφόρο Διονύσου έως την οδό Αγίου Ανδρέα, στην οδό Αγίου Πέτρου από την οδό Σπύρου Λούη, στην οδό Αγίου Εφραίμ από τη λεωφόρο Διονύσου, στην οδό Περιπάτου από τη λεωφόρο Μαραθώνος, στην οδό Ερμού από την οδό 112.

Ανάμεσα στους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους είναι και ο κ. Γιάννης Μπαβέλας, ο οποίος μίλησε στο OPEN: «Έχει κατέβει αρκετός κόσμος. Μένουμε ανάμεσα στις δύο εστίες. Ήταν άμεση και μεγάλη η κινητοποίηση. Μας ειδοποίησαν με τις ντουντούκες να εγκαταλείψουμε τα σπίτια. Οι κάτοικοι έχουν κατευθυνθεί προς την πλατεία και την παραλία. Οι φλόγες έχουν μπει και στα σπίτια. Έχουν καεί και σπίτια, όπως μας λένε άνθρωποι εδώ».

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη πληροφορία για καμένα σπίτια πέρα από μία αποθήκη στο Λιβίσι. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ωστόσο, κάνουν λόγο και για δύο καμένες οικίες.

 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις μετά τα μεσάνυχτα ενισχύθηκαν και πλέον επιχειρούν 112 πυροσβέστες με 36 οχήματα, 5 πεζοπόρα τμήματα, το μηχανοκίνητο τμήμα (ΜΕΤΠΕ) και πολλοί εθελοντές. Μάλιστα, σε επιφυλακή έχει τεθεί όλη η πυροσβεστική δύναμη της Αττικής, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης.

Πολλαπλές εστίες ταυτόχρονα

Με εντολή του αρχηγού το ΠΣ, αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, μετέβη στον τόπο της πυρκαγιάς κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, που θα διερευνήσει τα αίτια. Υποψίες προκαλεί το γεγονός ότι η πυρκαγιά ξέσπασε σε τέσσερα διαφορετικά σημεία σχεδόν ταυτόχρονα.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε στο OPEN πως αρχικά ήταν 4 με 5 εστίες φωτιάς την ίδια στιγμή, σε διαφορετικές αποστάσεις και «αυτό κάτι μας θυμίζει… από το καλοκαίρι.

Οδηγίες της ΓΓΠΠ σε περίπτωση πυρκαγιάς

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο

Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος

Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.
Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.
Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.
Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.
Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.

Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
- την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
- την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
- το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

Μόλις περάσει η πυρκαγιά

Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.
Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας

Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
Αν παραμείνετε στο σπίτι:
- Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
- Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
- Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
- Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
- Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
- Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
- Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
- Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.
Αν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr