ΕΛΛΑΔΑ

Γερμανικός Τύπος για προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα: «Συρματοπλέγματα για τους πρόσφυγες»

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 21 Σεπτεμβρίου 2021, 11:04
Γερμανικός Τύπος για προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα: «Συρματοπλέγματα για τους πρόσφυγες»
Facebook Twitter Whatsapp

Οι νέοι προσφυγικοί καταυλισμοί στην Ελλάδα, που θα λειτουργούν ως «κλειστές δομές», συγκεντρώνουν για μία ακόμη φορά το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου.

 

«Εγκαίνια για τον αμφιλεγόμενο καταυλισμό στη Σάμο» επιγράφεται σχετικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα Tagesschau.de του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD).

«Συρματοπλέγματα, έλεγχοι εισόδου, απαγόρευση κυκλοφορίας- στη Σάμο η κυβέρνηση εγκαινιάζει έναν νέο προσφυγικό καταυλισμό. Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα ασκούν κριτική και μιλούν για "απάνθρωπες" συνθήκες. Όπως σημειώνει η ανταποκρίτρια της γερμανικής τηλεόρασης "ο προσφυγικός καταυλισμός οριοθετείται με συρματοπλέγματα και είναι εξοπλισμένος με κάμερες επιτήρησης, σαρωτές Ρέντγκεν και μαγνητικές θύρες. Επιπλέον, διαθέτει ειδικό καταυλισμό κρατουμένων, ενώ η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με (ειδική κάρτα με) ηλεκτρονικό τσιπ. Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης οι άνθρωποι που διαμένουν στον καταυλισμό θα επιτρέπεται να εξέλθουν μόνο από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις οκτώ το βράδυ, εκτός από εκείνους, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί και επίκειται η επιστροφή τους στην Τουρκία με βάση την υφιστάμενη συμφωνία για το προσφυγικό"».

«Καταυλισμός με συρματοπλέγματα στη Σάμο» είναι ο τίτλος στο σχετικό άρθρο της Tageszeitung (TAZ). Η εφημερίδα του Βερολίνου υπενθυμίζει ότι «είναι ένας από τους συνολικά πέντε καταυλισμούς που σχεδιάζονται στα νησιά του Αιγαίου, στη Λέρο, τη Λέσβο, την Κω, τη Χίο και τη Σάμο. Για τον σκοπό αυτόν η ΕΕ έχει ήδη διαθέσει 276 εκατομμύρια ευρώ. Πολυάριθμες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών είχαν ζητήσει από την ΕΕ και την Ελλάδα να αναθεωρήσουν τα σχέδια αυτά, που περιορίζουν την ελευθερία κίνησης για τους πρόσφυγες».

«Πιλοτικό σχέδιο» με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει ότι πρόκειται για «ένα πιλοτικό σχέδιο», το οποίο χρηματοδοτεί η ΕΕ. Ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν τους πολυάριθμους περιορισμούς για τους αιτούντες άσυλο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο εξοπλισμός του καταυλισμού έχει βελτιωθεί. Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα της Φρανκφούρτης αναφέρει τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για «καλύτερη υδροδότηση, τουαλέτες, ξεχωριστές πτέρυγες για τις οικογένειες, καθώς και βελτιωμένες προδιαγραφές ασφάλειας». 

Το περιοδικό STERN, στην ιστοσελίδα του, αναφέρεται στην πυρκαγιά που ξέσπασε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στον παλαιό προσφυγικό καταυλισμό της Σάμου, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Βαθύ, την πρωτεύουσα του νησιού. Όπως αναφέρει «στον παλαιό καταυλισμό διαμένουν περίπου 400 μετανάστες, οι οποίοι επρόκειτο να μεταφερθούν αυτήν την εβδομάδα στις νέες εγκαταστάσεις. Μετά την πυρκαγιά η διαδικασία αναμένεται να επιταχυνθεί. Ελληνικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι μπορεί να προκάλεσαν την πυρκαγιά και οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού, ώστε να γίνει ακόμα πιο γρήγορα η μετεγκατάσταση. Όμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής. Στον παλαιό καταυλισμό, στο Βαθύ, διέμεναν μέχρι πέρσι περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες, σε χώρο που δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 700».

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr